Ny billig toppmodell från Huawei

Huawei sparade inte på krutet när de presenterade sin nya toppmodell P8 för 900 journalister på legendariska Old Billingsgate i London.

Joonsuh Kim betraktas säkert som landsförrädare av många av sina sydkoreanska landsmän. I Sydkorea är man nämligen synnerligen måna om de delvis statsägda jättebolagen Samsung och LG, som nästan har samma status som militären, regeringen och de andra samhällsinstitutionerna, och Joonsuh Kim brukade arbeta på Samsung som designchef för deras mobildivision.


Nu har han dock bytt till kinesiska Huawei, där han är har titeln Mobile Design Vice President och har haft det övergripande ansvaret för utformningen av den nya flaggskeppsmodellen som fått namnat P8.

Och det har varit en lång men samtidigt berikande uppgift, säger den kompetente sydkoreanen som började arbeta på Samsung 2004, innan företaget spelade någon roll alls på den globala mobilmarknaden. Och innan dess arbetade han för Nokia. Han har alltså arbetat för två stora mobilmärken under deras respektive gyllene era. Men nu är det hos Huawei som tiden är gyllene, säger han. Självförtroendet är det åtminstone inget fel på.


Designchef Joonsuh Kim har haft ansvaret för Huawei P8, det kinesiska märkets nya flaggskeppsmodell.

– Vi är ett mycket ungt team med en fantastisk laganda och när vi utvecklar en ny produkt som Huawei P8 fokuserar vi på vad den gör för användaren, och vilka saker han eller hon vill kunna göra med vår mobil. Så det uppstår ett känslomässigt band mellan oss och våra kunder, säger designchefen och förklarar att det också är anledningen till att nya Huawei P8, som just har lanserats på en storskalig presskonferens i London, är gjord helt i aluminium i en unibody-konstruktion.

Föregångaren, Huawei Ascend P7, som hade metallram och en framsida och baksida av Gorilla Glass, utsågs till bästa budgetmobil av Ljud & Bild 2014. Huawei P8 skulle kännas ännu lyxigare, betonar Joonsuh Kim, och det är skälet till att den är gjord helt i metall.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Skærmbillede 2015-04-15 kl. 20.14.24

I övrigt är designen helt platt – till skillnad från på Apple iPhone 6 och Samsung Galaxy S6 sticker inte kameralinsen ut, utan ligger helt och hållet i linje med baksidan – men har rundade hörn och kanter, vilket ska göra den så bekväm att hålla i som möjligt. P8 är bara 6,4 mm tunn – vilket betyder att 0,1 mm har kapats i förhållande till föregångaren – och trots att den har en 5,2-tums skärm (IPS-NEO med 1080p-upplösning) så går det fortfarande att hålla den i ena handen för de allra flesta.

Med sine 6,4 mm er Huawei P8 tyndere end konkurrenterne fra Apple og Samsung.

Med sina 6,4 mm är Huawei P8 tunnare än rivalerna från Apple och Samsung.

Det beror på en hög så kallad screen-to-body-ratio på mer än 78 %, vilket på ren svenska innebär att skärmen går hela vägen ut till kanten och utgör mer av den totala ytan på framsidan än de flesta konkurrenterna.

Ascend P8 colors

Huawei P8 finns i fyra olika färger – Mystic Champagne, Prestige Gold, Titanium Grey och Carbon Black – varav de två förstnämnda har 16 GB minne och de två mörkare färgerna är reserverade för de lite dyrare modellerna med 64 GB.

Maskinvara och funktioner
Men allt handlar inte bara om snygg design och moderiktiga färger. Huawei har också gjort vad de har kunnat för att fylla toppmodellen med så mycket maskinvara och funktioner som möjligt.

Alla modeller har 3 GB internminne och Huaweis egen octacore-processor Kirin 930. Det har satsats stort på strömsparande teknik, även när det gäller programvara. Telefonen är bland annat utrustad med en så kallad Apps Consumtion Firewall som ska förhindra att appar som körs i bakgrunden gör av med för mycket ström. Huawei hävdar att batteriet i P8 räcker i en och en halv dag vid normal användning.

Kameran påstås vara fantastisk för att ta bilder i både dåligt ljus och mycket skarpt ljus, där andra kameror dukar under av den höga kontrasten. Det beror dels på den oberoende bildprocessorn som reducerar brus och fångar upp fler detaljer än normalt oberoende av belysning, och dels på kamerans optiska bildstabilisering som sägs kompensera för våldsammare skakningar än andra mobilkameror.

P8 front back
Men även dataförbindelsen och till och med ljudet samtal har fått en vitamininjektion enligt Huawei. Tack vare funktionen Wi-Fi+ ska det vara slut med att leta efter den bästa trådlösa förbindelen inom räckvidden, och med hjälp av Roaming+ ska det gå tre gånger snabbare än med andra mobiler att fånga upp en signal när man sätter på sin telefon i utlandet.

Voice+ förbättrar kvaliteten på vanliga samtal. Den programvarubaserade funktionen eliminerar brus och kan höja ljudstyrkan med upp till 56 %, medan en annan funktion, Wind Noise Reduction, påstås kunna ta bort 90 % av vindbruset om man pratar i telefon när det blåser ute. En optimerad mikrofon innebär att man kan sätta på mobilens högtalare och lägga den ifrån sig på bordet och personen eller personerna i andra änden kan ändå höra vad man säger klart och tydligt även om man är flera meter från mobilen.

Huawei P8 kommer till butikerna under vecka 22. De europeiska priserna är 500 euro för 16 GB-versionen och 600 euro för 64 GB.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Knappar för soffsurfare

Din smart-TV har en hel dator inbyggd – Corsair vill ge dumburken ett ordentligt tangentbord.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.