Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Här är Apple grymmaste Mac

iMac Pro blir Apples snabbaste datorn någonsin, men alla nya iMac får ordentliga uppdateringar

Av / 2017-06-06 - 00:23
Här är Apple grymmaste Mac

Apple lanserar en efterlängtad proffsversion av iMac. Se den som en turboladdad iMac med samma design som vi är vana vid. Fast med den mest extrema prestanda Apple någonsin lyckats klämma in i en iMac, och i Stealth Grey. Eller rymdgrått som det fått heta på svenska.

Den nya iMac-en är kraftfull nog att ersätta en åldrande Mac Pro, som det är väldigt länge sedan Apple uppdaterade. Pro-versionen är byggd i samma aluminiumchassi, med den nya 5K-skärmen som Apple introducerar i alla 27-tums iMac nu.

(Foto: Apple)

iMac Pro kör åtta- eller tiokärnors Intel Core Xeon-processor, men kan konfigureras med en 18(!)-kärnors Xeon-processor. Det ger en prestanda i närheten av 22 teraflops, vilket är det snabbaste Apple någonsin byggt. Och förmodligen den snabbaste allt-i-ett-maskinen hittills.

 

(Foto: Apple)

Den har inte bara rå processorkraft, men också fyra Thunderbolt 3 portar, en 10 Gbit Ethernet-port och kan konfigureras med upp till 128 GB ECC-minne samt 4 TB (3 GB/s) SSD-lagring.

För de som behöver det är det bra att veta att den klarar att driva två externa 4K-skärmar, har plats för två SSD och är bestyckad med en USH-II minneskortsläsare.

 

(Foto: Apple)

 

iMac Pro får också den nya Radeon Pro Vega grafikprocessorn, den hittills snabbaste grafiklösningen i en Mac, med upp till 16 GB videominne och bandbredd (HBM2).

Svenskt pris är inte satt, men den uppges börja från 4 999 dollar. vilket borde landa runt 50 000 kronor, och börjar säljas först i december 2017.

 

iMac

(Foto: Apple)

 

De vanliga iMac-modellerna uppdateras också. De får mycket bättre skärmar med 500 nits ljusstyrka, som ger 43 procent mer ljus, samt 10 bitars dithering med 1 miljard färger.

(Foto: Apple)

 

Den kan fås med sjunde generationens Intel i7-processorer (Kaby Lake) med upp till 64 GB minne på 27-tummaren. Alla 27-tummare får Fusion Drive, eller SSD upp till 2 TB, två Thunderbold 3-kontakter och bättre grafik. 3x snabbare grafik i 4K-versionen av 21,5″ med AMD Radeon Pro 555 och 560 grafikkort med upp till 4 GB VRAM.

Läs testet av Apples 5K iMac här.

27-tummarna kan levereras med AMD Radeon Pro 570, 575 eller 580 grafikkort, med upp till 8 GB VRAM.

 

(Foto: Apple)

 

MacBook

De små och allt slankare laptop-modellerna från Apple blir också uppgraderade. Allra viktigast är att de får Intels Kaby Lake-processorer, från 1,3 GHz Core i7 till 3,6 GHz, samt upp till 50 procent snabbare SSD-lagring.

Läs testet av nuvarande generationens MacBook Pro här

13-tums versionen av MacBook Pro kan också fås med mer videominne för bättre prestanda, och kan fås i en enklare 13-tums utgåva utan Apples Touch Bar.

13-tums modellen av MacBook Air får också en uppgradering med en 1,8 GHz processor.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Rulla till toppen