Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nu kommer 4K-kamerorna

4K-upplösning gäller inte bara TV-apparater. Nu kommer systemkamerorna som filmar i ultrahög upplösning. En av dem är Panasonics kommande toppmodell.

Av / 2014-01-10 - 19:37
Nu kommer 4K-kamerorna

Rätt ska vara rätt. Canon var först med OES 1C, en spegelreflex med fullformatsensor som lagrar video i 4K, alltså fyra gånger högre upplösning än vanlig 1080-HD-video.

Sony har också visat upp videokameror med 4K på CES-mässan, men mycket tyder på att Panasonic hinner först ut med 4K i en kompakt systemkamera.

Prototypen ser ut som Lumix GH3, Panasonics nuvarande toppmodell – och en av de bästa systemkamerorna med HD-video.

4K-skärmar är utmärkta att visa stillbilder på eftersom de inte bara har bättre upplösning och skärpa, även färgerna kan bli bättre eftersom färgrymden ger plats för fler nyanser. Bilden kan alltså bli både skarpare och mer naturlig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Panasonic ville inte avslöja för mycket om 4K-kameran, annat än att den kommer att bli dyrare och lägga sig ovanför GH3 i Lumix G-serien. Det är inte ens säkert att den färdiga kameran ser ut som prototypen, men det är åtminstone klart att den får egenskaper som matchar GH3, och mer än så.

Räkna alltså med stöd för 10-bitars videofiler (4:2:2), som är nödvändigt för att öka färgspektrat, och mycket högre frame-rate med upp till 240 Mbit/s datahastighet. Förmodligen får kameran videostreaming via HDMI-utgången, och Panasonic har meddelat att det kommer ett nytt minneskort, SDXC UHS-I Speed Class 3 som ska ha stöd för uppemot 240 Mbit/s.

Panasonic förväntas meddela specifikationer, pris och lanseringsdatum någon gång under februari.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen