Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nya snabbare iPad med HD-grafik

Snabbare processor, högupplöst Retina-skärm, bättre kamera och stöd för supersnabbt 4G LTE mobilnät.

Av / 2012-03-07 - 21:04
Nya snabbare iPad med HD-grafik

Även om den liknar iPad 2 är allting nytt. Som väntat även skärmen. Men iPad 3 – eller ”nya iPad” som Apple genomgående kallade den – har blivit något tjockare och tyngre.

Närmare bestämt 9,4 mm och 635 gram.

Sylskarp skärm
Men det är skärmen som kommer få de flesta att tappa hakan. Den har nämligen fått 4 gånger så många bildpunkter och 44 procent bättre färgmättnad. Lika skarp som iPhone 4S alltså, fast i 9,7 tums storlek.

Retina-skärmen – som Apple kallar den – har betydligt bättre skärpa än skärmen på iPad 2, med hela 2048 x 1536 punkter motsvarande 3,1 megapixel eller 264 punkter per tum. Det ska göra det omöjligt att se bildpunkterna på normalt avstånd och att kunna se pyttesmå detaljer.

Snabbare processor och bättre grafik
Den har också blivit betydligt snabbare. Med den nya A5X processorn och fyrkärnig grafikprocessor ska den kännas snabbare att använda och bli bättre på spel och film. Enligt Apple är den dubbelt så snabb, och har fyra gånger så snabb grafik som Tegra 3 – vilket är den nya fyrkärniga Android-plattformen.

4G mobilsurfning
iPaden kommer också i versioner som stöder 4G LTE, den nya generationens supersnabba mobilnät. Men såvitt vi har förstått Apple bara på vissa marknader till att börja med.

Jämfört med en iPad 2 som når 7,2 Mbps på HSPA-nät kan den nya iPaden komma upp i hela 73 Mbps med LTE. Det gör att nedladdning av exempelvis film nu räknas i sekunder snarare än minuter. För att inte tala om vad det kan betyda för att strömma musik i full kvalitet.

Bättre kamera
Den har även fått iSight kamera i fronten för videokonferanser samt en ny 5 MP bakbelyst bildsensor med ett 5-linsers objektiv på baksidan. Med autoexponering, autovitbalans, autofokus och ansiktsigenkänning är den nu i klass med iPhone 4S kamera. Den kan även filma i 1080P HD-kvalitet med bildstabilisering.

Bland de andra nyheterna kan nämnas röstdiktering, även om det än så länge bara fungerar på engelska, franska, tyska och japanska.

Trots snabbare processor, häftigare grafik och ny skärm så har batteritiden inte gått ner. Den ligger fortsatt på 10 timmar eller 9 timmar med 4G.

Till Sverige 23 mars
iPad 3, eller vad vi nu ska kalla den, blir tillgänglig 16 mars i USA, Kanada, England, Frankrike, Tyskland, Schweiz och Japan. I resten av världen får vi vänta till den 23 mars.

De amerikanska priserna ligger på:
$499 för 16 GB med Wifi – $629 för 4G
$599 för 32 GB med Wifi – $729 för 4G
$699 för 32 GB med Wifi – $829 för 4G

iPad 2 med 16 GB kommer fortsätta säljas till ett lägre pris.
3 595 kr för Wifi-modellen och 4 795 med 3G.

 

Gizmodo har gjort en jämförelse av hur nya iPad står sig mot de senaste Android-plattorna.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen