Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Processorflaggskepp från Marantz

AV8802 utlovar ultimat hemmabiokänsla.

Av / 2014-12-22 - 19:07
Processorflaggskepp från Marantz

Marantz har just presenterat sitt nya hemmabioflaggskepp, processorn AV8802 som kombinerar det yppersta inom ljudkvalitet med den senaste videotekniken och de modernaste anslutningarna.

Marantz_av8802_trafo
På insidan sitter en väldimensionerad ringkärnetrafo.

Processorn har en rejäl byggkvalitet med ringkärnetransformator och tredelat topplock för stablitet och värmeavledning. Chassiet av koppar är immunt mot påverkan utifrån.

Marantz_av8802_chassis
Marantz Av8802 har ett välkonstruerat chassi.

Dolby Atmos och Auro 3D
AV8802 är en 11.2-kanals hemmabioprocessor och förförstärkare, byggd efter samma recept som föregångaren AV8801, som vi verkligen föll för när det gällde ljudkvalitet. Efterträdaren har fått avkodning av Dolby Atmos med extra kanaler i taket, och mot en extrakostnad kan den dessutom uppgraderas med Auro 3D, som är ett konkurrerande format till Atmos och som också använder höjdhögtalare. Allt för att ge en mer tredimensionell filmkänsla.

Marantz_av8802_bak
Att AV8802 är en seriös processor syns på de balanserade in- och utgångarna.

Processorn har ljudkomponenter av hög kvalitet, till exempel digitalomvandlare med 32 bit/192 kHz-upplösning och en strömförsörjning med 4 kondensatorer à 10 000 mikrofarad för att ljudet ska levereras så snabbt som möjligt. Fyra DSP-motorer tar hand om ljudbehandlingen av de 11.2 kanalerna.

4K Ultra HD
Nästa generations 4K Ultra HD-video stöds med både 50 och 60 bildrutor i sekunden och fullt färgdjup (4:4:4). Processorn kan naturligtvis skala upp HD-video till 4K också. 8 HDMI-ingångar finns, varav 1 på fronten. 3 HDMI-utgångar kan visa bild på två skärmar i huvudzonen och en i ett annat rum.

När standarden för 4K Blu-ray-formatet äntligen kommer och HDCP 2.2-kopieringsskyddet blir standardiserat säger Marantz att de kommer att uppgradera processorn. Det betyder att du måste lämna in processorn eftersom det krävs en modifiering av maskinvaran.

Övriga funktioner
AV8802 har wifi och Bluetooth och klarar internetradio, Spotify Connect och AirPlay. Den klarar de flesta musikformat från datorn eller nätverksdisk, inklusive FLAC, ALAC, WAV 192 kHz/24 bit och AAC. Sömlös avspelning klarar den också, även DSD och AIFF.

På fronten sitter en USB-port som stöder iPhone och iPad, och på baksidan finns en skivspelaringång. Audyssey MultEQ XT32-rumskorrektion kan uppgraderas till Pro-versionen för exakt kalibrering av högtalarna.

Marantz AV8802 släpps i februari. Svensk pris är inte klart ännu, men det europeiska priset är 3800 euro.

septon.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen