Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ny HTC One är lanserad

Förra årets läckraste smartmobil har fått en efterträdare som är lika grym som föregångaren, men har ett par extra äss i rockärmen.

Av / 2014-03-25 - 16:52
Ny HTC One är lanserad

HTC:s nya flaggskepp är här. Precis som förra årets prisbelönta modell heter den HTC One, men den fullständiga beteckningen är HTC One M8. Den första modellen finns nämligen kvar på marknaden, så för att undvika total förvirring kallas den numera HTC One M7.

Skærmbillede 2014-03-25 kl. 14.57.13

I flera veckor fram till dagens lansering har vi kunnat läsa om rykten och läckor om den nya telefonen och när vi nu känner till alla fakta så måste vi konstatera att HTC är rent sagt usla på att hålla en hemlighet! I går gjorde vi en sammanställning av alla rykten om specifikationer och funktioner, och det visade sig att nya HTC One är precis som vi hade räknat med.

Skærmbillede 2014-03-25 kl. 15.17.32

Den har alltså en 5-tums Super LCD 3-skärm med full-HD-upplösning (1080p), en 2,3 GHz Snapdragon 801 quadcore-processor samt 16 GB inbyggd minne samt plats för microSD-kort på max 128 GB.

Skærmbillede 2014-03-25 kl. 15.22.37

Precis som den första HTC One är den nya telefonen utskuren och formad ur ett enda stycke aluminium. HTC One M8 är dock inte helt likadan som sin föregångare. Designen har fått sig en genomgång och M8 är ännu mer avrundad och mjuk i kanterna, så att den är bekvämare att hålla i och ger ett bättre grepp. Dessutom är metallytan borstad, vilket skapar en hårfin textur och en ny look jämfört med föregångaren som hade en matt och jämn yta.

Skærmbillede 2014-03-25 kl. 15.05.37

Även alla förutsägelser om kameran visade sig vara korrekta. Redan i den första modellen gick HTC mot strömmen och lanserade den så kallade Ultrapixel-kameran, I stället för att bara göra som konkurrenterna och uppgradera kameran med fler och fler megapixlar för varje ny modell så satsade HTC på en kamera med betydligt färre megapixlar – men på en större bildsensor så att kameran kunde fånga upp mer ljus. Det är en filosofi som HTC har hållit fast vid i nya HTC One, som alltså återigen har en Ultrapixel-kamera med 4,1 megapixlar.

Men man kan ju inte släppa en ny telefon utan ett par nya finesser, så Ultrapixel-kameran är inte ensam. På baksidan sitter det nämligen ytterligare en 2 Mp-kamera, som uteslutande används för att mäta avståndet till motivet. Den här konstellationen kallas HTC för Duo Camera och den öppnar för en rad nya fotofunktioner som inte var möjliga i gamla HTC One.

Först och främst handlar det om uFocus, som kort och gott gör att fotografen kan ändra fokus på en bild efter den är tagen. Alltså ändra fokus på ett föremål som var oskarpt från början och göra det skarpt. Samma funktion finns för övrigt i kommande Galaxy S5, men HTC betonar att med deras version, som ju är hårdvarubaserad, behöver inte telefonen ta flera bilder för att samla in all nödvändig information. I stället sparas informationen i bildens metadata, där den förblir tills man eventuellt ändrar fokus. Varenda bild som tas innehåller den information som uFocus ska använda, och telefonen tar bara en bild åt gången – alltså till skillnad från exempelvis Samsung Galaxy S5 som använder mjukvarubaserad HDR för att skapa samma effekt och därför måste kombinera flera bilder.

Skærmbillede 2014-03-25 kl. 15.08.08

HTC:s lösning fungerar dock inte om man till exempel har använt blixt eller tar bilder i dålig belysning. Använder man blixt har man däremot tillgång till nya Dual Colour Flash, som är HTC:s namn på de två LED-blixtar som nya HTC är utrustad med. De belyser motivet med olika färgtemperaturer, vilket ska ger mer naturtrogna bilder. Detta är för övrigt en funktion som HTC One har gemensamt med iPhone 5S.

En annan ny kamera-effekt heter Foregrounder. Med den kan man redigera bilden så att personen i förgrunden ser ut som vanligt medan bakgrunden till exempel ändras så att den blir svartvit eller ser ut som om den är ritad med blyerts.

Frontkameran med 5 Mp (f2,0) är den stora selfie-kameran som även har olika filter och redigeringsfunktioner i mjukvaran, så att man kan göra sig riktigt snygg innan man laddar upp självporträttet till Facebook eller Instagram.

Av andra nya funktioner kan vi nämna Motion Launch, som gör det möjligt att väcka telefonen från viloläge genom att bara knacka två gånger på skärmen, precis som man gör på LG G2 och G Flex. Man kan också väcka kameran och ta en bild blixtsnabbt genom att bara hålla telefonen horisontellt och trycka på volymknappen.

Skærmbillede 2014-03-25 kl. 15.10.18

En riktig nyhet, som vi visserligen kunde berätta om redan igår, är nya Extreme Power Saving-läget, som när det bara är 5 % ström kvar i batteriet stänger av alla funktioner utom de allra mest nödvändiga. På så sätt kan HTC One hålla igång i upp till ytterligare 15 timmar, även om batteriet nästan är dött.

Precis som sin föregångare har HTC One M8 framåtvända stereohögtalare, som HTC kallar för BoomSound och som i den här senaste versionen ska klara 25 % högre volym och en förbättrad förstärkare, vilket sägs betyda bättre och mer detaljerat ljud.

Pris och tillgänglighet
HTC One M8 kommer till butikerna i första veckan i april. Priset blir 6 500 kronor för 16 GB-versionen, som är den enda som släpps i Sverige. Förra årets modell, HTC One M7, kommer fortfarande att gå att köpa till ett lägre pris – det exakta priset är upp till butikerna, meddelar HTC.

Specifikationer
OS: Android 4.4.2 KitKat
Skärm: 5-tums Full-HD 1920 x 1080p Super LCD 3, 441 ppi
Processor: 2,3 GHz Snapdragon 801 quadcore
Internminne: 2 GB RAM
Minne: 16 GB + microSD (max 128 GB)
Kamera: 4,1 Mp (Ultrapixel) f2.0 + 5 MP f2.0
Trådlöst: 802.11 ac/a/b/g/n, BT 4.0, NFC, 4G/LTE (Cat 4), IR
Mått: 146.4 x 70.6 x 9.4 mm
Vikt: 160 gram
Batteri: 2600 mAh

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen