Så förändrade han världen

Steve Jobs visionära kraft har inte försvunnit med honom. Mannen som revolutionerade vår vardag ligger bakom många banbrytande produkter som miljontals människor omger sig med varje dag.

Att säga att Steve Jobs och Apple förändrade världen är kanske att ta i. Men Jobs har utan tvekan varit en av de största visionärerna, inte bara inom IT-industrin utan också inom musik- och mobilbranschen.

Allt började 1984 med världens första dator för vanligt folk. Den kallades för MacIntosh (efter en äppelsort) och satte snöbollen i rullning. Och fick en hel värld att skaffa sig en egen dator.


Nu för tiden har vi datorn i fickan. Tack vare Steve Jobs och Apple. De såg nämligen något som ingen annan hade sett: att det var fullt möjligt att stoppa in mycket datorkraft i en mobiltelefon. En sådan har ju nästan alla i sin ficka hela tiden – och det ändrade folks vardag genom att de kunde komma i kontakt med andra människor på ett mycket bättre sätt än mobilbranschen hade klarat av innan.

iPhone, som den lilla apparaten hette, revolutionerade mobilbranschen och skapade ett helt nytt segment som växte lavinartat.

Men det började ännu tidigare
1997 var Apple nästan konkursmässiga. Steve Jobs var för länge sedan utkörd i kylan av en man han själv anställt. Den före detta Pepsi-chefen John Sculley handplockades 1983 av Steve Jobs. Jobs frågade Sculley om han ville fortsätta leva av att sälja läskedrycker eller börja på Apple och vara med på att förändra världen.

Då kunde Sculley knappast veta att det var just det han gjorde, indirekt, när han senare sparkade Steve Jobs – vilket han senare har erkänt att han ångrade.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Apples ledning sa tack och adjö till Gil Amelio 1997 och anställde Steve Jobs igen. Att det var Jobs som skulle komma tillbaka och rädda Apple var det inte många som trodde på.

1998 var jag med på en satellitsänd presentation tillsammans med journalister, IT-människor och folk från grafiska företag. Som på den tiden var Apples kärnkunder.

Steve Jobs kom in på scenen som den förlorade sonen, och folk i rummet jublade och klappade händerna. Precis som de skulle göra många gånger till. Jobs karismatiska personlighet lyfte presentationen på ett sätt som få andra mäktar med, och när han introducerade den första iMacen, med ett litet ”Hello” på skärmen, lyfte taket.


Jobs blev plötsligt känd för folk som aldrig hade hört talas om honom förut. Han blev intervjuad och porträtterad – och iMacen han presenterade blev snabbt världens mest sålda dator. Resten är, som man säger, historia och i dag är iMac ett begrepp för den personliga integrerade datorn. Ofta kopierad, aldrig överträffad.

2001 tog Apple steget in i underhållningsbranschen med den första iPoden. 20 år efter Sony revolutionerade bärbar musik med sin Walkman gjorde Apple samma sak med sin iPod. Som sedan dess har sålt i 300 miljoner exemplar på 10 år.


De karaktäristiska vita öronsnäckorna som ingår till iPodarna syns instoppade i öron vart man än går eller reser. Vilket säger en hel del om utbredningen av den omtyckta och ofta kopierade musikspelaren.

Två år senare gick Apple ett stort steg längre genom att göra det lagligt att ladda ner musik i deras iTunes Store – som är världens största nätbutik med musik, där hittills 16 miljarder låtar har laddats ner.

Steve Jobs insåg att man måste knyta användarna närmare produkterna genom att erbjuda dem något de verkligen ville ha, även om de inte visste om det innan.

Så här i efterhand är det lätt att ge Apple och Steve Jobs äran för att ha revolutionerat musikindustrin med iPod och iTunes.

Men Steve Jobs hade redan hittat en annan bransch med stor förbättringspotential. Han ansåg att mobiltelefonerna hade hamnat på efterkälken. De var trista och saknade nytänkande. Tillverkarna körde på med gammal design, lade till små förbättringar och sålde telefonerna som nya modeller.

2007 satt jag i Moscone Center i San Francisco, den här gången inte i andra änden av en satellitlänk. Steve Jobs gick in på scenen och folk applåderade som vanligt. Han pratade om hur mobiltelefontillverkarna inte hade fattat någonting och att dagens mobiltelefoner var trasiga redan när man köpte dem. Sedan visade han iPhone …


Den första iPhone-modellen var början på revolutionen som vi i dag kallar smartmobiler. Jag minns att några av oss journalister pratade efter presentationen, vissa av oss ansåg att iPhone skulle bli nästa stora grej och att den skulle få mobilbranschen att vakna till. Många var skeptiska. Vi fick rätt i det första, men fel i det andra.

Mobilbranschen vaknade inte alls. I stället struntade tillverkarna i Apple och iPhone. Det gav Apple ett enormt försprång som alla andra har haft problem med att ta igen.

2010 kom en svårt sjuk Steve Jobs ut på scenen. Precis som med iPhone hade han den här gången tagit med sig en apparat som verkligen var i behov av förnyelse.

Tablet-PC:n hade funnits ett tag, men inte haft någon större framgång. Apple gjorde som vanligt allt på sitt eget sätt med iPaden, och den dominerar fortfarande bland surfplattor, med 74 procents marknadsandelar.


Tillsammans med iPhone och iPod touch är iPad skälet till Apples dominans på operativsystem för bärbara produkter, de har 43 procent av marknaden.

Med Steve Jobs vid rodret har Apple revolutionerat vår vardag på många sätt. Även de som inte äger en enda Apple-pryl har påverkats av Jobs visionära kraft och Apples innovationer. Utan dem skulle vi knappast haft smartmobiler, surfplattor och datorer som vi känner dem idag.

Steven Paul Jobs har kanske mer än någon annan enskild person förändrat vår digitala tidsålder. Arvet efter honom kommer att leva kvar länge i vår vardag. För nästa iPhone, nästa Mac, nästa ”stora pryl” kommer att ha Jobs visioner i sig.

 

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.