Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Så blir Playstation 4

Sonys nya spelkonsoll bjuder på en snabbare, mer interaktiv och social spelupplevelse

Av / 2013-02-21 - 05:11
Så blir Playstation 4

Förväntningarna var höga före Sonys presskonferens i New York midnatt svensk tid. Och Sony svek inte. Hela två timmar ägnades åt att berätta om deras revolutionerande nya spelkonsoll Playstation 4.

– Vardagsrummet är inte längre centrum i Playstation-universum, spelare är det, sa Sony Computer Entertainments VD Andrew House.

Playstation 4 bjuder på ett helt nytt ekosystem som i huvudsak blir onlinebaserat, med en ökad grad av sociala funktioner och delning av spelinnehåll över nätet. Sony lovar oss ”the fastest gaming network in the world” med möjlighet att prova spelet online innan du köper det, eller att starta spelet med en gång medan det laddas ner till hårddisken.

Socialt samspel blir extra viktigt på nya Playstation. Den nya DualShock 4 spelkontrollen har fått en ”share” knapp som låter dig spela in video av ditt spelande som du sedan kan ladda upp och dela med dina vänner. Sony samarbetar med Facebook så att du kan jämföra dina framgångar och profiler med dina vänner. Inte nog med det, dina vänner kan kan ”titta över din axel” medan du spelar och till och med hoppa in och hjälpa dig om du är i knipa.


PS4:s nya DualShock4-kontroll får en egen Share-knapp, plus en Resume-knapp så gör det möjligt att pausa och fortsätta mitt i spelet

På den nya generationens spelkonsoll har Sony lagt vikt vid att ge spelutvecklarna friare tyglar så att  de kan skapa spelen som de vill. För att klara det får PS4 betydligt mer processorkraft under huven. Själva hårdvaran är Intel-baserad med en x86-baserad processor, 8 GB GDDR-minne samt inbyggd hårddisk.

Även världens fetaste spelkonsoll är ju inte mycket värd utan innehåll. Därför tillkännagav Sony samarbeten med en rad välkända spelutvecklare som redan har titlar på väg till nya PS4. Det visades en lång rad demonstrationer av häftiga spel som KillZone, Driveclub, Infamous: Second Son och äventyrsspelet The Witness: Watch Dogs för att nämna några.

PS4 får en helt ny avancerad grafikmotor som tillåter upp till 30 000 polygoner, något som gör det möjligt att skapa otroligt levande grafik. Detta demonstrerades bland annat med en gammal mans ansikte. Otroligt verklighetstroget!

Sony var sparsamma med information när det gällde PS4:s tekniska specifikationer, när den kommer och inte minst vilka möjligheter till onlinevideo den kommer bjuda på. Mer info kommer troligen på E3-mässan senare i år. Stay tuned!

Se presentationen på Gametrailers (börjar en timme in i videon)

(JE)

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen