Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Panasonics 2015-modeller klara för Europa

På en presskonferens i Frankfurt presenterade Panasonic årets TV-sortiment.

Av / 2015-02-24 - 08:38
Panasonics 2015-modeller klara för Europa

Panasonic är inte en lika stor TV-tillverkare som under plasmaskärmarnas glansdagar. Nu för tiden satsar det japanska märket på mer lönsamma produktkategorier som vitvaror, personlig vård och inte minst avancerad batteriteknik i samarbete med Tesla. Men de är fortfarande intresserade av hög bildkvalitet: Förra årets toppmodell TX-65AX900E var en efterlängtad comeback. Och i år vill Panasonic bygga vidare på samma värderingar.

Satsar på 4K
Det gör de främst i och med lanseringen av hela fem nya modellserier med 4K-upplösning, med flaggskeppet CX800 från 40 till 65 tum i spetsen. Modellserien inkluderar även CX750 från 43 till 60 tum, CX680 i 40–55 tum samt budgetvarianten CX400 i 40–65 tum.

Men det stannar inte där. Panasonic kommer också att presentera modellserier med välvda paneler i år. Koreanska Samsung satsade hårt på böjda skärmar förra året och nu vill Panasonic också vara med och leka. De släpper tre serier: CR850, CR730 och CR430 med 55- och 65-tums skärmar.

Russinet i kakan, highend-modellen CX900, var det ganska så tyst om i Frankfurt. Som vanligt sparar Panasonic den ”ordentliga” toppmodellen till i höst. Det är dock värt att påpeka att även ”junior-toppmodellen” i 800-serien har fått intressanta specar!

Bättre bild med 4K Pro
Panasonic hävdar som vanligt att bildkvaliteten har tagit stora steg framåt. Deras mål är att återskapa film ”exakt som regissören vill ha det”. Den nya bildprocessorn 4K Studio Master Pro spelar en central roll i detta och sägs ge en oöverträffad bildbehandling. Bildchippet analyserar allt videomaterial och skalar upp det till 4K-upplösning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toppmodellerna CX800 och CR850 får dessutom en extra avancerad bildpanel med Wide Colour Phosphor-teknik: en extra ljusstark, men ändå energieffektiv LCD-panel med äkta LED-bakbelysning med Local Dimming Pro-ljusstyrning. Panasonic hävdar att deras nya färgfilter kan återge upp till 98 % av Digital Cinema Initiative-färgrymden (DCI), som är den professionella standarden för biografer. (Det bör påpekas att detta även kräver att videomaterialet är kodat efter samma standard.)

Även kontrasten är förbättrad, främst tack vare så kallad lokal dimming med individuella LED-grupper bakom LCD-panelen. Panasonic har även höjt ljusstyrkan markant i CX800- och CR850-modellerna, med något de kallar för Super Bright Panel.

4K med High Dynamic Range
Om du tycker att det kan verka som om Panasonic förbereder sina toppmodeller för att kunna visa videomaterial med HDR (High Dynamic Range) så har du helt rätt. HDR använder en kombination av mer ljusstyrka och extra färgnyanser för att skapa en mycket högre dynamik än tidigare.

4K-processorn ska enligt Panasonic ha stöd för avspelningen av HDR-material ”när de rätta standarderna har satts”. Till att börja med omfattar detta SMPTE:s öppna HDR-standard och UHD Alliances HDR-standard, som båda är mer anpassade efter dagens TV-apparater än den mer extravaganta Dolby Vision-standarden som kräver ännu större ljusstyrka. Huruvida årets Panasonic-modeller även stöder Dolby Vision HDR är oklart i dagsläget. Men i och med att Panasonic har nära anknytning till Hollywood och nästa generations 4K-Blu-ray-format så kan man anta att det ligger något i den saken.

Intressant nog har Panasonic även introducerat något de kallar för Dynamic Range Remaster i toppmodellerna CX800 och CR850. Så det finns all anledning att tro att de kan ”trolla fram” lite extra dynamik ur nuvarande bildformat också, även om det inte nödvändigtvis blir lika korrekt.

Panasonic hade bjudit Joris Evers från Netflix för att bekräfta ett närmare samarbete under 2015. HDR ger en mer livlig bild, sade Joris Evers, som betonade att Netflix har en unik position att kunna erbjuda 4K-material med HDR. Alla de nya Panasonic-4K-skärmarna (bortsett från den billigaste CX430) stöder även HEVC, vilket behövs för att streama Netflix i 4K-upplösning. Panasonics toppmodeller CX800 och CR850 kommer även att ha stöd för Netflix med 4K HDR.

Joris Evers beskrev detta som en utveckling som kan ta flera år, men antydde att de första originalserierna i HDR-kvalitet kan kommer redan i år.

Firefox OS
Panasonic har också satsat på nya kort för att göra själva TV-upplevelsen och skötseln mer intuitiv. Sony och Philips har valt Android som operativsystem och LG och Samsung har valt sina egna system (WebOS och Tizen), medan Panasonic har vänt sig till Mozilla Firefox för att utveckla årets nya Smart TV-gränssnitt. Menysystemet och gränssnittet drivs av en mycket kraftig quadcore-processor.

Skötseln har blivit betydligt läckrare och mer överskådligt än i förra årets något ålderstigna menysystem. Innehållet är indelat i tre kategorier: direktsänd TV, appar och enheter (inkopplad utrustning, till exempel Blu-ray-spelare). Hem-skärmen kan skräddarsys efter vad man själv föredrar att titta på.

Hur Firefox-varianten står sig mot de andra tillverkarnas gränssnitt återstår att testa närmare när de färdiga versionerna släpps. Det som gör det extra spännande är att se hur tillgången på appar kommer att bli. På det området har naturligtvis de Android-baserade TV-apparaterna en fördel. Panasonic hävdar dock att den öppna HTML5-baserade Firefox-standarden kommer göra det enklare för tredjepartsutvecklare att göra eller konvertera appar till plattformen.

Panasonics 2015-modeller släpps på den nordiska marknaden under april. Riktpriser kommer att meddelas i samband med lanseringen.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen