Nej, Bluetooth ger inte CD-kvalitet

Oavsett vad reklamen hÀvdar.

Det finns ett missförstĂ„nd om Bluetooth och ljudkvalitet, som branschen sjĂ€lva Ă€r skyldiga till, och det Ă€r att en högre siffra i Bluetooth-versionen betyder samma sak som bĂ€ttre ljud. Och stĂ„r det dessutom aptX pĂ„ produkten sĂ„ fĂ„r man förlustfri (”lossless”) CD-kvalitet. BĂ„da pĂ„stĂ„endena Ă€r felaktiga.

Du kan naturligtvis fĂ„ bra ljud med Bluetooth och jag erkĂ€nner gladeligen att jag ocksĂ„ anvĂ€nder det ibland. Just nu hĂ„ller vi pĂ„ att samla ihop diverse Bluetooth-högtalare till ett stort test (resultatet kan du lĂ€sa om i augustinumret) och det Ă€r ingen tvekan om att de bĂ€sta av dem kan bjuda pĂ„ mĂ„nga fina och trĂ„dlösa musikstunder. Men det har ingenting att göra med vilken siffra som stĂ„r efter Bluetooth-loggan – och förlustfri CD-kvalitet Ă€r det garanterat inte.

AD2P
SkÀlet Àr enkelt. För att överföra stereoljud via Bluetooth sÄ mÄste protokollet stödja nÄgot som heter Advanced Audio Distribution Profile, eller kort och gott A2DP. Det lÄter snitsigt men har faktiskt funnits Ànda sedan 2003. Utan detta protokoll gÄr det bara att överföra monoljud, med ytterst begrÀnsad bandbredd. Det rÀcker för kommunikationen mellan en mobiltelefon och en liten öronsnÀcka nÀr man pratar i telefon, men inte mycket mer Àn sÄ.

SBC-kodningen klarar maximalt 328 kbit/s i stereo med vanlig 44,1 kHz samplingsfrekvens. (SkÀrmdump frÄn bluetooth.org)
SBC-kodningen klarar maximalt 328 kbit/s i stereo med vanlig 44,1 kHz samplingsfrekvens. (SkÀrmdump frÄn bluetooth.org)

A2DP-profilen Ă€r oförĂ€ndrad Ă€n i denna dag och har rent teoretiskt ungefĂ€r en tredjedel av bandbredden som behövs för okomprimerad CD-kvalitet (512 kbit/s i stereo, att jĂ€mföra med 1411 kbit/s för CD-kvalitet). I Bluetooth-formatets standard-kodek Ă€r bandbredden som avsĂ€tts för ljud Ă€nnu mindre: 229–328 kbit/s. Detta gĂ€ller oavsett om det handlar om Bluetooth-version 1.2, 2.0 eller 4.0. Senare Bluetooth-versioner Ă€r avsedda för att utöka anvĂ€ndningsomrĂ„det, exempelvis för styrning i smarta hem och Internet of Things, dĂ„ behövs det större bandbredd (EDR, Enhanced Data Rate). Men bandbredden för ljud ökar alltsĂ„ inte.

DĂ„ligt ljud med standard-kodek
Standard-kodeken (SBC, Sub Band Codec) Àr det enda ljudformatet som mÄste stödjas nÀr tvÄ produkter ska kommunicera via Bluetooth, och lÀnge var detta det enda som anvÀndes. SBC Àr gammalt och eftersom det egentligen aldrig var avsett för hifi-musik sÄ passar det inte sÀrskilt bra för det ÀndamÄlet. Det lÄter sÀmre Àn motsvarande MP3, sÄ se till att köpa Bluetooth-apparater som stöder andra format.

Den hÀr loggan betyder inte alls samma sak som förlustfri CD-kvalitet.
Den hÀr loggan betyder inte alls samma sak som förlustfri CD-kvalitet.

aptX
Ett populÀrt Bluetooth-ljudformat heter aptX och det Àr mÄnga dÀr ute som letar efter detta för att de tror att de automatiskt ska fÄ fantastiska ljudupplevelser. En utbredd uppfattning Àr nÀmligen att det ger en förlustfri komprimering av ljudet, sÄ att det i sjÀlva verket Àr samma sak som CD-kvalitet. SÄ Àr det inte. MÄnga blir sÀkert förvirrade av att det finns ett ljudformat som heter aptX Lossless, men det Àr gjort för professionellt bruk och har ingenting med Bluetooth att göra.

Vad aptX gör Àr för det första att öka dataströmmen för ljud frÄn 328 till 352 kbit/s. För det andra Àr det en mycket bÀttre kodek Àn SBC, vilket betyder bÀttre ljud med mindre datahastighet. Bluetooth-produkter som stöder aptX kan dÀrför lÄta bÀttre. Det krÀvs dock att bÄde sÀndaren och mottagaren stöder det.

Fler format
Det finns fler ljudformat som kan tas med i Bluetooth-protokollet, och tillverkarna kan vÀlja sjÀlva vilka de vill ha med. BÄde MP3 och AAC Àr ljudformat som stÄr pÄ listan och om bÄde sÀndaren och mottagaren stöder det sÄ kan man hoppa över hela SBC-kodeken och överföra ljudet helt opÄverkat genom luften. SÄ lÀnge datahastigheten Àr lÀgre Àn 512 kbit/s. Det Àr sÄdana format som gör att mÄnga av dagens Bluetooth-produkter lÄter bÀttre Àn gÄrdagens.

