Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nu kommer Huawei Mate 9 Pro

Av / 2016-11-22 - 14:33
Nu kommer Huawei Mate 9 Pro

I början av månaden blev Sverige snuvat på Huaweis nya toppmodell Mate 9 då den inte tas in på den Skandinaviska marknaden. Lite märkligt tyckte vi då. Men nu kom förklaringen. Idag presenterade man istället Mate 9 Pro som släpps i hela Skandinavien lagom till jul.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Ljud & Bild)

Det är en riktig premiummodell med metallchassi och en känsla av borstat stål. På insidan hittar vi Huaweis egna Kirin 960 systemchip, som enligt våra preliminära tester är riktigt snabbt. Den har hela 6 GB internminne samt 128 GB lagring. Inget snålande där. Som paradnummer har den även ett generöst 4 000 mAh batteri som sägs klara 2 dagars användning. Samt snabbladdning som ger en dags användning på bara 20 minuter i uttaget.

(Foto: Ljud & Bild)
(Foto: Ljud & Bild)

Framsidan andas också lyx med en snyggt böjd OLED-skärm, precis som ett annat märkes toppmodell. Skärmstorleken 5,5 tum är generös utan att bli för otymplig, med en upplösning på 1440 x 2560. Gränssnittet är uppdaterat till EMUI 5.0 som har ovanligt lite larviga finesser och istället ett relativt rent utseende med ett par funktioner som tillför något till renskalade Android 7.0.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Ljud & Bild)

Huawei fortsätter att satsa på foto med den andra generationens kamera framtagen i samarbete med Leica. Man får en 12 megapixels färgkamera samt en 20 megapixels monokrom kamera. Förutom snygga svartvita foton används den andra kameran till att förbättra detaljskärpa. Kamerorna har också 4-i-1 hybrid autofokus.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Ljud & Bild)

En av svagheterna med Huawei P9, som var först med dubbel optik, var prestanda i dåligt ljus. Att detta har blivit bättre kunde vi konstatera på plats genom ett sida-vid-sida test med de två mobilerna.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Ljud & Bild)

Kameran har även 2x zoom, som sägs vara optisk, utan att förklara riktigt hur det går till. Kanske använder man den mer högupplösta kameran för att fånga detaljerna? Det får vi reda ut tills det riktiga testet som kommer snart.

I Sverige släpps den i färgerna guld eller grått och kostar ca 7 990 kronor. Förbokning startar nu och den släpps i mitten av december.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

0
Rulla till toppen