Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Superlätta HP-datorer för studier

Stream är HP:s alternativ till billiga och lätta Chromebooks.

Av / 2016-08-22 - 09:35
Superlätta HP-datorer för studier

Frukt, mobiltelefon, dator. Pennfack, om det får plats.

När skolväskan ska packas är det många som tycker att datorn är oumbärlig – och förmodligen viktigare än det gammalmodiga (analoga) pennfacket.

För att slippa släpa runt på en tung och dyr dator varenda dag är det därför många som väljer någon av de populära Chromebook-datorerna, där både vikten och priset har bantats maximalt.

Men man behöver faktiskt inte göra avkall på Windows, även om man vill ha en lätt och smidig dator. HP lanserar tre datorer som heter Stream och som varken tynger budgeten eller skolväskan.

Foto: HP
Foto: HP

Den minsta, HP Stream 11 3G Pro, är med 11-tums skärm och en vikt på bara 1,2 kilo verkligen smidig att bära med sig. Processorn är en 1,6 GHz Intel Celeron N3060 dual-core med 4 GB RAM och Intel HD Graphics. Windows 10 Pro är installerat, så att man kan köra alla program, fast med bara 32 eller 64 GB lagringsplats får man hushålla med utrymmet. Om det börjar bli ont om plats har man däremot tillgång till molnlagring. Samtliga tre Stream-modeller har dual-band 802ac-wifi så att upp- och nedladdning går blixtsnabbt.

HP Stream 11 Pro 3G kostar 2 100 kronor.

Foto: HP
Foto: HP

Om 11,6-tums skärm är för lite så finns det en större modell, HP Stream 14, som har samma processor, RAM-minne och grafikkort, fast en lite större skärm på 14 tum. De två modellerna är i princip identiska när det gäller prestanda och konfiguration. Man får dock nöja sig med Windows 10 Home och 32 GB lagringsplats. Å andra sidan finns 14-tumsmodellen i blått och lila! Vikten är 1,43 kilo och batteritiden anges vara 10 timmar. Priset är detsamma som för 11-tumsmodellen: 2 100 kronor.

Foto: HP
Foto: HP

Slutligen får Stream-serien en ”Lyxmodell” med 11,6-tums pekskärm och 360-graders gångjärn så att den kan användas som surfplatta eller ställas i ”tält-läge” om man ska titta på film. HP:s pressmeddelande innehåller dock ingen information om specifikationer, så förmodligen är de snarlika de andra två modellerna.

HP Stream X360 släpps i oktober och kostar 2 800 kronor.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Rulla till toppen