annonse
annonse
annonse

Nya vackra iOS 7

Nytt snyggt gränssnitt med genomskinlig känsla och hundratals nya funktioner

En av de mest djupgående presentationerna på WWDC var den nya versionen av iOS, Apples operativsystem för iPhone, iPad och iPod. Det mest uppenbara är att det har fått en rejäl ansiktslyftning där man har gått ifrån det mörka utseendet och istället satsat på en ljusare genomskinlig känsla där gränssnittets färgpalett är baserad på din bakgrundsbild. Man har till och med gett det en tredimensionell känsla så att ikonerna flyttar på sig när du vrider på mobilen, så att det känns som att du ser “bakom” ikonerna. Riktigt läckert.

Ett v huvuddragen är att man ska utnyttja så mycket av skärmen som möjligt hela tiden. Så fort man inte måste ha en meny eller en rubrik uppe så försvinner den. Man har även bytt ut typsnitten mot ännu mer lättlästa varianter.

iPhone5-34Flat-iOS7_WEB

Man har även “inspirerats” av Android och introducerar Verktygscenter. Alla reglage som du oftast använder, tillgängliga genom att bara svepa från nederkanten. Där finns Flygplansläge, Wifi, Bluetooth och “stör ej” , musikspelaren och ljusstyrka, samt tillgång till appar som Klocka, Kamera, Kalkylator och Ficklampa. Något som skämtades om många gånger under presentationen. “Förvirrad mitt i natten? Svep med fingret och lys upp rummet. Revolutionerande!”

En annan ny funktion som “lånats” från Android är att man kan öppna Notiscenter direkt från låsskärmen och se vad som hänt utan att behöva låsa upp mobilen helt. Den nya “Idag” funktionen låter dig se din aktuella möten, aktiviteter, väder och trafikinformation.

Även multitasking har blivit mer användbart och visuellt. Nu kan alla appar köras i bakgrunden på ett intelligent sätt. iOS lär sig när du brukar använda appar och ser till att de uppdateras efter det. Kollar du Facebook hela dagen? Då är den alltid aktuell. Kollar du vädret på morgonen? Du behöver inte vänta. Har du varit offline och får plötsligt uppkoppling? Då uppdateras alla appar som legat och väntat. Dessutom är läget för att växla mellan appar mycket snyggare.

ios7

Vi får även tillgång till AirDrop, som tidigare funnits tillgängligt på Mac. Det är ett enkelt sätt att dela innehåll med personer i din närhet. “Utan att behöva knacka ihop mobilerna” som det sas på presentationen, en tydlig pik till dem som anser att NFC är det rätta sättet att göra det.

Kamera-appen har också uppdaterats med fotoeffekter i realtid så att du kan få dina foton att se märkliga ut utan att vara en dålig fotograf. Mer praktiskt är att man kan svepa i sidled för att byta mellan foto, “kvadratiskt foto” (Instagram…), video eller panoramafoton.

iOS camera

Att visa foton har också blivit betydligt trevligare. Ögonblick kallas sättet att gruppera foton efter när och var de är tagna. Beroende på hur långt du zoomar in eller ut grupperas de efter dag, ställe eller år. Det blir även enklare att dela foton över iCloud samt at inkludera bilder från vänner i din Bildström.

Även Siri har fått en ansiktslyftning, eller kanske snarare en röstuppgradering. Förutom nya röster så kan man nu fråga Siri om vad som händer på Twitter. Man kan be om uppläsning från röstbrevlådan, ändra många fler inställningar för sin enhet, söka på Bing eller leta rätt på information från Wikipedia.

iPhone5-3up-Pyramid_iOS7_web

Musik har också fått en ansiktslyftning och praktiska nya sätt att växla mellan vyer. Men framför allt har Apple introducerat iTunes Radio, som låter dig hitta ny musik baserat på vad du redan lyssnar på. Antingen du använder datorn, bärbara enheter eller Apple TV så håller den koll på genrer och artister du gillar och föreslår liknande musik du kanske missat. Det är dock en funktion som inledningsvis bara finns i USA och kräver ett abonnemang för att slippa reklam.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.