Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

iPhone 6 kan spela 4K-video

A8-processorn som sitter i iPhone 6 och 6 Plus klarar avspelning av video i UHD-upplösning.

Av / 2014-11-25 - 08:46
iPhone 6 kan spela 4K-video

Det handlar inte om någon officiell funktion i vare sig iPhone 6 eller iPhone 6 Plus, och de två telefonernas skärmar klarar inte heller av att visa 4K-upplösning, men inte desto mindre klarar de nya A8-processorna i de senaste Apple-mobilerna att hantera och spela video i 4K-format – alltså UHD-upplösning med 4096 x 2160 bildpunkter. Det berättar webbplatsen The Unofficial Apple Weblog.

Bloggen har avslöjat 4K-funktionen i samarbete med software-företaget Softorino, som ligger bakom Mac-appen WALTR. Denna app, som alltså installeras på användarens Mac-dator och inte på mobilen, kan överföra video- och musikfiler som annars inte stöds av iPhone – till exempel FLAC och MKV – till mobilen utan att använda iTunes.

Det är bara att dra över mediefilen till WALTR-appen, så överförs den till iPhone vid nästa synkronisering och kan sedan spelas upp på mobilen via dess vanliga musik- eller video-app.

Här kan du skaffa WALTR-appen och läsa mer om hur den fungerar.

Och detta har alltså gänget på Softorino försökt göra med videofiler i 4K-format och upptäckt att allt fungerar helt utan hackningar eller avbrott. Nu frågar sig både app-utvecklare och bloggen varför Apple har byggt in 4K-stöd i en av hörnstenarna i deras teknologiska arkitektur, om inte de har tänkt lansera produkter som officiell stöder 4K någon gång i framtiden.

151ca225955b620bde7d9aa56cb3d0440ed6bfe3

Nuvarande Apple TV, som kan spela Full-HD-video i 1080p-upplösning, bygger på Apples A5-processor, så vi kanske kan förvänta oss en uppdaterad Apple TV-modell med 4K-avspelning som bygger på nya A8-processorn? Lanseringen av iMac Retina 5K har åtminstone visat att Apple satsar på hög bildkvalitet.

Vad tror du? Får vi snart se fler 4K-produkter från Apple?

Här är Softorinos egen demonstration av 4K-avspelning på iPhone 6:

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen