annons
annons

IFA 2013

Ny 9000-serie från Philips

Philips nya toppmodell har 4K-upplösning och Ultra Pixel HD-uppskalning.

Philips 9000-serie har ansetts som en av de bästa LED-LCD-skärmarna på marknaden i många år. Vi har väntat länge på arvtagare till populära highend-modeller som 46PFL9707 och 60PFL9607.

Nu är den nya 9000-serien äntligen här, och denna generation har naturligtvis 4K-upplösning. Philips 65PFL9706 har kant-LED-belysning och 3840 x 2160-upplösning samt Philips egen bildbehandling Ultra Pixel HD.

Ljud & Bild fick en demo av Philips bildguru Danny Tack. Han berättade att de har jobbat hårt med att göra uppskalningen så bra som möjlig. Skälet är enkelt: alla som köper en 4K-TV får vara beredda på att titta på mycket Full-HD-material de närmaste åren. Det är med andra ord viktigt att TV:n kan ha en bra bild även med vanliga TV-program.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

För att lyckats med det har Philips stoppat i en kraftfull processor som inte bara analyserar bilden och lägger till extra pixlar, utan också justerar färgerna och konturskärpan. Dessutom lägger processorn till fler bildramar för att jämna ut hastiga rörelser (interpolering).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Philips hävdar att deras Ultra Pixel HD-uppskalning får vanligt Full-HD-material att likna äkta 4K. Det är stora ord, med efter att ha tagit en närmare titt på skärmen måste vi erkänna att det inte bara är tomma ord.

Kant-LED
Den gamla 9000-serien var en av få TV-apparater på marknaden som hade äkta LED-bakbelysning med lysdioder bakom skärmen. De nya 4K-modellerna bygger däremot på den enklare kant-LED-tekniken. Philips har däremot använt sig av sin Micro Dimming Pro-teknik, som ger kantbelysningen ett visst mått av lokal ljusstyrning. Dessutom justeras bakbelysningen aktivt efter rummets ljusmängd, så att tittaren alltid får optimal kontrast, ljusstyrka och svärta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Philips Micro Dimming Pro justerar bakbelysningen kontinuerligt för att ge optimal kontrast efter rummets ljusförhållanden.

Tekniken tycks fungera utmärkt och även om kontrasten inte är lika enastående som med bak-LED eller plasma så är det en förnuftig kompromiss. Philips 65PFL9708 blir också en av de billigaste 4K-modellerna hittills, med ett riktpris på 43 000 kronor.

I dagsläget är TV:n inte HDMI 2.0-kompatibel, men Philips lovar att det kommer en uppdatering så fort HDMI 2.0-standarden är slutlig. Detta kan göras med hjälp av en adapter vid HDMI-ingången (Sony hävdar dock att det räcker med en firmware-uppdatering till deras TV-apparater).

Ljud & Bild har snart mer att berätta om Philips 65PFL9708 eftersom det står ett rykande färskt exemplar hemma och väntar i testrummet. Stay tuned!

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-