annons
annons

Nokias surfplatta är här

Här är våra UPPDATERADE intryck av Nokias nya smartmobiler och deras surfplatta

Som väntat släppte Nokia flera nya smartmobiler vid dagens presentation på Nokia World i Abu Dhabi. En ganska stor del av presentationen togs upp av nya Asha-modeller för utvecklingsländer. De billiga modellerna får nu fler funktioner och bättre specifikationer.

SAMSUNG CSC

Lumia 1520 i mitten, Lumia 1320 på sidorna

Mer intressant för den Skandinaviska marknaden är de nya Lumia-modellerna. Man går nu upp i Phablet (phone-tablet) storlek med skärmar på hela 6 tum. Därmed kan man klämma in 3 kolumner med paneler så att man verkligen tar vara på skärmstorleken.

SAMSUNG CSC

 

Lumia 1520 med några av de färgglada fodral som kommer och en trådlös laddare

Den modell som kommer först är Lumia 1520 som har full 1080p-upplösning och som ska vara läsbar även i solljus. Kameran är på hela 20 megapixel och klarar 2x zoom utan att tappa detaljer. Processorn är en snabb fyrkärnig Snapdragon 800 på 2,2 GHz.

Förutsatt att man har relativt stora händer så känns den bra i handen tack vare de rundade kanterna och den utmärkta byggkvaliteten. Skärmen är riktigt bra och luren känns mycket snabb att använda i dagligt bruk. Kameran ser ut att producera riktigt bra bilder, uppskattningsvis någonstans mellan 925 och 1020 kvalitetsmässigt.

Nokia Lumia 1320

Den enklare modellen Lumia 1320 har en lika stor skärm men nöjer sig med 1280 x 720-upplösning och en enklare kamera på 5 megapixel, samt en långsammare processor (Snapdragon 400 på 1,7 GHz). När den kommer till Skandinavien är oklart och vi har bara ett pris i dollar – $339.

SAMSUNG CSC

Fodralet kan praktiskt nog även användas som ett ställ

Båda mobilerna får tidigt nästa år en mjukvaruuppdatering kallad Lumia Black som kombinerar senaste Windows Phone-mjukvaran med de senaste apparna från Nokia.

Läs mer tekniska detaljer om modellerna här

SAMSUNG CSC

Den största nyheten var dock den surfplatta som det ryktats om. Lumia 2520 är gjord för att användas utanför hemmet tack vare 4G-uppkoppling och en skärm som ska vara användbar i solljus tack vare hög ljusstyrka och få reflektioner. Den kör Windows RT 8.1 och har en 10,1-tums skärm med full 1080-upplösning. Kameran är på 6,7 megapixel och den har samma snabba processor som Lumia 1520. Batteriet är på 8000 mAh och den kan fås i rött, vitt, cyan eller svart.

SAMSUNG CSC

Den blir än mer användbar tillsammans med det smarta tangentbordet som även tjänar som skyddande fodral. Förutom att göra det enklare att skriva så har den också en touchplatta samt ett batteri som förlänger tiden man kan använda surfplattan. Dessutom får man två vanliga USB-portar, till skillnad från mikro-USB portarna på surfplattan. Det kommer att kosta ca $149.

SAMSUNG CSC

Surfplattan har samma utmärkta byggkvalitet som Lumia-mobilerna och känns verkligen stabil och lyxig i handen. Skärmen är verkligen ljusstark och lätt att läsa på även i starkt ljus och har tillräcklig upplösning för att kännas skarp och kunna återge fina detaljer. Den har tillräckligt med hästkrafter under huven för att den ska kännas snabb både att använda och när man växlar mellan appar. Och vill man jobba med den så är tangentbordet tillräckligt bra för att verkligen få upp skrivhastigheten samtidigt som det inte lägger till alltför mycket på måtten eller vikten.

SAMSUNG CSC

Den lanseras under fjärde kvartalet i USA, Storbritannien och Finland men vi vet inte ännu när den kommer hit. Priset är ca 449 dollar.

På mjukvarusidan kommer det ett antal nya appar. Dels från andra tillverkare, som en officiell Instagram-klient och Vine. Dels ett antal från Nokia själva.

SAMSUNG CSC

Nokia Camera är som namnet antyder själva kamera-appen och den ser ut som i kameramobilen Lumia 1020 med goda möjligheter till manuell kontroll för duktiga fotografer. Storyteller samlar dina foton på ett snyggt sätt baserat på när och var de är tagna och man kan enkelt få upp en karta för att få ett sammanhang. Nokia Video Director är, precis som det låter, en videoredigerings-app som låter dig lägga till text, musik och göra övergångar mellan scener. Nokia Beamer låter dig projicera skärmen till vilken skärm som helst som stöder HTML5.

 

 

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-