annons
annons

Teknik

Racing på en tank solsken

Just nu tampas 38 racerbilar om vem som kör snabbast tvärs över hela Australien. Och utan att dra en enda droppe bensin. Hela sträckan på 3 000 kilometer körs på solenergi.

World Solar Challenge är namnet på ett halsbrytande race där bilar från 22 länder kör ikapp tvärs över hela den australiensiska kontinenten. Och som om det inte vore nog med att tillryggalägga 300 mil genom det öde och karga landskapet ska hela loppet genomföras på ren solenergi.

38 bilar deltar i loppet, många av dem är byggda av forskare och studenter från olika universitet.

373_nuna.r900x600
Det tävlas i flera klasser. I den ultralätta Challenger-klassen gäller det bara att komma fram först.

Tävlingen körs i flera klassen. Föregående lopp har bara handlat om att få en soldriven bil att korsa mållinjen fortast, i den så kallade ”challenger-klassen”, men i år finns det också en ”cruiser-klass”.

Challenger-bilarna är byggda så lätta och tunna som möjligt för att minska luftmotståndet, medan cruiser-klassen består av farkoster som har viss likhet med praktiskt användbara bilar. Det är krav på att cruiser-bilarna har plats för minst två personer och att de uppfyller säkerhetsföreskrifterna för registrerade bilar i sina hemländer.

Detta gäller till exempel den holländska bilen Stella (bilden överst på sidan) som är världens första soldrivna, fyrsitsiga personbil.

nsw_uni_sunswift_starter_fra_darwin
Starten i Darwin.

Startfältet satte av i söndags i Darwin, i 34 graders värme, och fortsätter ända tills på torsdag när bilarna når Adelaide. Alla deltagare kör från 8.00 till 17.00 varje dag. Det är dock tillåtet att förlänga åkturen med uppemot 17 minuter för att nå fram till ett ställe där bilen kan tanka solsken bättre. I så fall startar bilen lika många minuter senare dagen efter.

Senaste gången World Solar Challenge gick av stapeln var 2011. Den gången var loppet dock tvunget att avbrytas på grund av bränder i ökenlandskapet.

Källa: ABC.net

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-