Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Så får du bättre bilder med iPhone 7

Apple har uppdaterat Lightroom för iPhone 7 och 7 Plus.

Av / 2016-09-30 - 14:17
Så får du bättre bilder med iPhone 7

Du har kanske inte tänkt på det, men om du har en iPhone så har du också världens mest använda kamera. Siffror från personer som ägnar sig åt sådant berättar att iPhone-ägare tar och delar fler bilder än andra mobilanvändare. Statistik visar också att iPhone lägger beslag på ungefär hälften av platserna på topp 10-listorna över de mest använda kamerorna på sociala medier. De ligger bland annat etta på de flesta listorna.

Läs också: Test av iPhone 7.

Men det beror inte på att bildkvaliteten är fantastisk. Den är visserligen bra, men den har inte varit allra bäst av kameramobilerna. Förrän nu.

Kameran i iPhone 7 – och framför allt iPhone 7 Plus – tar bättre bilder än någon annan iPhone och tar Apple upp till samma nivå som Samsung Galaxy 7 Edge och Sony Xperia X Performance.

Den nya bildsensorn, optiken och bildbehandlingen har gett bildkvaliteten i 7:an ett lyft och de som har en 7 Plus kan dessutom utnyttja objektiv nummer två till effektfulla porträtt.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Ännu bättre blir det om man laddar ner den senaste versionen av Adobe Lightroom till iPhone. Version 2.5.2 är optimerad för iPhone 7 och 7 Plus och har objektivprofiler, bättre brusreducering och jämnare färger – med stöd för Apples DCI P3-färgrymd.

Lightroom stöder dessutom råfiler i DNG-format, som lagrar ”oframkallade” digitalbilder som kan efterbehandlas. Alltså samma sak som proffsen gör. Och som ger bättre bilder än de komprimerade JPEG-bilderna som kameran annars ger ifrån sig.

Är du intresserad av bildkvalitet så är det alltså inget att fundera på: ladda ner Lightroom.

Foto: Adobe
Foto: Adobe

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

0
Rulla till toppen