annonse
annonse
annonse

Nya vackra iOS 7

Nytt snyggt gränssnitt med genomskinlig känsla och hundratals nya funktioner

En av de mest djupgående presentationerna på WWDC var den nya versionen av iOS, Apples operativsystem för iPhone, iPad och iPod. Det mest uppenbara är att det har fått en rejäl ansiktslyftning där man har gått ifrån det mörka utseendet och istället satsat på en ljusare genomskinlig känsla där gränssnittets färgpalett är baserad på din bakgrundsbild. Man har till och med gett det en tredimensionell känsla så att ikonerna flyttar på sig när du vrider på mobilen, så att det känns som att du ser “bakom” ikonerna. Riktigt läckert.

Ett v huvuddragen är att man ska utnyttja så mycket av skärmen som möjligt hela tiden. Så fort man inte måste ha en meny eller en rubrik uppe så försvinner den. Man har även bytt ut typsnitten mot ännu mer lättlästa varianter.

iPhone5-34Flat-iOS7_WEB

Man har även “inspirerats” av Android och introducerar Verktygscenter. Alla reglage som du oftast använder, tillgängliga genom att bara svepa från nederkanten. Där finns Flygplansläge, Wifi, Bluetooth och “stör ej” , musikspelaren och ljusstyrka, samt tillgång till appar som Klocka, Kamera, Kalkylator och Ficklampa. Något som skämtades om många gånger under presentationen. “Förvirrad mitt i natten? Svep med fingret och lys upp rummet. Revolutionerande!”

En annan ny funktion som “lånats” från Android är att man kan öppna Notiscenter direkt från låsskärmen och se vad som hänt utan att behöva låsa upp mobilen helt. Den nya “Idag” funktionen låter dig se din aktuella möten, aktiviteter, väder och trafikinformation.

Även multitasking har blivit mer användbart och visuellt. Nu kan alla appar köras i bakgrunden på ett intelligent sätt. iOS lär sig när du brukar använda appar och ser till att de uppdateras efter det. Kollar du Facebook hela dagen? Då är den alltid aktuell. Kollar du vädret på morgonen? Du behöver inte vänta. Har du varit offline och får plötsligt uppkoppling? Då uppdateras alla appar som legat och väntat. Dessutom är läget för att växla mellan appar mycket snyggare.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

ios7

Vi får även tillgång till AirDrop, som tidigare funnits tillgängligt på Mac. Det är ett enkelt sätt att dela innehåll med personer i din närhet. “Utan att behöva knacka ihop mobilerna” som det sas på presentationen, en tydlig pik till dem som anser att NFC är det rätta sättet att göra det.

Kamera-appen har också uppdaterats med fotoeffekter i realtid så att du kan få dina foton att se märkliga ut utan att vara en dålig fotograf. Mer praktiskt är att man kan svepa i sidled för att byta mellan foto, “kvadratiskt foto” (Instagram…), video eller panoramafoton.

iOS camera

Att visa foton har också blivit betydligt trevligare. Ögonblick kallas sättet att gruppera foton efter när och var de är tagna. Beroende på hur långt du zoomar in eller ut grupperas de efter dag, ställe eller år. Det blir även enklare att dela foton över iCloud samt at inkludera bilder från vänner i din Bildström.

Även Siri har fått en ansiktslyftning, eller kanske snarare en röstuppgradering. Förutom nya röster så kan man nu fråga Siri om vad som händer på Twitter. Man kan be om uppläsning från röstbrevlådan, ändra många fler inställningar för sin enhet, söka på Bing eller leta rätt på information från Wikipedia.

iPhone5-3up-Pyramid_iOS7_web

Musik har också fått en ansiktslyftning och praktiska nya sätt att växla mellan vyer. Men framför allt har Apple introducerat iTunes Radio, som låter dig hitta ny musik baserat på vad du redan lyssnar på. Antingen du använder datorn, bärbara enheter eller Apple TV så håller den koll på genrer och artister du gillar och föreslår liknande musik du kanske missat. Det är dock en funktion som inledningsvis bara finns i USA och kräver ett abonnemang för att slippa reklam.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

annonse
Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
test
Pinell Supersound 301
Välklingande bordsradio

Pinell Supersound lever upp till sitt namn och har bättre ljud än sina konkurrenter.

test
Netgear Orbi Voice RBK50V
Ett meshförstånd

Mesh-nätverk med Alexa-högtalare? Låter smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V är en god idé som är dåligt genomförd.

test
Tre high-end hörlurar
Multipla örgasmer

Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att slutna hörlurar kunde låta så förbaskat bra!

test
Microsoft Surface Laptop 2
Microsofts MacBook

Surface Laptop 2 är för Windows vad MacBook är för Mac OS. En bärbar dator där operativsystem och maskinvara går upp i en högre enhet.

Viktig uppdatering till Apple Watch Medan du sov fick klockan EKG.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×