Sony tillhör undantagen, de har högre bandbredd via Bluetooth med hjÀlp av LDAC-kodeken. Det krÀver dock Sony-produkter i bÄda Àndar som stöder det. En av dem Àr den hÀr högtalaren, SRS-X99. Foto: Sony
Sony tillhör undantagen, de har högre bandbredd via Bluetooth med hjÀlp av LDAC-kodeken. Det krÀver dock Sony-produkter i bÄda Àndar som stöder det. En av dem Àr den hÀr högtalaren, SRS-X99. Foto: Sony

Sony – ett undantag
Ingen regel utan undantag, och den hÀr gÄngen Àr det Sony. De har trixat med Bluetooth-protokollet och hittat pÄ nÄgot som kallas för LDAC (nej, jag vet inte vad det stÄr för). Detta ska göra det möjligt att komma upp i 990 kbit/s och överföra högupplösta filer i uppemot 24 bit/96 kHz förlustfritt komprimerat via Bluetooth. Exakt hur det gÄr till har jag inte lyckats ta reda pÄ, jag blev bara Ànnu mer förvirrad nÀr jag lÀste vad en kille har listat ut efter en mail-korrespondens med Sony i Japan. Efter vad jag förstÄr sÄ handlar det om att skicka flera parallella dataströmmar samtidigt via Bluetooth.

Bluetooth Ă€r anvĂ€ndarvĂ€nligt – inte hifi-ljud
Vad jag försöker sÀga Àr att Bluetooth frÀmst Àr ett smidigt sÀtt att fÄ trÄdlöst ljud, inte nödvÀndigtvis det som ger bÀst ljud. NÀr du sitter i lugn och ro hemma i soffan framför stereon sÄ Àr det allra bÀsta att inte anvÀnda mobilen som ljudkÀlla överhuvudtaget, utan hellre som (app-styrd) fjÀrrkontroll av en annan ljudkÀlla. (Undantaget Àr Apples AirPlay, som hÀmtar ut musiken förlustfritt ur mobilen.)

NÀr du ska köpa en Bluetooth-produkt sÄ spelar det ingen roll för ljudet vilken Bluetooth-version den har. Det viktigaste Àr att den stöder bÀttre ljud Àn vad standard-SBC-kodeken klarar av. De flesta produkter nu för tiden stöder bÄde aptX, AAC och flera olika ljudformat, och det Àr det som spelar roll.

Har du ambitioner om ordentligt hifi-ljud sÄ bör du hellre anvÀnda nÄgot helt annat Àn Bluetooth. Leta hellre efter högtalare som stöder AirPlay, DLNA eller nÄgon annan förvirrande förkortning.

LÀs vÄrt test av trÄdlösa resehögtalare.

Les ogsÄ
Rolls-Royce utvecklar sjÀlvgÄende fartyg

AnvÀnder teknik frÄn Google Cloud för att utveckla den artificiella intelligens som behövs.
Aktiva högtalare gör det omöjliga möjligt

Är det svart magi eller bara sunt förnuft och rĂ€tt i tiden att fylla högtalarna med digital elektronik?
Nu surfar du som hemma i EU

Inga extraavgifter för roaming, men operatörerna sÀtter tak
Nu blir VR verklighet

Att döma av Computex-mÀssan hÄller Virtual Reality Àntligen pÄ att komma igÄng.
Artificiell intelligens

AI, AI, AI! maskinerna kommer!

Artificiell intelligens Ă€r ett begrepp som har förundrat och fascinerat mĂ€nskligheten i nĂ€stan 70 Ă„r. Men vad Ă€r det egentligen och vad betyder det för vĂ„r vardag? Är det nĂ„got vi ska vara rĂ€dda för och vart Ă€r allting egentligen pĂ„ vĂ€g?
Samsung Pay igÄng i Sverige

Den mobila betalningstjÀnsten fungerar i butik frÄn och med idag
Med hjÀlp av vÀnner

Besök hos Q Acoustics

Globalt grupparbete Àr hemligheten bakom en av de snabbast vÀxande högtalartillverkarna i England.
Snart fÄr vi Samsung Pay i Sverige

Apple fÄr se sig slagna pÄ mobilbetalningar av Samsung
Besök hos Danish Audio Design

Excesser excellerar

Hos Danish Audio Design Àr man inte rÀdda för att ta ut svÀngarna för att Ästadkomma bra ljud.
Sista

Bertils bokstÀver

Nu har jag lyckats. Äntligen. Dörren Ă€r lĂ„st, och jag tĂ€nker inte lĂ„sa upp den igen. Effehjulter sitter inne i det lilla rummet, och dĂ€r ska han fĂ„ sitta!
Zombiekameror kraschade internet

Nyheter

Hundratusentals virussmittade smarta prylar samarbetade och genomförde den största attacken i internets historia.
BekvÀm kö med sjÀlvkörande stolar

Teknik

Nissan har anvĂ€nt sig av allt de lĂ€rt sig om sjĂ€lvkörande bilar och anpassat tekniken för stolar 

Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×