annonse
annonse
annonse

Så förändrade han världen

Steve Jobs visionära kraft har inte försvunnit med honom. Mannen som revolutionerade vår vardag ligger bakom många banbrytande produkter som miljontals människor omger sig med varje dag.

Att säga att Steve Jobs och Apple förändrade världen är kanske att ta i. Men Jobs har utan tvekan varit en av de största visionärerna, inte bara inom IT-industrin utan också inom musik- och mobilbranschen.

Allt började 1984 med världens första dator för vanligt folk. Den kallades för MacIntosh (efter en äppelsort) och satte snöbollen i rullning. Och fick en hel värld att skaffa sig en egen dator.


Nu för tiden har vi datorn i fickan. Tack vare Steve Jobs och Apple. De såg nämligen något som ingen annan hade sett: att det var fullt möjligt att stoppa in mycket datorkraft i en mobiltelefon. En sådan har ju nästan alla i sin ficka hela tiden – och det ändrade folks vardag genom att de kunde komma i kontakt med andra människor på ett mycket bättre sätt än mobilbranschen hade klarat av innan.

iPhone, som den lilla apparaten hette, revolutionerade mobilbranschen och skapade ett helt nytt segment som växte lavinartat.

Men det började ännu tidigare
1997 var Apple nästan konkursmässiga. Steve Jobs var för länge sedan utkörd i kylan av en man han själv anställt. Den före detta Pepsi-chefen John Sculley handplockades 1983 av Steve Jobs. Jobs frågade Sculley om han ville fortsätta leva av att sälja läskedrycker eller börja på Apple och vara med på att förändra världen.

Då kunde Sculley knappast veta att det var just det han gjorde, indirekt, när han senare sparkade Steve Jobs – vilket han senare har erkänt att han ångrade.

Apples ledning sa tack och adjö till Gil Amelio 1997 och anställde Steve Jobs igen. Att det var Jobs som skulle komma tillbaka och rädda Apple var det inte många som trodde på.

1998 var jag med på en satellitsänd presentation tillsammans med journalister, IT-människor och folk från grafiska företag. Som på den tiden var Apples kärnkunder.

Steve Jobs kom in på scenen som den förlorade sonen, och folk i rummet jublade och klappade händerna. Precis som de skulle göra många gånger till. Jobs karismatiska personlighet lyfte presentationen på ett sätt som få andra mäktar med, och när han introducerade den första iMacen, med ett litet ”Hello” på skärmen, lyfte taket.


Jobs blev plötsligt känd för folk som aldrig hade hört talas om honom förut. Han blev intervjuad och porträtterad – och iMacen han presenterade blev snabbt världens mest sålda dator. Resten är, som man säger, historia och i dag är iMac ett begrepp för den personliga integrerade datorn. Ofta kopierad, aldrig överträffad.

2001 tog Apple steget in i underhållningsbranschen med den första iPoden. 20 år efter Sony revolutionerade bärbar musik med sin Walkman gjorde Apple samma sak med sin iPod. Som sedan dess har sålt i 300 miljoner exemplar på 10 år.


De karaktäristiska vita öronsnäckorna som ingår till iPodarna syns instoppade i öron vart man än går eller reser. Vilket säger en hel del om utbredningen av den omtyckta och ofta kopierade musikspelaren.

Två år senare gick Apple ett stort steg längre genom att göra det lagligt att ladda ner musik i deras iTunes Store – som är världens största nätbutik med musik, där hittills 16 miljarder låtar har laddats ner.

Steve Jobs insåg att man måste knyta användarna närmare produkterna genom att erbjuda dem något de verkligen ville ha, även om de inte visste om det innan.

Så här i efterhand är det lätt att ge Apple och Steve Jobs äran för att ha revolutionerat musikindustrin med iPod och iTunes.

Men Steve Jobs hade redan hittat en annan bransch med stor förbättringspotential. Han ansåg att mobiltelefonerna hade hamnat på efterkälken. De var trista och saknade nytänkande. Tillverkarna körde på med gammal design, lade till små förbättringar och sålde telefonerna som nya modeller.

2007 satt jag i Moscone Center i San Francisco, den här gången inte i andra änden av en satellitlänk. Steve Jobs gick in på scenen och folk applåderade som vanligt. Han pratade om hur mobiltelefontillverkarna inte hade fattat någonting och att dagens mobiltelefoner var trasiga redan när man köpte dem. Sedan visade han iPhone …


Den första iPhone-modellen var början på revolutionen som vi i dag kallar smartmobiler. Jag minns att några av oss journalister pratade efter presentationen, vissa av oss ansåg att iPhone skulle bli nästa stora grej och att den skulle få mobilbranschen att vakna till. Många var skeptiska. Vi fick rätt i det första, men fel i det andra.

Mobilbranschen vaknade inte alls. I stället struntade tillverkarna i Apple och iPhone. Det gav Apple ett enormt försprång som alla andra har haft problem med att ta igen.

2010 kom en svårt sjuk Steve Jobs ut på scenen. Precis som med iPhone hade han den här gången tagit med sig en apparat som verkligen var i behov av förnyelse.

Tablet-PC:n hade funnits ett tag, men inte haft någon större framgång. Apple gjorde som vanligt allt på sitt eget sätt med iPaden, och den dominerar fortfarande bland surfplattor, med 74 procents marknadsandelar.


Tillsammans med iPhone och iPod touch är iPad skälet till Apples dominans på operativsystem för bärbara produkter, de har 43 procent av marknaden.

Med Steve Jobs vid rodret har Apple revolutionerat vår vardag på många sätt. Även de som inte äger en enda Apple-pryl har påverkats av Jobs visionära kraft och Apples innovationer. Utan dem skulle vi knappast haft smartmobiler, surfplattor och datorer som vi känner dem idag.

Steven Paul Jobs har kanske mer än någon annan enskild person förändrat vår digitala tidsålder. Arvet efter honom kommer att leva kvar länge i vår vardag. För nästa iPhone, nästa Mac, nästa ”stora pryl” kommer att ha Jobs visioner i sig.

 

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.