Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

nyhet

Sony visar omdesignad Xperia XZ2

Rundad baksida, mindre skärmkanter och först med att filma i HDR

Av / 2018-02-26 - 09:22
Sony visar omdesignad Xperia XZ2

På Mobile World Congress i Barcelona visade Sony Mobile på morgonen upp sina nya modeller Xperia XZ2 och XZ2 Compact. De har fått en ny design med en större skärm, innehåller den senaste Snapdragon-systemkretsen, kan nu filma super slowmotion i full HD, samt är först med att kunna filma i HDR.

Xperia XZ2 Deep Green Group
Xperia XZ2 i den nya gröna färgen (Foto: Sony Mobile)

Ett återkommande klagomål på Sonys mobiler har varit att de har sett likadana ut i flera år. Det har visserligen varit gradvisa förändringar, men man har fått ha ögonen med sig för att upptäcka detaljerna. Med nya XZ2 har de äntligen fått en rejäl omdesign. Baksidan är nu elliptiskt rundad, vilket gör att de ligger skönare i handen. Ytan har fått en ”3D glasyta” som gör att färgen skiftar beroende på ljuset. Det är faktiskt riktigt snyggt. Framsidan har fått mer utsträckt skärm med mindre kanter, likt många konkurrenter senaste året.

Skärmen har från XZ1:s 5,2 tum till 5,7 tum för XZ2 och från 4,6 till 5,0 tum för Compact. Detta trots att de bara växt 5.6 millimeter på höjden och har samma bredd. Upplösningen har ökat från standard full HD till 2160 x 1080 för XZ2 och, mer dramatiskt, från en 720P skärm till samma som storebror för Compact. Liksom förra modellen stöder skärmen dessutom trevligt nog HDR, för bättre dynamik och färgåtergivning.

Sony är dessutom först med att förse mobilerna med en videoinspelning som klarar HDR, vilket kommer öka tillgängligheten av HDR-material och nyttan av en HDR-TV betydlig. Man har också ökat upplösningen på super slowmotion video i 960 fps från 720P till full 1080P-upplösning. Därmed trumfar man Samsung som igår lanserade super slowmotion i 720P på sin Galaxy S9.

Xperia XZ2 Liquid Black Camera
Kameran på Xperia XZ2 (Foto: Sony Mobile)

Stillbildskameran drar nytta av de nya systemkretsarna med en ny bildbehandlingsprocessor. Annars är det inga dramatiska nyheter med kameran. Däremot kan man nu använda selfiekameran för att göra 3D-skanningar av sig själv, istället för att någon annan måste göra det åt en. Sony kommer däremot visa upp nästa generations kamera på mässan. Vi återkommer med en rapport från montern.

På ljudsidan har man jobbat hårt med högtalarna, vilket ger högre volym, större dynamiskt omfång och bättre dynamik. Man har dessutom lagt till en rejäl haptisk feedback för att förstärka upplevelsen av filmer och spel.

Man använder naturligtvis Qualcomms nya Snapdragon 845 processor. Vilket naturligtvis ger bättre prestanda, stöd för nya standarder, samt strömbesparingsfunktioner. Dessutom stöda hela 1,2 Gbps via X20 LTE.

Mobilerna har också fått större batterier, med 3180 respektive 2870 mAh. De kan nu också för första gången laddas trådlöst, och Sony släpper en laddningsstation.

Xperia XZ2 Compact White Silver Group
Compact har en mer frostad baksida (Foto: Sony Mobile)

XZ2 Compact är nu mer lik storebror än tidigare. Skillnaden är i princip storlek, vikt, skärmstorlek och batteristorlek. Med andra ord ett mycket lockande alternativ för den som vill ha en mindre mobil.

Sony Xperia XZ2 och XZ2 Compact släpps den 6 april för 8000 respektive 6000 kronor.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

0
Rulla till toppen