Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ny golvhögtalare från Gryphon

Man måste se dem i verkligheten för att fatta hur fantastiskt välgjorda Gryphons högtalare är. Nya Pantheon är inget undantag.

Av / 2014-04-10 - 09:35
Ny golvhögtalare från Gryphon

Danska Gryphon, under ledning av Flemming E. Rasmussen, bygger tämligen spektakulära högtalare. Och elektronik, för den delen. Vi minns fortfarande det praktfulla ljudet som strömmade ur den integrerade Diablo-förstärkaren.

Högtalare från Gryphon är ett mer oskrivet blad. Vi ser dem på mässor och utställningar ibland, och nya Pantheon ska visas upp på Munchen High End Show i maj. Som vi rapporterar från.

Då hoppas vi kunna berätta mer om hur Pantheon låter. Den är Gryphons minsta golvmodell i referensserien. Fast med 148 centimeter i strumplästen och 89 friska kilo är den allt annat än liten.

PANTHEON_01_NY

Pantheon är ett trevägs högtalarsystem med en AMT-banddiskant placerad i mitten av en femdelad baffel. De två 8-tums baselementen och de två 5-tums mellanregistren är gjorda av ScanSpeak efter Gryphons specifikationer.

Delningsfiltret består av komponenter från Duelund, Jensen, Holm och Mundorf, och är monterade och fintrimmade för hand av Gryphon själva.

Gryphon har satt en förspänning på delningsfiltret för att ge elektrolytkondensatorerna konstant arbetsvillkor. Spänningen kommer från 28-volts batteri och Gryphon anser att det ger en ljudbild med rikare detaljering och bättre tredimensionalitet.

Kabinettet är uppdelat i sex sektioner med separata frontplattor för att hålla vibrationer i schack, och elementen sitter i separata kammare.

Pantheon kostar 35 000 euro per par.

Gryphon-audio.dk

PANTHEON_06

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen