Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets bästa högtalare

Oavsett om du gillar film eller musik, att mysa i soffan eller vara utomhus, så behövs det en sak: högtalare.

Av / 2017-11-13 - 08:34
Årets bästa högtalare

Traditionen trogen är högtalare vår största kategori – och den där vi delar ut flest guldmedaljer. I år är det sju olika utmärkelser. Och sedan har vi priset för Årets ljudinnovation som går till … en högtalare!

Det är inte så konstigt anledning att kategorin belönas med så många utmärkelser. Ingen annanstans är spridningen så enorm. Du kan hitta högtalare som kostar ett par hundralappar – och andra pressar sig upp över miljonen.

Att testa de allra dyraste och mest sofistikerade högtalarna är naturligtvis den största utmaningen. Det superexklusiva highend-segmentet är reserverat för de allra mest entusiastiska musiklyssnarna. Ljudet är himmelskt. Och priserna ibland astronomiska.

Men det innebär inte att de billigare är ointressanta. Och gång på gång blir vi förbluffade över hur de superkompakta högtalarna tänjer på gränserna för vad som är möjligt.

 

ÅRETS BÄSTA TRÅDLÖSA HÖGTALARE

KEF LS50 Wireless

Pris: 25 000 kr
Webb: digitalbild.se
Betyg: 5

Modern stereo

KEF gör det igen, med en trådlös version av en av de bästa högtalarna vi har testat. Betrakta inte de här som ett par KEF LS50 med trådlös anslutning, snarare som en stereo för det moderna hemmet. De spelar förbluffande stort och tufft och målar upp en varm och fylligt ljudbild med mer djupbas än de flesta är vana vid från små högtalare. KEF-högtalarnas styrka är en ytterst välbalanserad konstruktion, men genomtänkta lösningar som resulterar i en sällsynt lyckad ljudbild utan dolda missar.

Läs hela testet av KEF LS50 Wireless

 

 

 

ÅRETS BÄSTA SOUNDBAR-HÖGTALARE

Samsung HW-K960

Pris: 15 000 kr
Webb: samsung.se
Betyg: 6

Äkta bio med soundbar

Den här ljudlimpan skapar en stor och omslutande ljudbild, till och med från taket, eftersom den har stöd för Dolby Atmos! Andra soundbar-högtalare försöker simulera bakkanaler men Samsungs har äkta bakhögtalare. Trådlösa! Film i surround, framför allt med Atmos-ljudspår, imponerar med ett öppet och klart ljud som aldrig blir vasst. Filmen återges med mycket större och öppnare ljudbild än någon av konkurrenterna som vi har testat det senaste året.

Läs hela testet av Samsung HW-K960

 

 

ÅRETS BÄSTA STATIVHÖGTALARE, BUDGETKLASSEN

Dynaudio Emit M10

Pris: 6 000 kr
Webb: dynaudio.com
Betyg: 6

Magisk trollkonstnär

När det handlar om Dynaudio brukar vi veta vad vi får, men Emit M10 överträffar våra förväntningar. Den här lilla krabaten höjer sig ett snäpp över konkurrenterna i prisklassen. Den klarar alla musikstilar på rak arm och det finns ingenting i ljudet som avslöjar att vi har med en relativt billig högtalare att göra. Kom bara ihåg att para ihop den med en ordentlig förstärkare. Det förtjänar den!

Läs hela testet av Dynaudio Emit M10

 

 

ÅRETS BÄSTA HÖGTALARE, MELLANKLASSEN

Audiovector QR3

Pris: 17 000 kr
Webb: ljudtema.se
Betyg 5

 

Musikalisk skönhet

Audiovector QR3 är några av de luftigaste och mest upplösta högtalarna i sin prisklass. Detaljerna formligen flödar ur dem, utan att det låter hårt eller vasst. Röster framträder som bara den och låter så verkliga och naturtrogna att det nästan är skrämmande. Akustisk musik låter äkta och nära, och när högtalarna står mot väggen är även basen fyllig nog för att återskapa musikens fundament. Vi kan inte klaga på något, annat än att man kanske förväntar sig att högtalare för de här pengarna ska väga lite mer. Å andra sidan är det skönt att skona ryggen.

Läs hela testet av Audiovector QR3

 

 

 

ÅRETS BÄSTA HIGHEND-STATIVHÖGTALARE

Dynaudio Contour 20

Pris: 45 000 kr
Webb: dynaudio.com
Betyg: 6

Himmelsk referens

Om du längtar efter bra högtalare som inte dominerar vardagsrummet utan ser snygga ut bland möblerna så är Dynaudio Contour 20 perfekta. De öppnar dörren till äkta highend utan att vare sig storleken eller prislappen framkallar hjärtinfarkt. De appellerar lika mycket till hjärtat som till hjärnan och levererar musiken på silverfat. Det är därför ingen överdrift att säga att det här är referensen för stativhögtalare som kostar under 75 000 kronor.

Japp, så bra är de. Prova själv.

Läs hela testet av Dynaudio Contour 20

 

 

 

ÅRETS BÄSTA HÖGTALARE, TOPPKLASSEN

Q Acoustics Concept 500

Webb: armournordic.se
Pris: 45 000 kr
Betyg: 6

En högre viktklass

Q Acoustics satsar stort nu när de vill vara i lyxklassen, där antalet sålda enheter är lågt och utvecklingskostnaden hög. Men de har förberett sig noggrant och Concept 500 är ett lyckat inträde på den exklusiva nivån och visar att det kan löna sig att gå hela vägen med en idé.

Tack vare en extraordinär frihet från resonanser är Concept 500 en synnerligen behaglig och ärlig musikåtergivare som mycket väl tål att kopplas till elektronik som är ännu dyrare än den är själv.

Läs hela testet av Q Acoustics Concept 500

 

 

ÅRETS BÄSTA HIGHEND-HÖGTALARE

Audiovector SR3 Arreté Raw Surface Limited Edition

Webb: ljudtema.se
Pris: 115 000 kr
Betyg: 6

Klassikern är fulländad

Det här är Audiovectors ultimata version av den ikoniska golvhögtalaren SR3. Den är lättmöblerad och låter väldigt öppen, detaljerad och musikalisk. Det blir bara bättre och bättre för varje kvalitetsnivå, och höjdpunkten är Arreté Raw Surface Limited Edition. Den har fantastisk upplösning, tredimensionalitet och dynamik, och all musik låter magiskt. Högtalarna fungerar med medelmåttig elektronik men förtjänar det bästa. Priset är högt, men du får utdelning för varenda krona i form av ren njutning.

Läs hela testet av Audiovector SR3 Arreté Raw Surface Limited Edition

 

 

ÅRETS LJUDINNOVATION

BeoSound Shape

Pris: Från 4 000 euro
bang-olufsen.com
Betyg: 6

Akustiska byggklossar

BeoSound Shape är ett ambitiöst och annorlunda högtalarsystem som bryter mot den traditionella uppfattningen av stereohögtalare. Möjligheten att anpassa systemet efter helt olika användningsområden innebär helt nya möjligheter. Systemet består av tre sorters moduler: högtalare, förstärkarmoduler och akustiska dämpare. Modulernas fördelning och placering är valfri. Med hjälp av ett online-verktyg kan man skräddarsy sitt system efter just det vardagsrum som det ska spela i. Det är verkligen en innovation – och därför en värdig vinnare av utmärkelsen Årets ljudinnovation.

Läs hela testet av BeoSound Shape

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

0
Rulla till toppen