Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nu kan du få studioljud på Tidal

Nyheten om att album släpps på Tidal i MQA-format är den viktigaste sedan CD-formatet kom.

Av / 2017-01-06 - 15:21
Nu kan du få studioljud på Tidal

De flesta, till exempel Spotify-användare, rycker säkert på axlarna när de hör talas om den här nyheten, men vi anser att lanseringen av MQA-format på Tidals streaming-plattform är den viktigaste sedan CD-formatet lanserades 1981.

Ända sedan Steve Jobs introducerade iPod och iTunes blev världens största skivbutik har vi fått nöja oss med så kallade MP3- och AAC-filer. De packar ihop musiken för spara plats genom att ta bort alla data som inte behövs – även kallat komprimering.

Så är det fortfarande. iTunes, eller Apple Music som streaming-tjänsten heter numera, och Spotify som är världens största, använder AAC-filer när de släpper musiken på deras streaming-plattformar.

Men det finns de som hävdar att CD ger ett mycket bättre ljud. Till dem hör streaming-företaget Tidal, som länge har erbjudit musikströmning i CD-kvalitet (16 bit/44,1 kHz) genom deras Tidal HiFi-abonnemang.

(Foto: Produsenten)

Uppmärksamma läsare noterar kanske att det står Masters i grönt längst upp till höger på bildan ovan. Där ligger Tidal HiFis album i master-kvalitet, med musikfiler som har ännu högre kvalitet än på CD.

I praktiken närmar sig ljudkvaliteten den som finns i master-studioinspelningar, alltså det som ligger till grund för utgåvor på CD, vinyl, MP3 eller AAC – med andra ord samma sak som musikerna och ljudteknikerna hör i studion.

Efter en halvtimmes provlyssning är det ingen tvekan om att Masters-albumen har ett bättre ljud än CD-formatet som Tidal använder i sitt HiFi-abonnemang. Och även genom en genomsnittlig anläggning med en 40-watts förstärkare och ett par stativhögtalare är ljudet fräschare och har större dynamisk kontrast och bättre detaljrikedom.

Musiken låter helt enkelt mer naturlig. Och det beror på att Tidal använt sig av MQA-formatet (Master Quality Authenticated).

Läs också: Så fungerar MQA och därför låter det bättre

Tidal har jobbat länge för att integrera MQA i Tidal HiFi och nu är det alltså verklighet. Masters-musiken är tillgänglig för alla med HiFi-abonnemang, de behöver bara aktivera Masters i inställningarna – och bäst av allt är att det inte kostar något extra.

Ännu så länge fungerar det bara med Tidal-spelaren i PC och Mac, inte i mobil-appen till iOS eller Android.

MQA packar ihop högupplöst musik så att den inte tar mer plats än en musik i CD-formatet, men ger användaren 24 bit/96 kHz-filkvalitet som låter bättre.

Med en spelare eller digitalomvandlare som stöder MQA går det att få ännu bättre ljud. Pioneer, Audioqest, Meridian och Mytek är några av dem som har meddelat att deras spelare och digitalomvandlare har eller kommer att få inbyggt stöd för MQA.

Fler förväntas följa efter.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

McIntosh uppdaterar förförstärkaren

Kompakt hi-fi i elegant design

Lenco lockar vinylälskare

Skivspelare för shejker och IT-miljardärer

Astell&Kern: Musikspelare i guld!

1 500 gäster såg hi-fi i Köpenhamn

Tidal sänker sina priser

Trådlös skivspelare

0
Rulla till toppen