annons
annons

Teknik

iPhone 6 kan spela 4K-video

A8-processorn som sitter i iPhone 6 och 6 Plus klarar avspelning av video i UHD-upplösning.

Det handlar inte om någon officiell funktion i vare sig iPhone 6 eller iPhone 6 Plus, och de två telefonernas skärmar klarar inte heller av att visa 4K-upplösning, men inte desto mindre klarar de nya A8-processorna i de senaste Apple-mobilerna att hantera och spela video i 4K-format – alltså UHD-upplösning med 4096 x 2160 bildpunkter. Det berättar webbplatsen The Unofficial Apple Weblog.

Bloggen har avslöjat 4K-funktionen i samarbete med software-företaget Softorino, som ligger bakom Mac-appen WALTR. Denna app, som alltså installeras på användarens Mac-dator och inte på mobilen, kan överföra video- och musikfiler som annars inte stöds av iPhone – till exempel FLAC och MKV – till mobilen utan att använda iTunes.

Det är bara att dra över mediefilen till WALTR-appen, så överförs den till iPhone vid nästa synkronisering och kan sedan spelas upp på mobilen via dess vanliga musik- eller video-app.

Här kan du skaffa WALTR-appen och läsa mer om hur den fungerar.

Och detta har alltså gänget på Softorino försökt göra med videofiler i 4K-format och upptäckt att allt fungerar helt utan hackningar eller avbrott. Nu frågar sig både app-utvecklare och bloggen varför Apple har byggt in 4K-stöd i en av hörnstenarna i deras teknologiska arkitektur, om inte de har tänkt lansera produkter som officiell stöder 4K någon gång i framtiden.

151ca225955b620bde7d9aa56cb3d0440ed6bfe3

Nuvarande Apple TV, som kan spela Full-HD-video i 1080p-upplösning, bygger på Apples A5-processor, så vi kanske kan förvänta oss en uppdaterad Apple TV-modell med 4K-avspelning som bygger på nya A8-processorn? Lanseringen av iMac Retina 5K har åtminstone visat att Apple satsar på hög bildkvalitet.

Vad tror du? Får vi snart se fler 4K-produkter från Apple?

Här är Softorinos egen demonstration av 4K-avspelning på iPhone 6:

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-