Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nej till DAB i Sverige

Regeringen stoppar övergången till digitalradio

Av / 2015-06-24 - 17:36
Nej till DAB i Sverige

Frågan om vi ska släcka ner det analoga FM-nätet och gå över till digitalradio har pågått länge. Sveriges Radio påbörjade provsändningar med DAB 1995 och det pågår fortfarande i begränsad omfattning i vissa städer. Men 2002 minskades budgeten för sändningarna då det inte lett någon vart. 2009 började man testa DAB+ och sedan dess har det böljat fram och tillbaka om hur det egentligen ska bli. Under tiden har Norge börjat införa DAB.

2013 tillsatte regeringen en branschsamordnare som skulle se på hur en övergång till digitalradio skulle fungera, med förutsättning att FM skulle läggas ned 2022. I slutet på förra året kom utredningen ”Digitalradiosamordningen” och den har sedan dess varit ute på remiss.

Bland problemen som pekats ut finns totalförsvarets möjlighet att skicka ut ”viktigt meddelande till allmänheten”, täckningsgraden i fjällen och till sjöss samt den kommersiella branschens oenighet. Men framför allt så kan inte utredarna se att det finns någon efterfrågan hos konsumenterna. En inte oviktig fråga om tio miljoner radioapparater plötsligt ska bli obrukbara.

På SVD:s debattsida skriver därför kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att regeringen inte vill gå vidare med övergången till DAB. Istället ska man följa hur problemen löses, främst i Norge, och hålla koll på teknikutvecklingen för att eventuellt göra om omprövning senare.

SR om DAB

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen