annons
annons

Photokina 2008:

PowerShot SX1 IS – Canons nya kompaktkung

Inte nog med att den har 20x zoom som börjar redan på 28 mm och använder sig av alla Canons senaste bildförbättrande funktioner – den är även en förklädd HD-videokamera som spelar in i 1080p och tar upp ljud med stereomikrofon.


 Vi har uppskattat de senaste generationerna HD-videokameror från Canon enormt då de har levererat en bildkvalitet som har varit i en klass för sig. I dem, och även i tillverkarens spegelreflexkameror , har det suttit CMOS-sensorer. Nu smyger Canon för första gången in en sådan sensor i en av sina kompaktkameror. Det, kombinerat med en DIGIC 4-processor, betyder att all teknik är på plats för att kameran ska kunna använda sig av Canons filmkunnande och spela in video i 1080p. På framsidan av kameran sitter två mikrofoner för stereoljud för som Roel Lammers, produktchef på Canon, uttryckte det: ”Det är ingen mening med att spela in HD-video om ljudet låter skit.”

Nu ska man inte tro att PowerShot SX1 IS kommer kunna ersätta en dedikerad filmkamera helt. Filmen är tyngre komprimerad än i Canons vanliga filmkameror och det kommer inverka på bildkvaliteten. Det förminskar dock inte det faktum att videoinspelning i en kompaktkamera säkerligen aldrig har sett såhär bra ut förut.
Powershot SX1 IS är självfallet också en gammal hederlig stillbildskamera. Bilderna tas med respektabla 10 megapixlars upplösning och här finns ansiktsigenkänning som arbetar med både exponering och fokus. Vill man fippla själv hittar man självfallet fullständiga manuella kontroller.

Skärmen ser ut att vara väl utformad för kamerans speciella förutsättningar. En 16:9-vidvinkelskärm på 2,8 tum som går att snurra runt åt alla möjliga håll för att underlätta både filmande och fotograferande ur obekväma vinklar.
Optiken har ett brännviddsomfång 28-560 mm, en största bländaröppning f/2,8 och optisk bildstabilisator.
Värt att nämna är att kameran kommer att få en lillebror, SX10, som delar de flesta specifikationerna men saknar CMOS-sensor och därmed HD-videoinspelningen.
Leveransstart för kameran är planerat till november och priset kommer hamna på ca 5 900 kronor.
 
www.canon.se
 

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-