annons
annons

One more thing …

Världens mest efterlängtade smarta klocka heter Apple Watch.

Presentationen av de nya iPhone 6-modellerna gick fortare än de brukar, men det berodde på att Apple skulle hinna med ”one more thing”, som Steve Jobs brukade säga när han hade något riktigt nytt och spännande på gång.

I går var det Tim Cooks tur att säga ”one more thing”, och fram på skärmen bakom honom tonade en klockan fram.

Apple Watch är här.

2014-09-09 19.03.12
Namnet blev alltså inte iWatch, som vi gissade på, utan Apple Watch. Och den var verkligen en överraskning, för även om vi hade på känn att Apple äntligen skulle lansera sin smarta klocka i kväll så hade det inte läckt någon information om den innan. Apple kan alltså hålla på en hemlighet om de verkligen vill.

Och en sådan hemlighet! Apple Watch lever upp till alla förväntningar … och lite till.

Själva klockan är gjord av rostfritt stål och skärmen är av safirglas. Och den ser verkligen ut som en riktig klocka, med en krona på sidan och en möjlighet att byta ut armbandet. Apple Watch finns i två storlekar och med sex olika armband, inklusive ett metallband i rostfritt stål och en läderrem om man hålla sig till den klassiska looken.

 

2014-09-09 19.14.21
Det finns också en sportversion som heter Apple Watch Sport samt en tvättäkta lyxversion, Apple Watch Edition, som är gjord av 18 karats guld!

2014-09-09 19.14.23
Föga överraskande ska Apple Watch användas tillsammans med iPhone-telefon. Och den stöder bara iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5S, iPhone 5C och iPhone 5

Men den som trodde att den smarta klockan bara skulle vara en förkrympt mobil med samma gränssnitt som iPhone och iPad, trodde fel. Apple har utvecklat ett helt nytt gränssnitt som sköts med pekskärmen och den digitala ”kronan” på sidan.

2014-09-09 19.02.12
Genom att vrida på kronan zoomar man in och ut på skärmen, medan pekskärmen kan känna skillnad på om man trycker snabbt eller håller fingret mot skärmen länge – pekskärmens svar på högerklickning.

Appar finns samlade i ett moln, och var och en öppnas med en lätt pekning på skärmen. Den viktigaste appen är naturligtvis klockan, som för övrigt kan anpassas efter behov genom att röra med fingret länge.

f1410286000
Men Apple Watch är fullproppad med andra funktioner också.

Man skal for eksempel kunne bruge sit Apple Watch til at låse døren til sit hotelværelse.
Man ska till exempel kunna använda sin Apple Watch för att låsa dörren till sitt hotellrum.

Med ”glances”, som hämtas genom att svepa nedifrån och upp på skärmen, kan man snabbt se kalendertider, SMS eller väderprognoser. Notiser märker man med hjälp av små vibrationer på handleden.

f1410286886
Klockan har inga knappar. I stället kan programvaran själv läsa och förstå meddelanden och ge användaren förslag på olika svar. Eller så kan man använda Siri för att diktera ett svar. Men tangentbordet är avskaffat. Välkommen till 2014.

Och ja, Siri, Apples personliga assistent finns inbyggd i Apple Watch. Med precis samma funktioner som i iPhone och iPad.

Man kan också använda klockan för att visa en miniatyrversion av kart-appen och tredjepartsutvecklare – som Facebook och Twitter – kommer att kunna göra egna appar. Appar från Pinterest, Nike, BMW och Honeywell finns redan laddade i klockan.

2014-09-09 19.24.56
Och så finns naturligtvis de obligatoriska fitness-apparna. På baksidan av Apple Watch sitter nämligen massor av sensorer – inklusive en accelerometer och en pulsmätare – som håller noga öga på användarens rörelser.

f1410287823
Det finns två separata appar som använder alla mätningar. Fitness registrerar allmän rörlighet och aktivitet och Workout används för mer detaljerad mätning av träning. Båda apparna synkroniseras med den nya Health-appen i iOS 8.

Apple Watch oplades trådløst. Der blev ikke sagt noget om forventet batteritid til præsentationen.
Apple Watch laddas trådlöst. På presentationen sade Apple ingenting om batteritiden.

Apple Watch laddas trådlöst och kommer i början av 2015 till priser som börjar på 350 dollar.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-