annons
annons

IFA 2014

Ny 4K-referens från Panasonic?

Panasonic släpper sin efterlängtade AX900-toppserie plus en ny jätte-TV med 85 tum.

IFA-mässan har precis startat och Panasonic är först ut med sina TV-nyheter. Flera av nyheterna visades på CES-mässan in Las Vegas, fast då bara som prototyper. Nu handlar det om färdiga, officiella och produktionsklara modeller som snart dyker upp i butikshyllorna här hemma.

Först ut är nya AX900-serien, Panasonics efterlängtade toppmodell. Panasonic kunde länge skryta med titeln ”marknadens bästa TV” i form av referens-plasmaskärmen TX-P60ZT60, en status som de kämpat hårt för att återupprätta med sina LED-skärmar.

För att lyckas med en svärta som kan jämföras med plasma har Panasonic använt LED-bakbelysning med så kallad ”local dimming” (Direct LED). Det betyder att olika områden på skärmen (i likhet med plasma men till skillnad från kant-LED) kan vara tända eller släckta individuellt. För att undvika ”gloria-effekten” runt föremål, vilket kan uppstå på skärmar av den här typen, använder Panasonic ett mycket finmaskigt nät av lysdioder, samtidigt som de analyserar bildmaterialet extra noga, pixel för pixel, och sedan justerar ljusstyrkan därefter.

Stöder HEVC
AC900 har bra anslutningar, inklusive HDMI 2.0 som stöder 4K-upplösning med 60 Hz i bildfrekvens, samt den nya komprimeringsstandarden HEVC (High Efficiency Video Codec). Innebär det stöd för Netflix i 4K? Ja, rent teoretiskt. Panasonic berättar i pressmeddelandet att de samarbetar med Netflix för att se till att 4K-stöd finns när AX900 kommer ut till butikerna. Lillebror TX-65AX800E har som bekant saknat den här finessen, men allt ska alltså vara fixat på AX900.

Uppdatering: Panasonic bekräftar att de kommer att ha Netflix 4K-stöd klart till AX900 släpps i oktober – OCH att detta dessutom gäller AX800-modellen. Goda nyheter!

AX940
Förutom AX900-serien, som finns i 55 och 65 tum, satsar Panasonic på stor med 85-tummaren 85AX940 som utlovar spektakulära TV-upplevelser. Denna modell har en något enklare bildpanel utan äkta LED-bakbelysning, men samma kraftfulla bildbehandling och finesser.

Har Panasonic lyckats med en ny referens i 4K-klassen? 65-tumsprototypen såg mycket lovande ut när vi såg den i ett mörkt rum på CES-mässan bredvid 60ZT60, och vi ser fram emot att kunna berätta mer om intrycken här på IFA-mässan, samt i ett senare test.

AX630: billigare 4K-TV
panasonicax630-1l

AX900-serien vänder sig till dem som vill ha det allra bästa och är villiga att betala för det. Lyckligtvis lanserar Panasonic även en ny serie med billigare 4K-skärmar. AX630-serien finns i 40, 48 och 55 tum och bygger på den välbekanta kant-LED-tekniken. För att pressa priserna har Panasonic också valt att hoppa över HEVC-mediespelare och hänvisar i stället till externa sådana. AX60-serien har dock vanliga smart-TV-appar som YouTube och Netflix i vanlig HD-kvalitet.

Panasonic har inte avslöjat några svenska priser ännu, men vi uppdaterar så fort vi vet mer!

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-