Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Rör och digitalt från McIntosh

Två nyheter är på gång. Den ena är en helt digital förförstärkare, den andra en grammofonförstärkare med rör.

Av / 2016-12-20 - 14:52
Rör och digitalt från McIntosh

Inte en utan två McIntosh-förstärkare är på väg från andra sidan Atlanten. Den ena är en tämligen proppfull digitalomvandlare med inbyggt försteg. D1100 hamnar ett par steg över D100 – läs vårt test här – och D150 och har nio digitalingångar. USB-porten stöder upp till 32 bit/184 kHz-signaler och DSD64 till DSD256, samt DXD 352,8 kHz- och 384 kHz-filer. De övriga ingångarna klarar 24 bit/192 kHz.

D/A-omvandlaren är en åttakanalig 32-bitarsmodell, vilket bör räcka långt när man ska spela av de högupplösta filerna som ligger på hårddisken.

Foto: McIntosh
Foto: McIntosh

Ingångarna fördelas på tre optiska och tre koaxiala (två RCA och en BNC) samt en balanserad AES/EBU. Och USB, givetvis. På baksidan finns även flera analoga utgångar till slutsteg, men den går också att koppla till rörförstärkaren C1100 som då tar över styrningen och låter D1100 arbeta som DAC.

Foto: McIntosh
Foto: McIntosh

På baksidan finns även den lilla DIN-liknande ingången till McIntosh MCT450, som är en SACD/CD-spelare utan inbyggd omvandling. Den har vi också testat.

Priset blir ungefär 80 000 kronor när D1100 dyker upp under första kvartalet 2017.

Även nya MP1100 har intressant nog också digitala utgångar. Den är en highend-skivspelarförstärkare (RIAA-steg) som använder radiorör för att förstärka signalen och som kan koppla in flera grammofoner samtidigt.

Foto: McIntosh
Foto: McIntosh

Även om MP1100 är helt analog och har många anpassningar av pickupernas impedans, belastning och förstärkning så har den tre digitalutgångar. En optisk, en koaxial och en USB. De skickar ut en ren 24-bitars signal med antingen 96 eller 192 kHz.

Foto: McIntosh
Foto: McIntosh

Fyra små 12AX7A-rör är kopplade i par för att skapa en balanserad krets som dämpar brus bättre. De analoga och digitala kretsarna är separerade med massiv avskärmning så att inte de digitala kretsarna ska påverka de svaga signalerna från pickupen.

MP1100 har sju olika inställningar för impedans och åtta för kapacitans, förstärkning från 40 till 64 dB och klarar naturligtvis både MM- och MC-pickuper. Man kan lägga in fem profiler för pickuper som går att lagra för de fyra ingångarna.

Den har utjämningskurvor för RIAA, LP, NAB, AES och 78-varvare.

MP1100 släpps samtidigt som D1100 och kostar ungefär 90 000 kronor.

Foto: McIntosh
Foto: McIntosh

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen