Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Pentax-kamera för ruskväder

Tack vare ett starkt kamerahus och tätningar överallt ska den här semiprofessionella kameran tåla strapatser ute i fält.

Av / 2017-01-26 - 19:04
Pentax-kamera för ruskväder

Pentax systemkameror är nästan utan undantag väderskyddade och byggda för tuffa tag och dåligt väder. Riktigt bra bilder tar de också. Fantastiska K-1 var en av de bästa kamerorna vi testade förra året och den mindre och billigare K-3 II är en av de bästa kamerorna i mellanprisklassen.

Nya Pentax KP finns i svart och silver och ersätter i mångt och mycket K-3 II. Den har ett chassi av stål och magnesium, en 24-megapixels bildsensor (i APS-format), femaxlars bildstabilisator och maximal ljuskänslighet på ISO 819 200!

Foto: Pentax
Foto: Pentax

 

Huset är ganska så litet, med omfattande vädertätningar och stora knappar och rattar som traditionsenligt går att sköta med tjocka handskar eller vantar.

Kameran är relativt snabb också: 7 bilder per sekund, mekanisk slutare ner till 1/6000 sekund och elektronisk till 1/24000 sekund. Fokusmodulen är densamma som i K-3 II, med 25 av 27 fokuspunkter av den mer känsliga krysstypen.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

 

En fiffig detalj är att handgreppet går att byta ut. Med ett par varv med en insexnyckel kan man växla mellan standardgreppet Grip S, det något större Grip M och det största Grip L. Som ska ge ett stadigare grepp med stora teleobjektiv.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

 

Kameran har Pentax Pixel Shift Resolution. Det är en funktion som tar fyra bilder av motivet samtidigt som kamerans inbyggda bildstabilisering flyttar bildsensorn en pixel i sidled och höjdled vid varje exponering. De fyra bilderna sätts sedan ihop till en enda med bättre upplösning och färgdjup.

Den rörliga sensorn kan användas tillsammans med GPS-enheten O GPS1 (extrautrustning) som följer jordens rotation för att bilder av stjärnhimlen ska bli optimala.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

 

KP har en utfällbar pekskärm och något som Pentax kallar för Real-time Scene Analysis System. Då används ljusmätarens 86 000 färgkänsliga mätpunkter tillsammans med bildprocessorn för att exponera korrekt i svåra ljusförhållanden.

 

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Den har även inbyggt wifi för överföring till mobil och delning av bilder till sociala medier, automatisk HDR-fotografering, intervallfoto, multiexponering samt nya bracketing-metoder. 4K-video finns inte, men däremot 4K Interval Movie som lägger ihop stillbilder i 4K-upplösning till en videofil.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

 

Som extrautrustning finns batterigreppet D-BG7 – som också är väderskyddat – med plats för ett större batteri som heter D-LI90. Det förlänger batteriets livslängd avsevärt från de angivna 390 bilder per laddning.

Pentax KP går att köpa från och med slutet av februari och kostar 13 500 kronor.

 

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

Extremt på alla sätt

Kan bli omöjlig att få tag på

Liten, lätt och ljusstark

Kompakt superzoom för fullformat

Får efterlängtade uppdateringar

Liten kameraväska med gott om utrymme

Snabbare och mer användbart flaggskepp

Kompakt 100 Mp kamera från Hasselblad

0
Rulla till toppen