annonse
annonse
annonse

Back to school

Vilken typ är du? Vad är oumbärligt när du flyttar hemifrån för att börja plugga?

Sommaren närmar sig sitt slut och för många betyder det början på en helt ny tillvaro som student. Dags att flytta hemifrån till en studentlya – eller kanske till och med plugga i en helt annan stad.

Då betyder början på terminen också att det är dags att skaffa sig allt som behövs för att bygga bo. Och då tänker vi inte så mycket på sekundära småsaker som säng, matbord och garderob. Sådant fixar man på en eftermiddag på IKEA – och för övrigt är inte Ljud & Bild något inredningsmagasin. Vi tänker däremot på de väsentliga inventarierna: dator, mobil och trådlösa högtalare!

Alla har inte samma behov. Vad som är viktigt för just dig beror både på dina studier och dina intressen. Är du datorspelare så står det förmodligen en rejäl monster-PC på skrivbordet. Är det däremot motion och fitness som upptar kvällarna så läggs pengarna hellre på träningsarmband och annat som är lätt att plocka med sig.

Här har vi samlat ihop redaktionens rekommendationer till fem helt olika (och något karikerade) studenter. De har helt olika intressen och behöv, men de har det gemensamt att de behöver en mobiltelefon, en bärbar dator (eller något annat bärbart skrivverktyg), ett par hörlurar, en trådlös högtalare och en (eventuellt smart) klocka. En eller flera smartmobil-appar ingår också i rekommendationen.

 

(Foto: Tillverkare)

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Spelaren

För gamers handlar livet i första hand om spel och en gång i tiden var högskolornas blixtsnabba internetuppkopplingar en fin anledning att vara inskriven på Datavetenskap (man kunde också läsa matematik när man ändå var där). Som pluggkompis träffas Spelaren sällan i det gemensamma köket för gruppstudier, dyker han eller hon upp över huvud taget så är det förmodligen klockan åtta på morgonen för att värma en pizza till middag. Gamers går nämligen efter den amerikanska västkustens tidszon, eftersom de andra medlemmarna i klanen bor i Kalifornien.

För Spelaren är prylar – och då speciellt PC:n – inte bara rolig utrustning, utan livets nödtorft för att överleva i online-matcherna. Spelaren har ett vänligt sinne, men är en hänsynslös mördare i cyberrymden. En del av utrustningen är betald med lönen från sommarjobb, resten med prispengarna från förra årets världsmästerskap i Call of Duty.

 

Mobil

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Google Nexus 6P
En tvättäkta hardcore-gamer är en Android-nörd. Och ingen mobil på marknaden har Android i råare form än Nexus 6P. Som naturligtvis ”jailbreakas” så fort den är uppackad.

Pris: 5 300 kr
Webb: google.com/intl/sv_se/nexus/6p/

 

Laptop

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

MSi GT80 Titan 2QE
Spelarens käraste ägodel! Med 18,4-tums skärm, dubbla grafikkort och extrema prestanda finns det ingen som kommer i närheten av den här kick-ass-laptopen.

Pris: 29 700 kr
Webb: msi.com

 

Hörlurar

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Sennheiser G4ME ONE
En del spelare vill ha riktigt bra ljud och väljer hellre Sennheisers gaming-headset med mikrofon än alla bastunga alternativ. Eftersom de här låter bättre med musik.

Pris: 1 800 kr
Webb: sennheiser.se

 

BT-högtalare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

JBL Flip 3
Spelaren köper JBL-högtalaren för att den kommer från ett känt märke, för att den tål att man välter Cola-flaskan över den och för att den är tillräckligt liten för att ta med till nästa spelkonvent.

Pris: 1 200 kr
Webb: se.harman.com

 

Armband

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Casio AE-1100WD-1AVEF
Nörden i Spelaren älskar att Casio-klockan visar alla världstider, så att man kan hänga med när spelare över hela världen är vakna och redo att spela online. Dessutom är klockan billig, vilket är bra eftersom pengarna ju ska läggas på spel.

Pris: ca 450 kr
Webb: casio.com

 

App

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Steam
Håll koll på de senaste speltitlarna och håll kontakten med ditt gamer-community när du är i farten. Inget är viktigare. Andra gamers är ju trots allt din familj!

Pris: Gratis
Webb: steampowered.com

 

(Foto: Tillverkare)

Hipstern

Hipstern bryr sig inte om tekniska specifikationer alls. När det är dags att köpa något – och det får gärna vara vintage – handlar det främst om att det autentiska hantverket och den unika designen måste komplettera den personliga originaliteten (som är knyckt från en artikel i Paste Magazine).

Utrustningen består alltså av en blandning av gammalt och nytt. Hipstern har både hörlurar och högtalare som är inställda på den bästa indie-webbradiokanalen från New York. Allra bäst är förstås att lyssna på 78-varvs stenkakor på resegrammofonen med handvev och 200 grams nåltryck. Pengarna har Hipstern tjänat som bartender på en ekologisk öl- och vitvinsbar.

Hipstern pluggar förmodligen upplevelsedesign, men går också att stöta på i de mer långskäggiga delarna av marknadsföringskurserna.

 

Mobil

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Nokia 3310
Den knäppaste retromobilen du kan tänka dig. Den går förmodligen att köpa billigt och så kan den köra den ursprungliga versionen av spelet Snake. Alla kommer att lägga märke till hur unik och autentisk du är!

Pris: ?
Webb: blocket.se

 

Laptop

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Olivetti Lettera 32
Alla de andra på caféet sitter med MacBooks och ser ut som kloner av varandra. Men du bevisar din förkärlek för det simpla och vardagliga genom att hamra loss på den här reseskrivmaskinen från 60-talet!

Pris: 500–1 000 kr
Web: blocket.se

 

Hörlurar

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

HiFiMAN HE-400S
En Hipster med självaktning köper inte mainstream-produkter. Därför blir det HiFiMans öppna hörlurar som kan användas både hemma och ute. Och så låter de bättre än alla andras lurar. Men det vet bara Hipstern.

Pris: 3 900 lr
Webb: duet.no

 

BT-högtalare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Marshall Stanmore
Få högtalare skriker Hipster lika mycket som en Marshall. Att den ser ut som en gitarrförstärkare är ingen nackdel, men den låter dessutom förbaskat bra och spelar tillräckligt högt för att Father John Misty ska låta så levande att det vibrerar i skägget.

Pris: 2 900 kr
Webb: marshallheadphones.com

 

Armband

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Vulcain Cricket Automatic
Hipstern gillar inte smartklockor, utan väljer vintage i stället. Gärna ett märke som ingen har hört talas om. Som Vulcain. En mekanisk klocka med alarm som talar om när det är dags att sätta igång med nästa fas i ölbryggningen.

Pris: från 4 000 kr
Webb: etsy.com

 

App

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Hipstamatic
Okej då, Hipstern har nog en iPhone eller highend-Android också, förutom retro-Nokian. Hur tar man annars alla coola retro-bilder som läggs upp på Instagram flera gånger om dagen?

Pris: Gratis
Webb: hipstamatic.com

 

(Foto: Tillverkare)

Träningsnarkomanen

Även om de bor i samma studentkorridor rycker Träningsnarkomanen bara på axlarna åt alla andras passiva livsstilar. Mer finns inte tid för, efter den vetenskapligt sammansatta och målinriktade frukosten är intagen så ska ännu ett maratonlopp hinnas med innan det är dags att ta itu med dagens studier.

Träningsnarkomanen har fått sin fenomenala kondition genom hårt motionerande, men tar gärna tekniken till hjälp också. Samtliga prylar i den spartanskt möblerade studentlyan är inköpta för att underlätta och förbättra träningsresultaten – som Endomondo löpande lägger upp på Facebook.

Det kostar pengar att vara med i stora internationella lopp, men Träningsnarkomanen tjänar ganska bra som PT och crossfit-instruktör på gymmet.

 

Mobil

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Sony Xperia Z5 Compact
Regn, rusk eller storm? Inget stoppar dig när det är dags för träning. Och ingen annan mobil tål lika mycket fukt som Sonys vattentäta Xperia Z-modeller. Och eftersom inte mobilen får vara för stor och tung så får det bli en Compact-variant.

Pris: 3 900 kr
Webb: sonymobile.se

 

Laptop

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Lenovo Yoga 900
Det är inte mer än rätt att datorn är lika smidig som du är. Yoga 900 kan både användas som en laptop och som en surfplatta, och är både stark och flexibel. Precis som du.

Pris: 12 500 kr
Webb: lenovo.com/se/sv/

 

Hörlurar

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Jaybird X2-M
Öronsnäckor som sitter lika bra på crossfit som på maraton – och samtidigt låter bra – växer inte på träd. Men Träningsnarkomanen har gjort sin läxa och valt testvinnaren från Jaybird, som tål både svett och regnskurar.

Pris: 1 700 kr
Webb: jaybirdsport.com

 

BT-högtalare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ultimate Ears Roll

Stora högtalare är inget för Träningsnarkomanen, som föredrar en liten och bärbar högtalare. Som naturligtvis får plats i ryggsäcken på vandringar och spelar musik lika bra på land som till havs.
Pris: 1 200 kr
Webb: ultimateears.com

 

Armband

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Fitbit Blaze
Garvade träningsnarkomaner har naturligtvis aktivitetsarmband från Fitbit, men inte det billigaste. I stället är det Blaze som gäller, eftersom det även fungerar med finkläder och är tillräckligt smart för att kunna prata med telefonen.

Pris: 2 250 kr
Webb: fitbit.com

 

App

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Endomondo
Håller koll på träningen. Och lägger upp resultaten på sociala medier, så att du kan påminna alla dina vänner om hur mycket bättre form du är i och hur mycket mer aktiv du är.

Pris: Gratis
Webb: endomondo.com

 

djøf

Företagsledaren

Även om den blivande Företagsledaren bor i ett studentrum så föredrar han eller hon att hålla sig för sig själv när de andra träffas i studiegrupper. Företagsledaren är ämnad för stora ting och under tiden det svettas över kalkylark och bolagsredovisning går det att förnimma vinden i håret från cabrioleten när den susar genom det sydfranska landskapet.

Företagsledaren har valt sina prylar med stilsäkert öga – om det är dyrt måste det bara bra! Och bara det bästa är gott nog, eftersom det handlar om att skaffa sig ett försprång på väg mot chefsjobben. Garderoben är fylld med kostymer från Armani, Hugo Boss och Tiger of Sweden – fast är inköpta på second hand-butik av fastern. Man har väl känsla för ekonomi …

Dyr ekipering finansieras genom vinster på aktiemarknaden, samt en stor gastronomisk tolerans för havregryn och nudlar.

 

Mobil

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Samsung Galaxy S7 edge
En så viktig person som den blivande Företagsledaren förtjänar en dyr telefon. Förut var Apples iPhone absolut dyrast på marknaden, men den titeln knep Samsung för länge sedan med sin Galaxy S6 edge. Och eftersom bara det allra senaste duger så är S7 edge obligatorisk.

Pris: 8 300 kr
Webb: samsung.se

 

Laptop

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Microsoft Surface Pro 4
Alla så kallade ”kreativa” älskar att visa upp sig med sin MacBook, men seriöst affärsfolk använder Windows. Inget utstrålar kostym och slips lika mycket som en Surface Pro 4. Även om man har på sig shorts och flipflop-sandaler.

Pris: 9 500 kr
Webb: microsoft.se

 

Hörlurar

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Audio-Technica ATH-MSR7
Det blir de här, eftersom de inte kostar en förmögenhet men ändå har ett superbra ljud på väg till hörsalen, och eftersom de är slutna kan de sitta kvar under föreläsningen. Att komforten är bra är en bonus när du måste läsa Keynes flera gånger för att förstå allting.

Pris: 2 500 kr
Webb: bergsala.se

 

BT-högtalare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Audio Pro T10
När det är ont om plats i studentrummet kan högtalarna inte vara stora. De här är ett bra val eftersom ljudet är vansinnigt bra för att komma från något så litet. Och priset tilltalar varje företagsledares value-for-money-instinkt.

Pris: 2 700 kr
Webb: audiopro.com

 

Armband

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Samsung Gear S2 Classic
Med Samsungs bästa mobil i fickan är det bara naturligt att du sätter Samsungs smartklocka på handleden. De vanligaste apparna är aktier, Uber och notiser, eftersom du inte får missa när det händer något på börsen eller om någon fixar fest.

Pris: 3 400 kr
Webb: samsung.se

 

App

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Yahoo Finance
Företagsledaren har för länge sedan slutat att handla på lokala börser. Sådant är för amatörer. Nu gäller det att tänka internationellt, och av alla mängder av appar om aktier, optioner, valutor och så vidare är det Yahoo Finance som ger bäst överblick.

Pris: Gratis
Webb: finance.yahoo.com/

 

Modebloggeren

Modebloggaren

Som en av få tjejer i studentkorridoren är Modebloggaren medeveten om sin särställning och vet om att alla de andra – möjligen omedvetet – ser upp till henne. Vilket bara är rimligt eftersom hon genom sin dagligen uppdaterade blogg om modeflödet på skolan är en tvättäkta opinionsbildare.

Modebloggaren gillar teknik, men väljer skoningslöst efter färg och design. För det är ju uppenbart att en bra accessoar måste se bra ut för att vara av hög kvalitet. Allt annat skulle vara hafsigt!

Modebloggaren vill helst leva på att vara den stilikon hon är i sina egna ögon. Men tills gänget på Bullett Magazine inser det så studerar hon design. Pengarna till utrustningen tjänar hon på sin unika sy-stuga, som just har levererat fotbollströjor åt det lokala knattelaget.

 

Mobil

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

iPhone SE
Finns det andra mobiler än iPhone? Pah, självklart gör det inte det om man bryr sig lite om sitt utseende! Och självklart ska den vara i rosaguld. Den färgen matchar dina blåa ögon och din solbrända hy.

Pris: 4 700 kr
Webb: apple.se

 

Laptop

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Apple MacBook 12”
Tunna och lätta MacBook passar perfekt i din nästan-äkta Louis Vuitton-väska och är enkel och smidig att ha med sig. Det är viktigt, för dina följare förväntar sig flera dagliga uppdateringar av modebloggen. Finns naturligtvis i rosaguld, men modellen i vanligt guld går också bra.

Pris: 14 500 kr
Webb: apple.se

 

Hörlurar

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Sonus faber Pryma
De guldfärgade Beats-lurarna har du gett bort till din lillasyster, Sonus fabers Pryma är ju så mycket finare. Dessutom låter de härligt och man kan byta ut bygeln mot andra färger som passar utstyrseln.

Pris: 5 000 kr
Webb: audionord.se

 

BT-högtalare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Libratone Zipp
Den snygga danska designen gjorde att Modebloggarens blick drogs från Bose till Libratones färgglada trådlösa högtalare. Lite för stor för att få plats i handväskan, men det gör ingenting – bloggaren bär den bara som en accessoar till dagens dräkt.

Pris: 3 000 kr
Webb: libratone.com

 

Armband

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Apple Watch Hermès
Macbook och iPhone? Då är smartklockan givetvis en Apple Watch Hermès, köpt på Rue du Faubourg Saint-Honoré i Paris, med flera armband så att klockan alltid passar kläderna. Att den bara används för att visa hur mycket klockan är spelar inte så stor roll.

Pris: från 9 000 kr
Webb: apple.com/se

 

App

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Trendsales
Här finns alla de senaste och läckraste kollektionerna. Appen är egentligen det enda som behövs för att hänga med i alla trender om design, mode, skönhet och stil.

Pris: Gratis
Webb: trendsales.se

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.