annons
annons

IFA 2013

Nu kommer Spotify Connect

Spotify Connect kopplar ihop enheter. I framtiden får fler ljudprodukter Spotify – och blir enklare att använda.

Inför IFA-mässan i Berlin har Spotify lanserat sin nya tjänst Connect. Det är en produkt som gör det enklare för andra tillverkare att bygga in Spotify i sina apparater. Och det blir enklare för användaren att lyssna på musik.

Olika gränssnitt
I dag finns det tillverkare som får bygga in stöd för Spotify, men då använder de sitt eget gränssnitt. Onkyo-receivrar har till exempel musiktjänsten inbyggd. Men när du ska spela musik måste du öppna Onkyos fjärrkontroll-app på smartmobilen och styra musiken därifrån. Gränssnittet är annorlunda än i Spotifys officiella app – och har dessutom ett par brister. Det är också förvirrande att många produkter har olika gränssnitt för samma tjänst.

Connect
Sådant är det slut på nu. Produkter som får Spotify Connect synkroniseras helt enkelt med smartmobilen, surfplattan eller datorprogrammet direkt och du använder det välkända Spotify-programmet som du känner igen direkt på ljudanläggningen. Då får man ett helt homogent gränssnitt som är likadant i alla enheter.

Detta påminner starkt om Apples AirPlay, med den väsentliga skillnaden att AirPlay strömmar musiken från iTunes eller en iPhone eller iPad, medan Spotify Connect bara använder spelaren som fjärrkontroll för att synkronisera musiken med ljudanläggningen. Avspelningen görs alltså av anläggningen som hämtar musiken från internet. På så sätt slipper den bärbara enheten dra extra ström för överföringen, och avspelningen bryts inte om det ringer eller andra program öppnas.

Koppla ihop enheter
Om många enheter är anslutna till samma konto och öppna på samma gång är det enkelt att välja om det är surfplattan, mobilen, datorn eller anläggningen som ska spela musiken.

När smartmobilen eller surfplattan uppdateras med den nya Spotify-appen kommer en Spotify Connect-ikon att dyka vid kontrollknapparna. När du trycker på den visas en lista över tillgängliga enheter. Sedan väljer du bara vilken som ska spela musiken. Alla enheterna måste vara anslutna till samma trådlösa nätverk för att detta ska fungera.

spotify-connect2

Samarbetspartner
I första vändan kommer tjänsten till produkter från Argon, Bang & Olufsen, Denon, Hama, Marantz, Philips, Pioneer, Revo, Teufel och Yamaha. Fler partner tillkommer.

Spotify Connect ska lanseras inom ett par månader och gäller de som har Preminum-abonnemang.

http://www.youtube.com/watch?v=WWT4o9AwuT0

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-