Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nu finns Apple Pay i Sverige

Lämna kreditkortet hemma och betala med din iPhone i butikerna.

Av / 2017-10-24 - 06:05
Nu finns Apple Pay i Sverige

Redan i Augusti berättade Apple att deras betaltjänst Apple Pay var på väg att lanseras i flera nya länder innan årets slut. Senaste veckan har ryktena surrat om lanseringen i Norden var nära, och idag blev det officiellt.

ios11-watchos4-iphone7-watch-applepay-stores-apps-demi-hero
Betala med iPhone eller Apple Watch (Foto: Apple)

För att använda Apple Pay lägger man till sina kredit- eller betalkort i Wallet. Man kan sedan använda mobilen med alla betalterminaler som antingen har Apple Pay-symbolen, eller symbolen för kontaktlösa betalningar.

ios11-iphone7-wallet-app
(Foto: Apple)

Säkerheten är också större än när man använder kreditkortet, eftersom man måste använda sitt fingeravtryck eller PIN-kod för att identifiera sig. Ditt kreditkortsnummer ligger inte heller lagrat i mobilen eller hos Apple, eller ens delas med affären. Istället skapas ett unikt enhets-ID när du registrerar kortet, som sedan lagras krypterat i enheten. Transaktionerna godkänns med en engångskod. Och tappar man mobilen så kan man spärra den på distans med Hitta min iPhone-tjänsten.

Förutom i affärer kan man göra köp i appar samt använda det i onlinebutiker som stöder systemet. Det blir som ett tillfälligt kreditkort, vilket är tryggare för dem som ogärna delar med sig av sina kreditkortsuppgifter på internet.

ios11-iphone7-apple-pay-recent-transaction
När man väljer kort ser man senaste köpet (Foto: Apple)

Först ut bland de svenska bankerna att stöda Apple Pay blir Nordea. Har man något av följande kort är det bara att ansluta sig: Visa-korten Nordea Electron eller Nordea Debit, eller Mastercard-korten Nordea Credit, Nordea Gold, Nordea Premium, Nordea Platinum eller Nordea Black.

Snabba ut är också bensinkedjan ST1 som förutom bensinkort nu också erbjuder ett virtuellt Mastercard som fungerar med Apple Pay. Läs mer om deras kortlösa kort här.

applepay_switzerland
Det fungerar redan nu i många butiker (Foto: Apple)

Bland butiker som redan nu officiellt stöder betalningssystemet är Lidl, Elgiganten, 7-Eleven, Circle K, Clas Ohlson, McDonald’s, Pressbyrån, Shell och Starbucks. Det fungerar dessutom i appar som Easypark, Booking.com och Hotel Tonight. Men som tidigare sagts borde det fungera i alla butiker som har kontaktlösa terminaler.

iZettle - Bröd & Salt
Premiär för Apple Pay betalning på Bröd & Salt (Foto: iZettle)

Bland annat har iZettles terminaler faktiskt stött detta sedan 2015 och i Storbritannien är 60% av betalningarna via terminalerna nu kontaktlösa.

– Med lanseringen av Samsung Pay i april och nu Apple Pay kommer contactless förhoppningsvis även ta fart i Sverige, säger Johan Bendz, strategi- och kommunikationschef, iZettle.

macos-high-sierra-ios11-iphone7-safari-applepay
Betala på webben och godkänn med din iPhone (Foto: Apple)

För att handla i butiker behöver man en iPhone 6 eller senare, eller en Apple Watch. Med iPad Air 2 eller senare kan man handla appar eller på webben. Samma sak gäller Macbook Pro med Touch ID, eller en Mac senare än 2012 parad med en stödd iPhone eller Watch.

Vad säger Apple?

Redan igår fick vi en exklusiv intervju med Jennifer Bailey, chef för Apple Pay, där hon berättade lite mer om Apple Pay i Sverige.

Vad var anledningen att Norden stod näst på listan för Apple Pay?

– När vi prioriterar vilka marknader vi ska gå in i med Apple Pay tittar vi på tre saker. Infrastrukturen för kreditkortsbetalningar, hur utbrett stödet för kontaktlösa betalningar är, samt hur stor marknaden för iPhone och Apple Watch är.

Vad krävs för att en handlare ska kunna acceptera Apple Pay-betalningar?

– Alla återförsäljare som idag accepterar kontaktlösa betalningar kan omedelbart börja ta betalt med Apple Pay. Det bara fungerar.

Jennifer Bailey berättar att andelen sådana terminaler beräknas nå 54%. i slutet av 2017.
Kort sagt, kan du använda ditt nya plastkort genom att hålla det mot terminalen, så kan du också använda Apple Pay.

Kommer vi även få betalningar i lokaltrafiken, och möjlighet att även lägga in affärskedjornas bonuskort?

– Vi skulle verkligen vilja kunna lansera det i fler länder. Och vi kommer fortsätta dialogen med lokala trafikbolag för att få det att hända. Vi samtalar redan med flera affärskedjor i Norden om bonuskorten och hoppas kunna lansera det också.

Jennifer Bailey betonade också säkerheten och att kunderna ska vara medvetna om att Apple inte vet vad du köpt, var du gjort köpet eller ens hur mycket du betalat.

 

Läs mer på Apples sida.

https://youtu.be/ez-2M3C_4wU

 

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen