annons
annons

Nyheter

Rörförstärkare från Copland

Danska Copland är färdiga med sin CTA 405-A, en förbättrad version av CTA 405.

Den nya rörförstärkaren har samma effekt som ursprungsmodellen, alltså 50 watt per kanal. Ljudet ska dock vara mer potent, i synnerhet genom högtalare med låg känslighet och svår impedans, eftersom de nya KT120-rören har högre strömkapacitet och transformatorn i nätdelen har växt.

För att hantera radiorörens värmeutveckling har förstärkaren fått … en fläkt! Låt oss uprepa det en gång till, för tydlighetens skull: en rörförstärkare med fläkt!

Men innan du sätter kaffet i halsen så lovar Copland att fläkten är ljudlös eftersom den snurrar med låg hastighet. Den sitter monterad med stötdämpare på en platta av fräst aluminium för att förhindra att vibrationer fortplantar sig in i chassiet.

Förstärkaren har sex RCA-ingångar, inklusive skivspelaringång och tape-utgång. Rören är fyra JT120, två 12BH7, två 6922 och tre E83CC. Frekvensomfånget anges vara 10–100 000 Hz med 95 dB i signal-/brusförhållande, vilket är tämligen fantastiskt för att vara en röförstärkare. 25 kilo väger hela härligheten.

CTA 405-A uppges kosta ungefär 20 procent mer än föregångaren CTA 405, som ligger på 32 000 kronor. Det ska också finnas ett uppgraderingspaket att köpa om man redan har en CTA 405.

Audioactive.se

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-