Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Orsak till exploderande Note 7 hittad

Samsungs undersökning hittade olika defekter i de två använda batterierna

Av / 2017-01-24 - 20:56
Orsak till exploderande Note 7 hittad

Samsungs lansering av Galaxy Note 7 har varit en PR-mardröm. Först rapporterades det om mobiler som började brinna explosivt, vilket ledde till ett utbytesprogram för batterierna. Sen visade det sig att de utbytta också började brinna.  Så kunde det vara själva mobilen det var fel på? Samsung stoppade för säkerhets skull försäljningen och skrotade modellen, samt återkallade alla sålda. De lovade att återkomma med ett definitivt svar på vad orsaken var.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Samsung)

Det har de nu gjort efter en grundlig undersökning där 700 ingenjörer undersökte 200 000 mobiler och över 30 000 batterier. Dessutom hyrde man in tre externa företag som undersökt allt från transporter till kvalitetskontroll och tillverkning. Resultatet visar att det fanns design- och tillverkningsfel i båda batterierna som används.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Samsung)

Det första batteriet deformerades i det övre högra hörnet, vilket gjorde att de negativa elektroderna kom för nära varandra. Dessutom var plattorna för långa, så att ändarna hamnade överlappande i en böj.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Samsung)

Det andra företaget hade en väl aggressiv fastsvetsning av den positiva elektroden, vilket punkterade isoleringen och kunde leda till kortslutning. Dessutom saknade många batterier den nödvändiga isoleringstejpen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Samsung)

För att försäkra sig om att sådana tillverkningsfel inte händer igen har Samsung infört ett tufft 8-punkters kontrollprogram. Batterierna går inte bara igenom automatiska funktionskontroller utan även visuell inspektion och röntgen.

Läs mer i Samsungs pressrum

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen