Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nästa års nyheter från Asien

Merparten av all spännande elektronik vi omger oss med här hemma byggs i Kina, Sydkorea eller Taiwan. På IFA-mässan kan man se det mesta långt innan det kommer hem till oss. Till exempel 3D utan glasögon.

Av / 2013-09-10 - 10:15
Nästa års nyheter från Asien

I fem dagar följde vi de stora elektroniktillverkarnas lanseringar och nyheter om 4K-TV, smartmobiler och bluetooth-apparater. Men i skuggan av de stora elektronikjättarna finns en hel uppsjö av tillverkare som är helt eller nästan okända på våra breddgrader. Några av dem är stora på den asiatiska marknaden, andra lever en mer anonym tillvaro som så kallade OEM-tillverkare och säljer sina produkter under andra namn.

SONY DSC

Det statsägda kinesiska Hisense hade massor av 4K-skärmar, från 50 tum ända upp till kolossala 110 tum. Och priserna var lika skarpa som bilden. De var handskrivna så att det var enkelt att justera dem i takt med att konkurrensen hårdnade. En 50-tums 4K-TV hade en prislapp på 2 000 euro, alltså ungefär 18 000 kronor. 110-tummaren fanns det tyvärr inget pris på eftersom den enbart är avsedd för den amerikanska marknaden.

4k_hisense_priser

Allra mest spännande i Hisense-montern var dock prototypen på en 3D-TV som man inte behöver glasögon till. TV:n drog till sig många blickar och det gick att få en övertygande djupverkan var än tittade ifrån. Ljusstyrkan var det inte heller några problem med. Effekten var fullt synlig i det starka ljuset från montern. Tyvärr fanns det ingen information om när tekniken ska finnas i kommersiella produkter.

SONY DSC

De flesta av de kinesiska leverantörerna var samlade i en enda hall, där de i pyttesmå montrar försökte hävda sig mot de stora märkesnamnen som hade hela hallar till sitt förfogande.

Hos Gunilamp från Taiwan fanns LED-baserade lampor vars färger gick att styra från en Android- eller iOS-app. Philips var först, men nu kommer kopiorna …

SONY DSC

Danska Denver hade en rad produkter som hämtats från underleverantörer i Asien. Några av dem kommer säkert att säljas i Norden, andra försvinner. Bland de mer givna produkterna fanns de här bluetooth-högtalarna. Pris och lanseringsdatum känner vi inte till, men det var ganska så gulliga.

SONY DSC

Bland alla småprylar fanns det – självfallet – USB-minnen i alla upptänkliga former, färger och storlekar.

SONY DSC

Kinesiska In-Motion vinner inga priser för originalitet, men får toppbetyg för modet att våga lansera en direkt kopia av Segway.

in_motion1

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

IFA-nyheter från Samsung

0
Rulla till toppen