SÄ förÀndrade han vÀrlden

Steve Jobs visionÀra kraft har inte försvunnit med honom. Mannen som revolutionerade vÄr vardag ligger bakom mÄnga banbrytande produkter som miljontals mÀnniskor omger sig med varje dag.

Att sÀga att Steve Jobs och Apple förÀndrade vÀrlden Àr kanske att ta i. Men Jobs har utan tvekan varit en av de största visionÀrerna, inte bara inom IT-industrin utan ocksÄ inom musik- och mobilbranschen.

Allt började 1984 med vÀrldens första dator för vanligt folk. Den kallades för MacIntosh (efter en Àppelsort) och satte snöbollen i rullning. Och fick en hel vÀrld att skaffa sig en egen dator.


Nu för tiden har vi datorn i fickan. Tack vare Steve Jobs och Apple. De sĂ„g nĂ€mligen nĂ„got som ingen annan hade sett: att det var fullt möjligt att stoppa in mycket datorkraft i en mobiltelefon. En sĂ„dan har ju nĂ€stan alla i sin ficka hela tiden – och det Ă€ndrade folks vardag genom att de kunde komma i kontakt med andra mĂ€nniskor pĂ„ ett mycket bĂ€ttre sĂ€tt Ă€n mobilbranschen hade klarat av innan.

iPhone, som den lilla apparaten hette, revolutionerade mobilbranschen och skapade ett helt nytt segment som vÀxte lavinartat.

Men det började Ànnu tidigare
1997 var Apple nÀstan konkursmÀssiga. Steve Jobs var för lÀnge sedan utkörd i kylan av en man han sjÀlv anstÀllt. Den före detta Pepsi-chefen John Sculley handplockades 1983 av Steve Jobs. Jobs frÄgade Sculley om han ville fortsÀtta leva av att sÀlja lÀskedrycker eller börja pÄ Apple och vara med pÄ att förÀndra vÀrlden.

DĂ„ kunde Sculley knappast veta att det var just det han gjorde, indirekt, nĂ€r han senare sparkade Steve Jobs – vilket han senare har erkĂ€nt att han Ă„ngrade.

Apples ledning sa tack och adjö till Gil Amelio 1997 och anstÀllde Steve Jobs igen. Att det var Jobs som skulle komma tillbaka och rÀdda Apple var det inte mÄnga som trodde pÄ.

1998 var jag med pÄ en satellitsÀnd presentation tillsammans med journalister, IT-mÀnniskor och folk frÄn grafiska företag. Som pÄ den tiden var Apples kÀrnkunder.

Steve Jobs kom in pĂ„ scenen som den förlorade sonen, och folk i rummet jublade och klappade hĂ€nderna. Precis som de skulle göra mĂ„nga gĂ„nger till. Jobs karismatiska personlighet lyfte presentationen pĂ„ ett sĂ€tt som fĂ„ andra mĂ€ktar med, och nĂ€r han introducerade den första iMacen, med ett litet ”Hello” pĂ„ skĂ€rmen, lyfte taket.


Jobs blev plötsligt kĂ€nd för folk som aldrig hade hört talas om honom förut. Han blev intervjuad och portrĂ€tterad – och iMacen han presenterade blev snabbt vĂ€rldens mest sĂ„lda dator. Resten Ă€r, som man sĂ€ger, historia och i dag Ă€r iMac ett begrepp för den personliga integrerade datorn. Ofta kopierad, aldrig övertrĂ€ffad.

2001 tog Apple steget in i underhÄllningsbranschen med den första iPoden. 20 Är efter Sony revolutionerade bÀrbar musik med sin Walkman gjorde Apple samma sak med sin iPod. Som sedan dess har sÄlt i 300 miljoner exemplar pÄ 10 Är.


De karaktÀristiska vita öronsnÀckorna som ingÄr till iPodarna syns instoppade i öron vart man Àn gÄr eller reser. Vilket sÀger en hel del om utbredningen av den omtyckta och ofta kopierade musikspelaren.

TvĂ„ Ă„r senare gick Apple ett stort steg lĂ€ngre genom att göra det lagligt att ladda ner musik i deras iTunes Store – som Ă€r vĂ€rldens största nĂ€tbutik med musik, dĂ€r hittills 16 miljarder lĂ„tar har laddats ner.

Steve Jobs insÄg att man mÄste knyta anvÀndarna nÀrmare produkterna genom att erbjuda dem nÄgot de verkligen ville ha, Àven om de inte visste om det innan.

SÄ hÀr i efterhand Àr det lÀtt att ge Apple och Steve Jobs Àran för att ha revolutionerat musikindustrin med iPod och iTunes.

Men Steve Jobs hade redan hittat en annan bransch med stor förbÀttringspotential. Han ansÄg att mobiltelefonerna hade hamnat pÄ efterkÀlken. De var trista och saknade nytÀnkande. Tillverkarna körde pÄ med gammal design, lade till smÄ förbÀttringar och sÄlde telefonerna som nya modeller.

2007 satt jag i Moscone Center i San Francisco, den hĂ€r gĂ„ngen inte i andra Ă€nden av en satellitlĂ€nk. Steve Jobs gick in pĂ„ scenen och folk applĂ„derade som vanligt. Han pratade om hur mobiltelefontillverkarna inte hade fattat nĂ„gonting och att dagens mobiltelefoner var trasiga redan nĂ€r man köpte dem. Sedan visade han iPhone Den första iPhone-modellen var början pÄ revolutionen som vi i dag kallar smartmobiler. Jag minns att nÄgra av oss journalister pratade efter presentationen, vissa av oss ansÄg att iPhone skulle bli nÀsta stora grej och att den skulle fÄ mobilbranschen att vakna till. MÄnga var skeptiska. Vi fick rÀtt i det första, men fel i det andra.

Mobilbranschen vaknade inte alls. I stÀllet struntade tillverkarna i Apple och iPhone. Det gav Apple ett enormt försprÄng som alla andra har haft problem med att ta igen.

2010 kom en svÄrt sjuk Steve Jobs ut pÄ scenen. Precis som med iPhone hade han den hÀr gÄngen tagit med sig en apparat som verkligen var i behov av förnyelse.

Tablet-PC:n hade funnits ett tag, men inte haft nÄgon större framgÄng. Apple gjorde som vanligt allt pÄ sitt eget sÀtt med iPaden, och den dominerar fortfarande bland surfplattor, med 74 procents marknadsandelar.


Tillsammans med iPhone och iPod touch Àr iPad skÀlet till Apples dominans pÄ operativsystem för bÀrbara produkter, de har 43 procent av marknaden.

Med Steve Jobs vid rodret har Apple revolutionerat vĂ„r vardag pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. Även de som inte Ă€ger en enda Apple-pryl har pĂ„verkats av Jobs visionĂ€ra kraft och Apples innovationer. Utan dem skulle vi knappast haft smartmobiler, surfplattor och datorer som vi kĂ€nner dem idag.

Steven Paul Jobs har kanske mer Ă€n nĂ„gon annan enskild person förĂ€ndrat vĂ„r digitala tidsĂ„lder. Arvet efter honom kommer att leva kvar lĂ€nge i vĂ„r vardag. För nĂ€sta iPhone, nĂ€sta Mac, nĂ€sta ”stora pryl” kommer att ha Jobs visioner i sig.

 

Les ogsÄ
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×