annonse
annonse
annonse

Ny 4K-referens från Panasonic?

Panasonic släpper sin efterlängtade AX900-toppserie plus en ny jätte-TV med 85 tum.

IFA-mässan har precis startat och Panasonic är först ut med sina TV-nyheter. Flera av nyheterna visades på CES-mässan in Las Vegas, fast då bara som prototyper. Nu handlar det om färdiga, officiella och produktionsklara modeller som snart dyker upp i butikshyllorna här hemma.

Först ut är nya AX900-serien, Panasonics efterlängtade toppmodell. Panasonic kunde länge skryta med titeln ”marknadens bästa TV” i form av referens-plasmaskärmen TX-P60ZT60, en status som de kämpat hårt för att återupprätta med sina LED-skärmar.

För att lyckas med en svärta som kan jämföras med plasma har Panasonic använt LED-bakbelysning med så kallad ”local dimming” (Direct LED). Det betyder att olika områden på skärmen (i likhet med plasma men till skillnad från kant-LED) kan vara tända eller släckta individuellt. För att undvika ”gloria-effekten” runt föremål, vilket kan uppstå på skärmar av den här typen, använder Panasonic ett mycket finmaskigt nät av lysdioder, samtidigt som de analyserar bildmaterialet extra noga, pixel för pixel, och sedan justerar ljusstyrkan därefter.

Stöder HEVC
AC900 har bra anslutningar, inklusive HDMI 2.0 som stöder 4K-upplösning med 60 Hz i bildfrekvens, samt den nya komprimeringsstandarden HEVC (High Efficiency Video Codec). Innebär det stöd för Netflix i 4K? Ja, rent teoretiskt. Panasonic berättar i pressmeddelandet att de samarbetar med Netflix för att se till att 4K-stöd finns när AX900 kommer ut till butikerna. Lillebror TX-65AX800E har som bekant saknat den här finessen, men allt ska alltså vara fixat på AX900.

Uppdatering: Panasonic bekräftar att de kommer att ha Netflix 4K-stöd klart till AX900 släpps i oktober – OCH att detta dessutom gäller AX800-modellen. Goda nyheter!

AX940
Förutom AX900-serien, som finns i 55 och 65 tum, satsar Panasonic på stor med 85-tummaren 85AX940 som utlovar spektakulära TV-upplevelser. Denna modell har en något enklare bildpanel utan äkta LED-bakbelysning, men samma kraftfulla bildbehandling och finesser.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Har Panasonic lyckats med en ny referens i 4K-klassen? 65-tumsprototypen såg mycket lovande ut när vi såg den i ett mörkt rum på CES-mässan bredvid 60ZT60, och vi ser fram emot att kunna berätta mer om intrycken här på IFA-mässan, samt i ett senare test.

AX630: billigare 4K-TV
panasonicax630-1l

AX900-serien vänder sig till dem som vill ha det allra bästa och är villiga att betala för det. Lyckligtvis lanserar Panasonic även en ny serie med billigare 4K-skärmar. AX630-serien finns i 40, 48 och 55 tum och bygger på den välbekanta kant-LED-tekniken. För att pressa priserna har Panasonic också valt att hoppa över HEVC-mediespelare och hänvisar i stället till externa sådana. AX60-serien har dock vanliga smart-TV-appar som YouTube och Netflix i vanlig HD-kvalitet.

Panasonic har inte avslöjat några svenska priser ännu, men vi uppdaterar så fort vi vet mer!

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Audio Pro A40
Exklusivt och exceptionellt

Jubileums-högtalaren Audio Pro A40 är ett crescendo av 40 års högtalarbyggande.

test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
annonse
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.