Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Välkommen till ditt nya smarta hem

Ditt hem kan bli klipskare än du tror. ”Sakernas internet” är redan här.

Av / 2016-02-14 - 06:00
Välkommen till ditt nya smarta hem

Det behöver inte vara krångligt eller kosta en förmögenhet att göra hemmet smart. En lång rad produkter som vi alla känner igen finns numera i smarta versioner som kopplar upp sig på ditt hemnätverk så att de kan styras via internet, var du än befinner dig.

De smarta produkterna har det gemensamt att de gör vardagen enklare och mer bekväm. Ska du sänka värmen? Behöver krukväxten vatten? Glömde du att släcka ljuset innan du gick? Har det varit någon i huset under tiden du var borta? Alla de här frågorna och många fler kan du få svar på, utan att det kräver några större investeringar. Så länge du har en smartmobil och rätt uppkopplade prylar så är det bara att tuta och köra.

En del apparater kräver speciell montering (larmsystem, dörrlås, värmeradiatorer, luftkonditionering) men i den här artikeln tittar vi närmare på ett urval apparater som du kan köpa, koppla ström till och sedan använda med en gång för att göra hemmet lite smartare. Och vi har naturligtvis provat dem också, så att du kan få reda på vilka som är bra och vilka som inte är lika lyckade.

Listan är inte på något sätt fullständig och vi kommer att återvända till ”the internet of things” och smarta hem i många framtida nummer av Ljud & Bild.

 

Parrot FlowerPower

Fungerar med: iOS, Android

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pris: 460 kr
Webb: parrot.com

Seriöst? En konstgjord kvist i plast som håller koll på växterna? Ja, det är dödligt allvar, och Parrot Flower Power har vunnit massor av priser – bland annat CES 2013 Hot Stuff Award och The Best of CES 2013 Popular Science’s Products Of The Future.

Och eftersom vi är ungefär lika bra på att ta död på krukväxter som på att skriva om teknik så behövde Flower Power testas. Den hör ju faktiskt mer till det smarta hemmet än vad väder, vind och övervakning gör.

Parrot Flower Power sticks ner ordentligt i jorden i den utvalda plantan eller blomman och efter 24 timmar – en period som sensorn behöver för att analysera sin omgivning – kan den hålla koll på växtens välbefinnande, inklusive om den behöver vatten, gödning, mer eller mindre ljus eller någon annan temperatur.

Allt styrs från en app i telefonen, som tar emot notiser om vad växten behöver i form av både det ena och det andra.

Innan du sätter igång måste Flower Power dock veta vad det är för slags växt som den ska vakta, men för att hjälpa till att identifiera rätt planta så har appen ett inbyggt bibliotek med bilder och information om fler än 7 000 olika växter.

Flower Power går på vanliga AA-batterier (som utlovas hålla i mer än ett halvår) och är vattentät så att den kan använda utomhus.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats
Parrot Flower Power fungerar precis som den är tänkt, och för dig som inte har gröna fingrar kan den faktiskt vara till stor hjälp med att hålla liv i krukväxterna långt efter de annars hade dött. Eller rättare sagt: krukväxten. En Flower Power kan ju av naturliga skäl bara hålla koll på en enda växt, och det är produktens stora svaghet. Man får ju hosta upp med en nästan en femhundring för att investera i en enda Flower Power, så det kan lätt bli en dyr affär om man har många växter och vill ha hjälp med att övervaka dem allihop samtidigt.

Betyg (1–6): 5

Vi har glömt vattna vår krukväxt ”Putte”. Lyckligtvis kan Flower Power hjälpa till och påminna oss.
Vi har glömt vattna vår krukväxt ”Putte”. Lyckligtvis kan Flower Power hjälpa till och påminna oss.

 

Eve Room + Eve Weather

Fungerar med: iOS

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pris: 1 300 kr
Webb: elgato.com

Det är inte att de smarta sensorerna Eve Room och Eve Wather från tyska Elgato kan mäta temperaturen, luftfuktigheten och annat som gör dem speciella. Inte att man kan läsa av temperaturen på sin iPhone heller. Nej, det är att man kan fråga Siri hur varmt det är på terrassen eller i vardagsrummet, varpå hon svarar med information hon får direkt från de två Eve-enheterna. Eve Room och Eve Weather stöder nämligen Apples HomeKit-teknik, vilket alltså bland annat innebär automatisk Siri-integration, men även iCloud-integration så att andra användare kan få tillgång till information via deras Apple ID – om du ger dem tillåtelse – samt att produkterna kan integreras med andra enheter som också stöder HomeKit.

Båda enheterna går på vanliga AA-batterier och drar väldigt lite ström eftersom anslutningen till mobilen görs via Bluetooth LE. Å andra sidan betyder detta att du inte kommer åt informationen från Eve-enheterna om du inte är hemma. Elgato har visserligen informerat oss om att Eve Room och Eve Weather bör kunna kopplas till en Apple TV av modernare snitt (generation 3 eller senare) så att du den vägen kommer åt dina väderdata under förutsättning att din iPhone och din Apple TV är inloggade på iCloud med samma Apple ID, men det fick vi aldrig att fungera. Och letar man lite på internet så verkar det inte som om vi är de enda som har blivit tvungna att ge upp.

Slutsats
Det mest instressanta med Eve Room och Eve Weather, som för övrigt också går att köpa separat för 800 respektive 500 kronor) är inte deras egentliga funktion. Allra längst in är de bara smarta termometrar som känns en hel del billigare än de är, och de kan ingenting annat än tala om vilka väder- och miljöförhållanden som råder i närheten. Att komma åt informationen via Apple TV fungerar inte – eller är väldigt svårt att lyckas med – och på egen hand är Eve-appen inte särskilt överväldigande.

Men HomeKit betyder fullständig integration med iOS – vilket Siris direkta tillgång till data från sensorerna är ett exempel på – och på sikt kan den tekniken låta dig utforma ditt hem med en uppsjö av olika sorters produkter som arbetar tillsammans eftersom HomeKit så att säga tar hand om koordinationen.

Så poäng till Eve-enheterna för att de bygger på HomeKit. Men inte så mycket annat.

Eve-appen vinner inga priser för sin användarvänlighet.
Eve-appen vinner inga priser för sin användarvänlighet.

Betyg (1–6): 3

https://www.youtube.com/watch?v=Y8zMwAITplw&list=PLOU_rtBb3YGYMXxHTX-X4bSVHULHb1zFA&index=2

 

Withings Aura Smart Sleep System

Fungerar med: iOS, Android

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pris: 2 900 kr
Webb: withings.com

Ljud och ljus påverkar sömnen och med hjälp av en relativt komplicerad produkt vill franska Withings inte bara övervaka hur bra du sover utan också hjälpa dig att somna – och framför allt att vakna på det mest hälsosamma sättet.

Aura Smart Sleep System består i själva verket av två produkter som köps tillsammans som ett paket: Aura Connected Alarm Clock och Aura Smart Sleep Sensor. Klockradion ser ut som toppen på ett periskop men den stora rörformade öppningen används för att sprida ett antingen varmt eller kallt ljus från en stark LED-lampa, och högtalaren längst ned kan spela webbradio, dina spellistor på Spotify (via Spotify Connect) och många olika förprogrammerade ljud som vi strax ska återkomma till. Sömnsensorn, som ser ut ungefär som ett långsmalt örngott, trycks in under madrassen och håller sedan noggrann koll på din sömncykel och miljön i sovrummet. Hela härligheten styrs från en app på mobilen.

Aura Connected Alarm Clock
Förutom att kunna spela favoritlåtarna på Spotify eller de bästa radiokanalerna kan klockradion som sagt ge ifrån sig flera olika ljud som är gjorda speciellt för att få dig att somna. Du kan välja mellan vågsvall (Moonlight Waves), andligt nynnande (Siren’s Whisper), meditativt piano (Celestial Piano) och mycket annat i samma anda!

Samtidigt som musiken spelar lyser klockradion upp rummet med ett varmt, rödaktigt sken som enligt Withings är särskilt avsett för att utlösa sömnhormoner. Och det måste ligga något i det, för det fungerar faktiskt. Vi har naturligtvis provat Aura Smart Sleep System i verkligheten och har aldrig råkat ut för att sömnen kommer krypande lika snabbt.

Det går också att ställa in klockradion så att den väcker dig på morgonen. Då ställer du in ett alarm i Withings-appen och när rätt tidpunkt närmar sig nästa morgon så kommer sömnsensorn in i bilden. Precis som när du har ett aktivitetsarmband som Jawbone UP24 som väcker dig så håller sensorn under madrassen koll på sömnrytmen, så att väckningen kan sättas igång vid helt rätt tillfälle, när du befinner dig i en av dina lättare sömnfaser. Naturligtvis för att du ska känna dig så frisk och utvilad som möjligt.

De flesta av klockradions ytor är beröringskänsliga, så att du till exempel kan ändra ljusstyrkan eller höja och sänka ljudet genom att dra med handen på sidan. Lägger du handen på toppen av ”periskopet” så kan du göra saker som att starta sömnprogrammet eller stänga av alarmet.

I Withings-appen på mobilen kan du få mycket exakt information om både din egen sömncykel och förhållanden som temperatur, ljus och ljud i sovrummet.
I Withings-appen på mobilen kan du få mycket exakt information om både din egen sömncykel och förhållanden som temperatur, ljus och ljud i sovrummet.

Aura Smart Sleep Sensor
Förutom att hjälpa klockradion att väcka dig vid precis rätt tidpunkt så håller Aura Smart Sleep Sensor från sin plats under madrassen ett öga på din hjärtrytm, temperaturen och hur mycket ljus som varit i rummet, samt hur hög ljudnivån har varit under natten. Överblicken visas i appen.

Observera att det går att köpa en extra sömnsensor till systemet, för Smart Sleep System kan hålla koll på upp till två personer som ligger bredvid varandra.

Sömnsensorn ser ut som en platt kudde och läggs under madrassen. Den kopplas till klockradion via USB.
Sömnsensorn ser ut som en platt kudde och läggs under madrassen. Den kopplas till klockradion via USB.

Slutsats
Det är ingen tvekan om att ordet ”smart” ska ingå i beteckningen Aura Smart Sleep System. Man kan få riktigt mycket information om sin sömncykel i appen och kombinationen av rätt belysning och bakgrundsljud kommer att hjälpa de flesta med att både somna snabbare och att komma fräschare och mer utvilade ur sängen morgonen därpå. Det är kanske inte så användarvänligt att sköta alla funktionerna som vi hade velat. Det är till exempel långtifrån alltid som de beröringskänsliga ytorna på klockradion reagerar rätt, så vi tog ofta fram mobilen för att göra inställningar eller ändringar i appen i stället.

Betyg (1–6): 4

 

Netatmo Weather Station

Fungerar med: iOS, Android, Windows

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pris: 1 650 kr
Webb: netatmo.com

Med den här nybörjarsatsen från Netatmo kan du inte bara håll koll på temperaturen både inomhus och utomhus, du får också reda på allt om luftfuktighet, lufttryck och till och med ljudnivå från omgivningen.

Det hela presenteras lätt och elegant i Netatmos app på smartmobilen, och du kommer åt informationen varifrån som helst. Finns det något skönare än att vara på solsemester och kunna plocka upp mobilen och se att det är fem minusgrader hemma på terrassen? Weather Station består av två separata enheter: en stor och en liten. Den stora ställer du inomhus och kopplar till vanlig ström, och den lilla placeras var som helst utomhus (helst på en plats där den inte blir för våt) och får ström från batterier.

Allt fungerar felfritt. Appen uppdateras löpande och om du vill veta vad det är för temperatur just nu så trycker du bara på toppen av inomhusenheten, som då lyser grönt ett kort ögonblick. Sedan blir appen uppdaterad med den senaste informationen. Håller du mobilen liggande så visar appen en graf med hur temperaturen, luftfuktigheten och annat varierar över tid. Netatmo Weather Station kan kompletteras med regnmätare och vindmätare som extrautrustning (kostar 700 respektive 1 000 kronor).

Så här ser appen ut i liggande format. Den här grafen visar utomhustemperaturens utveckling under kvällen.
Så här ser appen ut i liggande format. Den här grafen visar utomhustemperaturens utveckling under kvällen.

Slutsats
Det är en klar fördel att Weather Station stöder alla de tre mobila operativsystemenen, sådant är inte Windows-användare bortskämda med. Störst minus är att man inte kan göra så hemskt mycket mer än att kolla hur vädret är.

Betyg (1–6): 4

https://www.youtube.com/watch?v=ACNF-J85ouU

 

Philips Hue – White and color ambiance

Fungerar med: iOS, Android

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pris: 1 700 kr
Webb: philips.se

Det här startpaketet innehåller tre LED-lampor som kan lysa i 16 miljoner olika färger samt en brygg-enhet som du kopplar till din router. Bryggan kopplar lamporna till hemnätverket så att du kan styra dem individuellt eller tillsammans från mobilen och Philips Hue-app. Bryggan hanterar upp till 50 lampor och kommunicerar med dem via den så kallade ZigBee-tekniken.

Det är med Philips Hue lite grand som det är med teater. Det är kanske spännande och underhållande, men det är också på allvar, för redan med det här startpaketet kan du göra lite av varje.

I Hue-appen kan du först och främst välja mellan ett stort antal fördefinierade ”scener” som justerar alla lamporna tillsammans och skapar en viss belysning med unik färgnyans och färgtemperatur. Till exempel lyser de tre lamporna i olika varma, orange toner i Sunset-läget, medan Deep Sea-läget blandar en röd och en mörkblå färg. Det finns också lägen som ska skapa en viss sinnesstämning. Till exempel Concentrate som gör ljuset helt vitt och höjer ljusstyrkan till max! Eller Relax som ger en dämpad belysning som påminner om skenet från stearinljus.

I Hue-appen kan man välja mellan en rad förprogrammerade lägen med inställningar av färger och ljusstyrka som kallas för ”scener”.
I Hue-appen kan man välja mellan en rad förprogrammerade lägen med inställningar av färger och ljusstyrka som kallas för ”scener”.

Med hjälp av en annan funktion, Alarms & Timers, kan du ställa in så att belysningen tänds och släcks på bestämda tider. Hue-appen kan också ställas in så att ljuset släcks automatiskt när du lämnar hemnätverket och tänds när du kommer hem igen.

Philips Hue stöder även Apples HomeKit-teknik, vilket bland annat innebär integration med den röststyrda assistenten Siri som finns i iPhone och iPad. Med andra ord kan du bara be Siri om att tända, dämpa eller släcka ljuset – eller aktivera en viss ”scen” – så vips! går din önskan i uppfyllelse.

Du kan också styra dina Hue-lampor via internet när du inte är hemma. Skaffa bara ett användarnamn och ett lösenord på den särskilda webbsidan så kan du till exempel släcka ljuset hemma om du skulle ha glömt det.

Philips tillåter tredjepartsleverantörer att göra appar till Hue-systemet, så det finns en uppsjö av möjligheter som vi inte har plats för att gå igenom här. Men bland annat finns det appar som lyssnar på din musik och använder Hue-lamporna för att skapa diskostämning, och Hue fungerar också med IFTTT-tjänsten (If This Then That) så att du till exempel kan koppla ihop Hue med en väder-app och tala om att belysningen ska tändas eller släckas om det börjar regna ute. Eller varför inte att alla dina lampor ska blinka till varje gång någon nämner dig på Facebook!

Eftersom Hue stöder Apples HomeKit kan du styra belysningen via Siri om du har en iPhone eller iPad.
Eftersom Hue stöder Apples HomeKit kan du styra belysningen via Siri om du har en iPhone eller iPad.

Sist men inte minst så bör vi nämna att om du har en Philips-TV med Ambilight så kan systemet kopplas ihop med Hue så att hela rummets belysning styrs av TV:n. Även Logitech Harmony Elite, som vi testade i förra numret, fungerar perfekt ihop med Philips Hue.

Slutsats
Philips Hue har funnits på marknaden ganska så länge, och det märks. Det finns en mängd tredjeparts-appar och -produkter som arbetar ihop med systemet – och utöver startpaketet har Philips massor av kompletterande produkter i sortimentet.

Det är dessutom superenkelt att komma igång med Hue och när man väl har fått igång det hemma så undrar man hur man någonsin kunde leva utan det.

Betyg (1–6): 6

https://www.youtube.com/watch?v=7TOsFqqJgj4

 

Withings Home

Fungerar med: iOS, Android

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pris: 1 900 kr
Webb: withings.com

En kombination av en HD-kamera och en mikrofon och en sensor som mäter luftkvalitet ska se till att göra hemmet säkert. Och fungera som babymonitor. Withings Home kopplas till hemnätverket via wifi eller ethernet och i en app på mobilen kan du se live-streaming från kameran (som har 5 Mp och enligt Withing filmar i 1080p Full HD-kvalitet) och till och med zooma in med upp till 12x på föremål i bilden, plus att kameran ser i mörker. Och allt går att göra helt oberoende av var någonstans i världen du befinner dig. Kameran spelar in ljud också, och stöder till och med tvåvägskommunikation så att du kan samtala med personer som befinner sig i samma rum som kameran. Om appen inte är öppen i mobilen så får du notiser när kameran registrerar en rörelse eller ett ljud. Då är det bara att ta fram mobilen och sätta på kamerans live-överföring och ta reda på vad som händer.

Integriteten har Withings naturligtvis också tänkt på. Åtminstone så mycket att du kan vrida kamerans runda fodral – som är gjort av äkta ek – så att det täcker kameralinsen. Då är du garanterat säker på att ingen tjuvkikar om du kommer ut ur duschen och traskar runt utan en tråd på kroppen. Du kan också skydda appen på mobilen med ett lösenord – eller Touch ID på iPhone – så att klåfingriga personer som lånar din käraste ägodel inte kan spionera på ditt hem från din mobil när du tittar åt ett annat håll!

Men om nu kameran filmar hela tiden – även när du inte tittar på live-sändningen på appen – vad händer med inspelningarna? Jo, Withings har så kallad Cloud Video Recording som sparar upp till 30 dagars oavbruten video ute på internet. Den lilla nackdelen? Det krävs ett abonnemang som kostar ungefär 200 kronor i månaden.

Är du inte sugen på att betala pengar för att spara dina filmer med Withings molntjänst så får du nöja dig med stillbilder som appen sätter ihop till en animerad time-lapse-sekvens som sträcker sig max 48 timmar bakåt i tiden. Och händelser som ljud och rörelser från de senaste timmarna går att se i en tidslinje i appen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats
Withings Home är enkelt att komma igång med och ännu enklare att använda. Men det är lite dumt att kameran inte kan lagra sina videoinspelningar på andra ställen än på internet – mot betalning, märk väl. Särskilt som överblicken man får med appens tidslinje eller den animerande time-lapse-sekvensen från de senaste 48 timmarna inte tillhör de mest detaljerande.

Betyg (1–6): 4

https://www.youtube.com/watch?v=qUydD9ycSWQ

 

Det här kan du också köpa

Det finns fler smarta hem-saker att köpa än dem vi har plats för här. Och även fler från de märken som förekommer i artikeln. Här är en liten översikt över de mest intressanta.

D-Link Smart Home HD Starter Kit DCH-100KT

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Startpaket som består av övervakningskamera, rörelsesensor och smart stickkontakt.

Pris 1 800 kr
Webb: dlink.com

iON The Home

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Övervakningskamera som streamar live till din mobil. Stöder tvåvägskommunikation.

Pris: 1 500 kr
Webb: ionthehome.com/

Osram LIGHTIFY Starter Kit

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

LED-glödlampa och gateway som passar i stickkontakten. Lampan kan lysa i 16 miljoner färgnyanser och styrs från en mobil-app.

Pris: 1 000 kr
Webb: osram.se

Smarter iKettle

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Vattenkokare som går att styra från en app i telefonen. Man kan själv välja temperatur och till exempel få ett meddelande om när vattnet kokar. Det går också att ställa in vattenkokaren med en timer.

Pris: 1 200 kr
Webb: smarter.am

Withings Scales
Smart badrumsvåg som både mäter vikt, fettprocent och puls.

Pris: 1 000 kr
Webb: withings.com

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen