annonse
annonse
annonse

Vad behöver spelen?

Från anspråkslös kontorsdator till underhållningsmonster. Här är utrustningen som gör dig till vinnare.

Det finns ett överflöd av datorer och de flesta räcker utmärkt för vanliga behov. Men vad behövs egentligen om det ska spelas spel? På de här sidorna har vi tagit fram ett urval av prylarna som förvandlar den civila hemdatorn till ett morrande spelmonster.
Framför allt handlar det om exakt styrning. Små marginaler och bråkdelar av sekunder avgör skillnaden mellan liv och död – seger eller fiasko. De flesta spel styrs med mus och tangentbord – vilket du säkert redan har stående på skrivbordet. Men det är stor skillnad på typiska ”följer med i paketet”-tangentbord och tvättäkta precisionsredskap. Och samma sak gäller i ännu högre grad för musen, där gamers kräver upplösning av tusentals punkter per tum. Låter det helt galet? Kanske det, men att ge sig ut på slagfältet med standardprylar är som att köra rally med familjens kombi: du kommer förmodligen i mål med en hel del repor i lacken och bucklor på kofångaren. Och knappast på första plats.
Det finns styrkontroller som är speciellt framtagna för spel. I guiden har vi med så kallade controllers: styrenheter som är gjorda för spelkonsoler men som även fungerar med PC-datorer. En spelkontroll är nästan oumbärlig för kampsportsspel och andra spel där snabba kombinationer avgör striden.
Du hittar ingen topp 3-lista över musmattor här, guiden omfattar bara elektronik. Men kom ändå ihåg att tänka på musens underlag. Det tjänar ju ingenting till att ha världens mest känsliga och exakta mus om underlaget är en grov träskiva full av marmeladfläckar.
Komponenten som betyder allra mest för spel är grafikkortet. Har du en stationär dator är det förhållandevis enkelt att hålla den uppdaterad genom att byta till ett nytt grafikkort.
Sist men inte minst har vi tittat på ljudet i spelen. Och det handlar inte bara om att upplevelsen ska bli mer underhållande. Ljudet är nästan lika viktigt som bilden när det gäller att avslöja dina motståndare.

Allt det andra
I den mer nischade delen av spelmarknaden finns utrustning som en gång i tiden var det första som en datorspelare skaffade sig, men som numera bara används av en liten elit av spelfantaster. Det handlar om joysticks, som uppskattas av de som flyger flygsimulatorer, och ratt och pedaler, som är lika oumbärliga för bilspel som de är uppenbart värdelösa för 3D-skjutaspel.

Musmatta behöver du som sagt också, och den senaste trenden är att de är riktigt stora. Så stora att de har plats för både musen och tangentbordet.

Sist men inte minst bör du tänka på ergonomin och överväga en spelstol. Ja, sådana finns faktiskt också!

1: Mus

Musen är spelarens viktigaste verktyg och vapen. Du siktar, skjuter, slår och sparkar. Precision och hastighet är A och O. Oavsett om du gillar First Person Shooters (FPS), strategi (RTS), online-rollspel (MMO) eller något annat så finns det en mus som passar. De finns i många prisklasser och kvaliteter, och även möjligheten för personlig anpassning varierar stort. Ska den vara trådlös eller ha kabel, hur många knappar behöver du, ska den vara med eller utan ljus – och hur är det med passformen?

Här är tre bra förslag på möss för kräsna och krävande gamers:
Logitech G900 Chaos Spectrum
Musen från Logitech är en trådlös gamermus i den absoluta toppklassen. G900 Chaos Spectrum är en av de lättaste trådlösa mössen vi har sett stött. Det är oerhört exakt, har lång batteritid och kanske en av de bästa ”klicken” på marknaden.
Pris: 975 kr
Webb: logitech.com

(Foto: Tillverkare)

Corsair M65 RGB Pro
Musen från Corsair är både exakt och snabb. Lägg till en annorlunda design, avancerad mjukvara, integrerat viktsystem och LED-belysning i olika färger. M65 finns i svart och vitt. Priset är rimligt och komforten bra.
Pris: 620 kr
Webb: corsair.com

(Foto: Tillverkare)

Roccat Kova
Musen från Roccat finns i svart och vitt och kan tack vare sin strömlinjeformade form användas av både höger- och vänsterhänta. Trots sin blygsamma storlek finns det hela 10 knappar att välja på. Roccat Kova passar till de flesta spelgenrer.
Pris: 450 kr
Webb: roccat.org

(Foto: Tillverkare)

2: Tangentbord

Beroende på vilken typ av spel du föredrar kan du behöva vara snabb på tangenterna. Fundera därför på ett tangentbord som tål att få stryk när det börjar gå hett till. Om precision är av största vikt bör du fundera på att skaffa ett mekaniskt tangentbord. De är mycket precisa och framför allt snabba på att registrera tryckningar. Och så kan det finnas ljus i tangenterna. Det ger en bra överblick och ser rent allmänt coolt ut. Allt går att styra med en programvara där du kan fintrimma de olika tangenterna.

 

Här är tre förslag på bra tangentbord med snabbhet och tydlighet:
Razer Blackwidow Tournament Edition Chroma
Behöver du ett tangentbord som kan tas med när du ska iväg och tävla så är Razer Blackwidow Tournament Edition ett bra alternativ. Du får massor av inställningar och klassens kanske bästa chroma-bakgrundsbelysning.
Pris: 1600 kr

Webb: razerzone.com

(Foto: Tillverkare)

ASUS ROG Claymore Core
Acers tangentbord för gamers ligger i den lyxigare änden. Skalet är tillverkat av aluminium och det finns naturligtvis ljus i alla de mekaniska tangenterna, som kan programmeras individuellt. Vill du ha ett numeriskt tangentbord så köps det separat.

Pris: 1 500 kr
Webb: asus.com

(Foto: Tillverkare)

Logitech G413
Logitechs diskreta tangentbord är ett bra bevis på att du inte behöver se ut som en gamer bara för att vara med och spela. Trots enkel design får du ett helt mekaniskt och bakgrundsbelyst tangentbord. Och så är priset helt rimligt.
Pris: 1 000 kr
Webb: logitech.com

(Foto: Tillverkare)


 

3. Gamepads/controllers

Seriösa PC-spelare rynkar på näsan över blotta tanken på att använda en spelkontroll från en spelkonsol till PC:n. Men det finns faktiskt en poäng med galenskapen. Ett växande antal spel släpps till alla plattformar och är därför redan tänkta att kunna styras med just en spelkontroll. Lägg sedan till att de kan kopplas till PC:n via Bluetooth så har du en vinnande kombination. Och gillar du spelkonsoler också så är detta ett självklart val.

Här är tre förslag på bra kontroller som ger spelkonsols-vibbar med PC:n.
Xbox One Wireless Controller for PC
Tack vare integration med Windows passar kontrollen till Xbox bra till PC-spel. I och med lanseringen av Xbox One blev den gamla till Xbox 360 överflödig. Den nya kontrollen är mer exakt, ligger skönt i handen och känns helt enkelt bättre.

Pris: 750 kr
Webb: xbox.com

(Foto: Tillverkare)

Sony Playstation 4 Dual Shock
Det är lite trixigt att använda PS4-kontrollen till PC men går naturligtvis. Det krävs bara Windows 8 eller 10 och en speciell mjukvara (ds4windows). Sony har också en trådlös adapter som gör allt ännu enklare.
Pris: 500 kr
Webb: playstation.com

(Foto: Tillverkare)

Steam Controller
Speltjänsten Steam känns nog igen av de allra flesta PC-spelare, men visste du att de också har en egen spelkontroll? En speciell detalj är att den även har en tryckkänslig yta och enligt Steam passar bra till strategispel.
Pris: 600 kr
Webb: steam.com

(Foto: Tillverkare)

 

4: Hörlurar

När du inte vill störa familj och grannar med ljudet av eldstrider är hörlurar oumbärliga. Man kan i princip använda sina vanliga hörlurar till datorn, men spelen ställer en del krav på utrustningen. För det första måste det finnas en mikrofon, så att du kan skrika kommandon och varningar till ditt team. För det andra måste de vara bekväma att ha på sig i timtal utan att öronen blir kokta i värmen. Slutligen är det en fördel om de stöder surroundljud så att du kan höra när fienderna kommer smygande bakifrån.

Här är tre headset som teleportera dina öron till spelvärlden.

Logitech Artemis Spectrum G933
Realistiskt 3D-ljud, knappar de viktigaste spelfunktionerna och en lättåtkomlig ratt till volymen gör trådlösa G933 till ett perfekt speltillbehör. Detsamma gäller lång batteritid, bra mikrofon och tuff RGB-ljus.
Pris: 1 500 kr
Webb: logitech.com

(Foto: Tillverkare)

Steelseries Siberia 840
Hörlurar för storspelare som inte nöjer sig med att spela på en enda plattform. En möjlighet att blanda chatt och spelljud steglöst gör dem perfekta för 3D-skjutaspel och andra lagspel. Ett redskap som gör skillnad i krävande spel.
Pris: 3 000 kr
Webb: Steelseries.com

(Foto: Tillverkare)

Steel Series Arctic 5
Arctic 5 kostar bara en tredjedel av Siberia 840 men har alla funktioner som seriösa spelare behöver, fast med kabel. Grädden på moset är det utmärkta DTS:X-surroundljudet som ger dig öron nacken.
Pris: 1 200 kr
Webb: Steelseries.com

(Foto: Tillverkare)

5: Grafikkort

Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en speldator och grafikprocessorn har betydligt mer beräkningskraft än datorns egentliga processor. I praktiken har chip-tillverkaren Nvidia monopol på grafikprocessorer, så frågan är egentligen vilken Nvidia-processor som ska sitta på grafikkortet. För tunga 3D-spel är svaret en GeForce-1080, som är toppmodellen. Om kraven är lägre eller plånboken tunnare så ger GeForce 1070 och GeForce 1060 fortfarande prestanda som överträffar förra årets modeller.

Här är tre grafikkort som ger dig så mycket realism att du inte kommer att tro dina ögon.

Asus GeForce 1080 GTX Ti Turbo 11 GB
Om du är villig att gå hela vägen i jakten på grafik blixtsnabb grafik i Dishonored 2 ska du ha ett GeForce GTX 1080 Ti-kort. Det enda som just nu är snabbare än ett GeForce GTX 1080 Ti-kort är två GeForce GTX Ti.
Pris: 7 500 kr

Webb: asus.com

(Foto: Tillverkare)

MSI GeForce 1070 GTX Armor OC 8 GB
Lillebror till GTX 1080-processorn heter GTX 1070. Den är tillräckligt snabb för alla andra än de allra mest fanatiska spelarna och priset är behagligt mycket lägre. Om du inte behöver köra Overwatch med 240 fps räcker den utmärkt.
Pris: 3 800 kr

Webb: msi.com

(Foto: Tillverkare)

Gigabyte GeForce 1050 GTX Ti 4 GB
GTX 1050 är en av de mer anspråkslösa medlemmarna i GeForce-familjen, men ändå tillräckligt potent för att kunna mäta sig med förra årets grafikmonster. Så står det 2016 eller ett tidigare årtal på ditt spel så är detta fullt tillräckligt.
Pris: 1 600 kr

Webb: Gigabyte.com

(Foto: Tillverkare)

6: Högtalare

Ljudet i ett spel är i dag lika viktigt som ljudet i en film. Och det har förmodligen satsats lika mycket pengar på att skapa det. Därför går du miste om en stor del av din investering om du använder den platta skärmens inbyggda högtalare för att återge ljudet. Hörlurar kan vara bra nog. Men om du kan, varför inte frossa i en surroundorgie som fyller hela rummet med ljud? Naturligtvis också med en byxbensfladdrande subwoofer som blåser liv i explosionerna.

Här är tre sätt att få superljud till datorn.

Hemmabion

Om du vill gå hela vägen så finns det inget som hindrar dig från att koppla PC-ljudet till hemmabion och få ljud i äkta surround och full hifi-kvalitet. Det kostar inte mycket mer än en bra grafikkort.

Pris: 11 800 kr

DALI Zensor Pico + Pico Vocal + Sub E-9, Denon AVR-X520BT
Webb: hifiklubben.se

(Foto: Tillverkare)

JBL LSR305
De små aktiva JBL-högtalarna är egentligen avsedda för att användas i hemstudior. En 5-tums bas av professionell kvalitet och en diskant med waveguide som lånats från de stora studiosystemen levererar upp till 108 dB ljudtryck.
Pris: 3 000 kr

Webb: harman.com

(Foto: Tillverkare)

Logitech Z623
Logitech har gjort datorhögtalare längre än de flesta, men det här 2.1-systemet har blivit THX-klassat. Med 200 watts sammanlagd effekt (135 watt till subwoofern och 2 x 35 till satelliterna) finns det kraft så det räcker och blir över.

Pris: 1 500 kr

Webb: logitech.se

(Foto: Tillverkare)

 

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Flaggskeppet Galaxy S10 är här

Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising

Skitfilm!

Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.

test
Datacolor SpyderX Pro

Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp

Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare

Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!

Resekameror med superzoom

Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.

test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

annonse
Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.