Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nya prylar blir vardag

Samsung vill göra de senaste påhitten till en oumbärlig del av ditt liv.

Av / 2017-08-30 - 20:49
Nya prylar blir vardag

Samsung slog an de filosofiska strängarna på sin presskonferens på onsdag kväll strax före öppnandet av IFA 2017-mässan i Berlin.

Under parollen ”Your New Normal” berättade Samsungs europeiska marknadschef David Lowes om hur det som först upplevs som en ny och märkvärdig teknik inom kort blir en normal del av vår vardag.

”Det kommer ett wow-ögonblick – följt av en undran över hur vi någonsin klarade oss utan den”, sa Lowes på presentationen i ett fullt Tempodrom i Berlin.

Som exempel på framtida vardagssaker tog han Samsungs egen tavelrams-TV The Frame, som visades upp i Paris tidigare i år. Nu kommer The Frame i en mindre version på 43 tum, som komplement till 55- och 65-tumsmodellerna.

Samsung The Frame. Foto: Samsung
Samsung The Frame. Foto: Samsung

Samsung har redan slagit sig ihop med museer och gallerier för att ge tillgång till konst av hög kvalitet på TV:n som ser ut som en vanlig tavelram när den inte är påslagen. På IFA presenterades ett nytt samarbete med Prado-museet i Madrid.

14 QLED-TV
Men Samsung hade även mer vardagliga TV-format att visa upp. På IFA lanseras Q8F, en platt version av den välvda premium-TV:n Q8C. Det ökar antalet QLED-modeller till fjorton. Dessa ska vi naturligtvis återkomma till när IFA-mässan öppnar officiellt.

Alla modeller stöder den nya HDR 10+-tekniken – en teknik som Samsung vill ska sprida sig och bli en standard genom att göra den öppen och olicensierad. Samsung samarbetar med Panasonic och 20th Century Fox för att bredda HDR 10+.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

 

Samsung Q8F lanseras till en början i storlekarna 55 och 65 tum.

David Lowes betonade att Samsung satsar fullt på QLED, som de betraktar som framtidens TV-teknik. Med andra ord kommer det ingen OLED-TV från dem inom en överskådlig framtid.

Öppen smart home-standard
Smarta hem har varit ett hett ämne på flera IFA- och CES-mässor. Men det stora genombrottet har hittills uteblivit. Inte minst för att tillverkarna av smarta hem-enheter har använt sina egna tekniker och standarder som bara med stora svårigheter kan samarbeta med andra. Detta tänker Samsung försöka göra någonting åt.

Teknikjätten har jobbat med Open Connectivity Foundation för att ta fram en öppen standard för smarta enheter. Något som presidenten för OCF, Matthew Perry, välkomnade från podiet.

Om tre år förväntas det finnas fler än 20 miljarder uppkopplade enheter som ska synkroniseras med OCF:s standard.

Samsung är den första tillverkaren som har fått sina TV-apparater, kylskåp och värmepumpar OCF-godkända. Och inom ett år ska all hemelektronik från Samsung vara certifierad.

Vi skriver inte ofta om tvättmaskiner i Ljud & Bild. Men precis som all annan Samsung-elektronik ska de ingå i det smarta hemmet under en enda gemensam standard. Foto: Samsung
Vi skriver inte ofta om tvättmaskiner i Ljud & Bild. Men precis som all annan Samsung-elektronik ska de ingå i det smarta hemmet under en enda gemensam standard. Foto: Samsung

Harman och Samsung smälter ihop
Även inom Samsungs organisation finns ett samarbete m att få all teknik att fungera ihop. I och med köpet av Harman-koncernen i november förra året fick Samsung en stor tillverkare av ljudutrustning och bilelektronik. De senaste sex månaderna har de arbetat för högtryck med att få all teknik att samarbeta.

Ett konkret exempel är att Samsung Galaxy Note 8 numera säljs med hörlurar från hörlursspecialisten AKG, som ingår i Harman-koncernen.

”Partnerskapet mellan Harman och Samsung fokuserar på att skapa ljud- och bildupplevelser som för en kort tid sedan skulle ha varit omöjliga. Tillsammans vill vi förnya både mobilitet och underhållning och göra det till en ny norm”, sa Armin Prommersberger, europeisk vice VD för Harmans billjudsavdelning.

IFA-mässan öppnar för allmänheten fredag 1 september.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen