Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Ny kommer Lollipop till Xperia Z3 och Z3 Compact

Förra årets Sony-toppmodeller får den senaste Android-versionen.

Av / 2015-03-17 - 10:04
Ny kommer Lollipop till Xperia Z3 och Z3 Compact

Android Lollipop är den femte utgåvan av Googles mobila operativsystem. Och till skillnad från tidigare Android-versioner som haft ett rörigt och färgglatt utseende är Lollipop konsekvent, simpelt och mycket, mycket användarvänligt. I Googles egen Android-version, som vi bland annat har testat i Nexus 6 från Motorola och Nexus 9 från HTC, kallas den nya looken för ”Material Design”, men även om Sonys telefoner har ett eget designspråk så lovar den japanska tillverkaren på sin blogg att den nya Android-versionen till Xperia Z3 och Z3 Compact ”kommer att vara baserad på Googles Material Design men samtidigt behålla vår minimalistiska gränssnitts- och app-design”.

Lollipop har också ett nytt utseende på notiser och låsskärmen – med större möjligheter för personlig anpassning är tidigare – och även den nya funktion som gör att man kan upprätta olika användare, så att en hel familj kan dela på en surfplatta utan att arbetsdokument hamnar i farozonen när barnen vill spela Candy Crush.

sony_xperia_z3_compact_13
Sonys vattentäta toppmodeller, Xperia Z3 och Z3 Compact, uppdateras till Android Lollipop.

En inte lika cool, men faktiskt mycket viktig, nyhet i Lollipop är att man får större möjligheter att styra det inbyggda minnet och externa minneskort. Appar går till exempel att köra från SD-kortet, vilket inte var möjligt förut.

Dessvärre har Sony fortfarande inte sagt något om när den tidigare toppmodellen Xperia Z2 ska uppdateras till Lollipop, men de lovar att alla Z-modeller – ända ner till den första Sony Xperia Z – kommer att uppdateras någon gång.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen