annons
annons
annons

Nyheter

Nu kan du köpa Apples grymmaste Mac

annons

Ända sedan Steve Jobs presenterade den första iMacen 1998, har iMacarna alltid varit datorer för vanligt folk. Men även för fotografer, musiker, grafiker, konstnärer och oliktänkare. Som sagt: iMac passar alla.

Det gör de fortfarande. Den billigaste iMacen börjar på drygt 12 000 kronor – inga småpengar direkt, men då får man också en bra dator. Som ofta håller i många år. Jag känner folk som har iMacar från 2010 och är hur nöjda som helst.

 

När normalt inte räcker

Men en sådan räcker naturligtvis inte för tuffa uppgifter. 3D-rendering, batch-behandling i Photoshop och videoredigering i 4K eller 8K går till exempel mycket snabbare med en modernare dator. Som har kraftfullare processor, mer minne, snabbare bus-hastigheter och bättre grafikprocessor.

Därför har Apple gjort en proffsversion av iMac. Den stealth-grå iMac Pro är en värstingmaskin som kan konfigureras med upp till 18-kärnors processorer och 128 GB minne.

Läs vårt test av iMac Retina 5K

 

Foto: Apple

Foto: Apple

Sexsiffrig prislapp

I den allra grymmaste versionen kostar den nästan 150 000 kronor. Japp, 150k.

Då får man den här konfigurationen:

18-kärnors 2,3 GHz Intel Xeon W-processor, Turbo Boost upp till 4,3 GHz

128 GB 2666 MHz DDR4 ECC-minne

4 TB SSD

Radeon Pro Vega 64 med 16 GB HBM2-minne

Magic Mouse 2 och Magic Trackpad 2 – Stellar-grå

Grundversionen, om man nu kan kalla den för det, kostar ungefär 60 000 kronor och då ingår en 8-kärnig 3,2 GHz Intel Xeon W-processor med Turbo Boost upp till 4,2 GHz, 32 GB minne, Radeon Pro Vega 56-grafikprocessor med 8 GB minne och en 1 TB SSD-disk.

Det är fortfarande en ganska så häftig konfiguration.

 

En iMac Pro är så tättpackad att den behöver fläktar att svalka av sig med. Foto: Apple

En iMac Pro är så tättpackad att den behöver fläktar att svalka av sig med. Foto: Apple

Bättre säkerhet

Pro-modellen har alla anslutningar på baksidan. Fyra av dem är Thunderbolt 3-kontakter, som går att koppla till två RAID-konfigurationer med SSD-enheter – och två extra 5K-skärmar. Samtidigt.

Den har också 10 GB Ethernet som ger upp till 10 gånger snabbare nätverksanslutning samt en ny T2-krets. Den är utvecklad av Apple och styr datorns System Management Controller, men kanske ännu intressantare är att den också gör maskinen säkrare genom bättre kryptering.

Så att alla data är bättre skyddade.

iMac Pro går att redan att beställa och levereras efter nyår. Då ska vi givetvis återkomma med ett test av den.

annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .