annonse
annonse
annonse

Nokias surfplatta är här

Här är våra UPPDATERADE intryck av Nokias nya smartmobiler och deras surfplatta

Som väntat släppte Nokia flera nya smartmobiler vid dagens presentation på Nokia World i Abu Dhabi. En ganska stor del av presentationen togs upp av nya Asha-modeller för utvecklingsländer. De billiga modellerna får nu fler funktioner och bättre specifikationer.

SAMSUNG CSC

Lumia 1520 i mitten, Lumia 1320 på sidorna

Mer intressant för den Skandinaviska marknaden är de nya Lumia-modellerna. Man går nu upp i Phablet (phone-tablet) storlek med skärmar på hela 6 tum. Därmed kan man klämma in 3 kolumner med paneler så att man verkligen tar vara på skärmstorleken.

SAMSUNG CSC

 

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Lumia 1520 med några av de färgglada fodral som kommer och en trådlös laddare

Den modell som kommer först är Lumia 1520 som har full 1080p-upplösning och som ska vara läsbar även i solljus. Kameran är på hela 20 megapixel och klarar 2x zoom utan att tappa detaljer. Processorn är en snabb fyrkärnig Snapdragon 800 på 2,2 GHz.

Förutsatt att man har relativt stora händer så känns den bra i handen tack vare de rundade kanterna och den utmärkta byggkvaliteten. Skärmen är riktigt bra och luren känns mycket snabb att använda i dagligt bruk. Kameran ser ut att producera riktigt bra bilder, uppskattningsvis någonstans mellan 925 och 1020 kvalitetsmässigt.

Nokia Lumia 1320

Den enklare modellen Lumia 1320 har en lika stor skärm men nöjer sig med 1280 x 720-upplösning och en enklare kamera på 5 megapixel, samt en långsammare processor (Snapdragon 400 på 1,7 GHz). När den kommer till Skandinavien är oklart och vi har bara ett pris i dollar – $339.

SAMSUNG CSC

Fodralet kan praktiskt nog även användas som ett ställ

Båda mobilerna får tidigt nästa år en mjukvaruuppdatering kallad Lumia Black som kombinerar senaste Windows Phone-mjukvaran med de senaste apparna från Nokia.

Läs mer tekniska detaljer om modellerna här

SAMSUNG CSC

Den största nyheten var dock den surfplatta som det ryktats om. Lumia 2520 är gjord för att användas utanför hemmet tack vare 4G-uppkoppling och en skärm som ska vara användbar i solljus tack vare hög ljusstyrka och få reflektioner. Den kör Windows RT 8.1 och har en 10,1-tums skärm med full 1080-upplösning. Kameran är på 6,7 megapixel och den har samma snabba processor som Lumia 1520. Batteriet är på 8000 mAh och den kan fås i rött, vitt, cyan eller svart.

SAMSUNG CSC

Den blir än mer användbar tillsammans med det smarta tangentbordet som även tjänar som skyddande fodral. Förutom att göra det enklare att skriva så har den också en touchplatta samt ett batteri som förlänger tiden man kan använda surfplattan. Dessutom får man två vanliga USB-portar, till skillnad från mikro-USB portarna på surfplattan. Det kommer att kosta ca $149.

SAMSUNG CSC

Surfplattan har samma utmärkta byggkvalitet som Lumia-mobilerna och känns verkligen stabil och lyxig i handen. Skärmen är verkligen ljusstark och lätt att läsa på även i starkt ljus och har tillräcklig upplösning för att kännas skarp och kunna återge fina detaljer. Den har tillräckligt med hästkrafter under huven för att den ska kännas snabb både att använda och när man växlar mellan appar. Och vill man jobba med den så är tangentbordet tillräckligt bra för att verkligen få upp skrivhastigheten samtidigt som det inte lägger till alltför mycket på måtten eller vikten.

SAMSUNG CSC

Den lanseras under fjärde kvartalet i USA, Storbritannien och Finland men vi vet inte ännu när den kommer hit. Priset är ca 449 dollar.

På mjukvarusidan kommer det ett antal nya appar. Dels från andra tillverkare, som en officiell Instagram-klient och Vine. Dels ett antal från Nokia själva.

SAMSUNG CSC

Nokia Camera är som namnet antyder själva kamera-appen och den ser ut som i kameramobilen Lumia 1020 med goda möjligheter till manuell kontroll för duktiga fotografer. Storyteller samlar dina foton på ett snyggt sätt baserat på när och var de är tagna och man kan enkelt få upp en karta för att få ett sammanhang. Nokia Video Director är, precis som det låter, en videoredigerings-app som låter dig lägga till text, musik och göra övergångar mellan scener. Nokia Beamer låter dig projicera skärmen till vilken skärm som helst som stöder HTML5.

 

 

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.