Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Apples årliga uppdateringsfest

Mängder av nyheter i operativsystemen macOS, iOS och watchOS

Av / 2017-06-06 - 16:33
Apples årliga uppdateringsfest

Som vanligt i Juni presenterar Apple nya versioner av sina operativsystem för datorer, mobiler och surfplattor samt Apple Watch.

macOS

Den nya versionen får namnet High Sierra. De mest intressanta nyheterna är bakom kulisserna där man introducerar det nya filsystemet APFS, samt stöd för HEVC videokomprimering vilket behövs för 4K-video. Grafiksystemet uppdateras till Metal 2 som är betydligt snabbare samt har stöd för externa grafikkort, samt stöd för Virtual Reality.

Läs om den nya grymma iMac Pro

(Foto: Apple)

Safari får äntligen stöd för blockering av autospelande videosnuttar. Photos gör det enklare att organisera bilder samt får nya kraftfulla redigeringsverktyg. Spotlight kan nu ge besked om flygtider. Man kan nu dela och samarbeta i valfria filer lagrade på iCloud Drive.

High Sierra släpps som en gratis uppdatering i höst.

Läs mer om nyheterna här

iOS 11

Den intressantaste nyheten med Apples mobila operativsystem är att man för första gången släpper ett antal unika funktioner för iPad. En ny dockningslist gör det enkelt att komma åt och växla mellan appar, ha två appar uppe samtidigt, samt att man äntligen kan dra-och-släppa text och bilder mellan appar på ett enkelt sätt. Man får även en ny Files-app där man enkelt kan hitta alla sorters dokument från alla appar samt molntjänster. Man ges också bättre möjligheter att använda pennan för iPad Pro för att göra noteringar i fler typer av dokument. Kort sagt får iPad Pro allt fler funktioner som gör att den kan ersätta en laptop.

Dra-och-släpp från foton till ett email (Foto: Apple)

Bland nyheterna som också kommer till iPhone märks stöd för Augmented Reality, nya mer naturliga röster för Siri, proffsigare möjligheter i kameran och foto-appen, ett ”stör ej” läge när man använder kartan för köranvisningar. Kontrollcentret ger tillgång till fler inställningar på en enda sida. I länder med Apple Pay kommer man även kunna skicka pengar till sina vänner. Det kommer också en ny App Store där det ska bli lättare att hitta nya intressanta appar.

Läs om Apples nya smarta högtalare

Dockningslist, växling mellan appar och kontrollcentret (Foto: Apple)

För oss musikintresserade är det också intressant med nya AirPlay 2 som har stöd för multirum-högtalare. Bang & Olufsen, Naim, Bose, Devialet, Dynaudio, Beats, Polk, Denon, McIntosh, Marantz, Bowers & Wilkins, Libratone och Bluesound har lovat stöd i sina produkter.

Hem-appen uppdateras med stöd för sådana högtalare och fler möjligheter att automatisera sitt hem. I Apple Music kan man nu se vad ens vänner lyssnar på och det blir lättare att dela med sig av tips.

iOS 11 släpps som en gratis uppdatering i höst.

Läs mer om nyheterna i iOS här

Enklare träning och noggrannare resultat (Foto: Apple)

watchOS 4

Apple Watch får en Siri-urtavla där intelligensen används för att visa dig olika information beroende på var du är och vad du gör. Aktivitets-appen håller koll på hur nära du är dina mål och tipsar dig om vad du behöver göra för att nå dem. Den skapar även utmaningar för att peppa dig. Spellistor kan paras med träningar och startas automatiskt.

Smartare information när du behöver den (Foto: Apple)

Träningsappen kan nu mäta längder simmade i bassäng samt High Intensity Interval Training. Nya uppkopplingsmetoder ska också göra det möjligt att para klockan med träningsmaskiner och få mer detaljerade resultat. Som vanligt släpper Apple också ett antal nya urtavlor och klockarmband.

watchOS 4 släpps i höst som en gratis uppdatering.

Se mer av nyheterna i watchOS här

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen