annons
annons

Nyheter

Nu kan du streama i CD-kvalitet

I dag öppnar Sveriges första streaming-tjänst med musik i CD-kvalitet: Wimp HiFi.

Vi har testat betaversionen av streaming-abonnemanget Wimp HiFi ganska så länge vid det här laget, och kan rapportera att allt fungerar utmärkt.

I slutet av förra året började Wimp jobba med att förbättra ljudkvaliteten i hela deras musikkatalog genom att uppgradera till FLAC-formatet, som ger förlustfri komprimering och alltså CD-kvalitet.

Därifrån var steget inte till abonnemangsformen Wimp Hifi. Tjänsten har betatestats ända sedan i mars, bland annat av oss på Ljud & Bild.

CD-kvalitet skiljer sig mycket från komprimerade format med dataförluster genom att ljudbildens bakgrund får fler nyanser och det känns som om musiken låter större. Särskilt om man lyssnar i ett par fina hörlurar som kopplas till en bra digitalomvandlare med inbyggd hörlursförstärkare, då hör man att musiken andas bättre. Applåder i live-inspelningar är också ett bra sätt att mäta skillnaderna på detaljnivå.

Här är en enkel illustration av lossless-format jämfört med vanliga komprimerade format (ändra till 480p-kvalitet eller högre för att få optimalt ljud):

Ännu så länge finns ungefär två tredjedelar av Wimps musikbibliotek i full HiFi-upplösning. Resten arbetas det med. Om låten du lyssnar på har full CD-kvalitet står det ”HiFi” till höger om tidsmarkeringen.

Om en låt streamas i HiFi-kvalitet syns det till höger om tidsmarkeringen.

“Vi på WiMP strävar efter att möjliggöra din optimala musikupplevelse, oavsett var och hur du lyssnar på musik. Dina favoritartister förtjänar det och deras musik bör kunna höras på sättet det var menat”, säger Pål Bråtelund på Wimp.

I första vändan finns Wimp HiFi till smartmobiler och surfplattor med Android och iOS (till Apple-enheter används Apple Lossless-formatet i stället för FLAC) och till stationära hifi-produkter som Sonos och Bluesound. Flera samarbetspartner kan tillkomma och det pågår en utveckling av en desktop-version till hemdatorer.

Wimp arbetar också med en redaktionell funktion som heter High Fidelity, som kan komma att innehålla både artiklar och videor.

Wimp HiFi-tjänsten är tillgänglig från och med i dag och kostar 199 kronor per månad.

wimpmusic.se

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-