Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Världens snabbaste router

Vi snackar 4,6 Gbit/s via wifi!

Av / 2016-10-06 - 15:51
Världens snabbaste router

TP-Link hävdar att deras Talon AD7200 är världens snabbaste internetrouter, med trådlösa hastigheter på upp till 4 600 Mbit/s. Allt tack vare den nya standarden 802.11ad, som är mycket snabbare än nuvarande ac-standard.

Läs också: Test av 7 trådlösa förstärkare med strömning

Observera att AD-standarden inte är efterträdaren till AC-standarden, utan ett komplement. Det beror på att medan AC använder 5 GHz-bandet så höjer AD frekvensen till hela 60 GHz! Det förbättrar den potentiella hastigheten betydligt, men gör samtidigt räckvidden mycket sämre. Detta är med andra ord inte bandet du ska använda om routern står i källaren och du surfar på nätet i vardagsrummet på våningen ovanför.

Däremot är AD-standarden strålande om du sitter i samma rum som routern. Allt som behövs är att dina prylar också stöder standarden, vilket garanterat händer garanterat med nästa generations mobiltelefoner, bärbara datorer och smarta TV-apparater – så att du så småningom kan strömma Ultra-HD-upplöst video trådlöst från mobilen till TV:n.

Parallellt med AD-bandet stöder Talon AD7200 de ”gamla” 5 GHz- och 2,4 GHz banden och är kompatibel med enheter som bara stöder 802.11ac och 802.11n, samt enheter som ligger utanför 60 GHz-bandets täckning. Hastigheterna är upp till 1 733 Mbit/s på 5 GHz och 800 Mbit/s på 2,4 GHz, alltså en sammanlagd trådlös överföring på 7 133 Mbit/s, vilket TP-Link avrundar till 7 200.

32 antenner
Routern har hela 32 antenner och ser till att varje ansluten apparat automatiskt tilldelas det bästa bandet så att nätverket blir så stabilt som möjligt, vad som än är inkopplat. Den stöder MU-MIMO (Multi-User, Multiple-Input, Multiple-Output) vilket något förenklat innebär att den har bättre översikt över många anslutna enheter samtidigt och ger dem alla en stabil och snabb wifi-uppkoppling. Detta blir allt viktigare i vår trådlösa vardag.

TP-Link Talon AD7200 släpps i oktober och kostar 3 500 kronor.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen