Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Metallica och The Ecstasy of Gold

Metallica inleder alltid sina konserter med ett berömt musikaliskt tema. Men vilken film kommer det stämningsfulla klippet från?

Av / 2015-08-25 - 09:25
Metallica och The Ecstasy of Gold

Förbandet har lämnat scenen, stämningen är så tät att man kan skära i den med kniv. Publiken är spänd av förväntan. Och när den här låten börjar spela så är det ingen tvekan: Metallica-konserten ska börja!

The-Good-the-Bad-the-Ugly-460x707 
Affisch: National Silver Screen Corp, 1966

Temat kommer från Sergio Leones spaghettiwestern-klassiker ”Den onde, den gode och den fule”. Närmare bestämt avslutningstemat ”Ecstasy of Gold”, där Tuco (som spelas av Eli Wallach) springer på en kyrkogård, febrilt letande efter graven där sydstatsarméns guld ligger begravt. Clint Eastwood, Lee Van Cleef och Wallach gör enastående huvudroller när handlingen utspelas i brett Cinemascope-format. Men det är nog framför allt Ennio Morricones musik som gör filmen till en sådan klassiker.

Metallica har använt ”Ecstasy of Gold” som introduktion på alla sina konserter sedan 1983. Sångaren James Hetfield har berättat i intervjuer att han blev ett Clintan-fan som ung och att han själv identifierar sig med alla tre rollkaraktärerna. Alla har potentialen att göra något gott, något ont och något riktigt fult, säger Hetfield.

Metallica har till och med gjort en coverversion som de spelar vid väl utvalda tillfällen. Kolla in den här!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ABBA i Atmos-format

Från The Bear till Bruce Springsteen!

Nu kan du länka till alla musiktjänster på en gång

Apple: Mixa i Dolby Atmos, få mer betalt!

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen