annons
annons

Nyheter

Apple uppdaterar Final Cut Pro X

Apple avancerade proffsprogram för video får stöd för 3D-text, fler kameraformat och bättre råfilsbehandling.

Även om Final Cut Pro X går utmärkt att använda av amatörer så är inlärningskurvan så brant att det passar bäst till dem som arbetar med videoredigering professionellt. Nu uppdateras programmet med stöd för 3D-texter, bättre maskering för färgradering och effekter samt utökat stöd för kameraformat.

RED-användare kan glädja sig åt bättre råfilsbehandling, som är mindre påfrestande för grafikprocessorn.

Även programmen Motion och Compressor – som används för rörlig grafik och packning av video – uppdateras.

MacbookPro-Retina-FCPX-Skiing

Från pressmeddelandet
”Med Final Cut Pro 10.2 kan videoredigerare skapa snygga 3D-titlar genom att bara dra och släppa. Det finns också enkla mallar som gör det lättare för användare att snabbt komma igång samt cinematiska mallar med inbyggda bakgrunder och animeringar. Användare kan välja bland en uppsättning textstilar för att anpassa utseendet på titlar med hundratals olika kombinationer av material, ljussättningar och kanter, och direkt konvertera 2D-titlar till 3D och se ändringarna i realtid. I Final Cut Pro 10.2 kan redigerare även visa upp till fyra videosekvenser samtidigt för större precision vid färgövertoningar. Det finns även förbättrade formmasker som kan användas på valfria effekter och sparas som förinställningar så att det blir lättare att snabbt komma åt dem senare. Dessutom har Final Cut Pro 10.2 inbyggt stöd för ännu fler videoformat, bland annat Panasonic AVC-Ultra och Sony XAVC-S, och snabbar upp arbetsflödet för RED-RAW-filer tack vare kodningskonvertering, uppspelning och rendering som snabbas upp av grafikprocessorn – inklusive stöd för de dubbla grafikprocessorerna i Mac Pro.

De som arbetar med videoredigering och rörlig grafik kan dra nytta av Motion 5.2 med ännu fler alternativ för 3D-titlar. Nu kan användare skapa dynamiska titlar med flera ljussättningar och kameravinklar, liksom flerlagriga scener med 3D-titlar som kan ge superrealistiska skuggor och reflexioner på andra objekt. Dussintals samarbetspartner erbjuder ännu fler alternativ för imponerande 3D-titlar, och inom kort kommer hundratals nya 3D-mallar som fungerar smidigt i de nya versionerna av Motion och Final Cut Pro från utvecklare som Ripple Training, motionVFX och FxFactory. Motion innehåller även 12 nya generatoreffekter, förbättrade reglage för masker och former och underlättar arbetet med referensbilder.

Med Compressor 4.2 blir det enklare än någonsin att förbereda filmer för försäljning på iTunes Store. Välj bara film, trailer, dold textning med mera, så skapar Compressor ett paket för iTunes Store som användaren kan skicka in till en iTunes Delivery Partner för försäljning på iTunes Store. Compressor innehåller även viktiga prestandaförbättringar för kodningsåtgärder, bland annat snabb rendering via grafikprocessorn med kommandot Send to Compressor och hårdvaruaccelererad flerpasskodning i H.264-format i kompatibla system.”

Priser:
Final Cut Pro X: 2 800 kr
Motion 5.2: 500 kr
Compressor 4.2: 500 kr

Befintliga kunder får uppdateringarna utan kostnad.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-