Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Hacker-hotspot kan frysa din iPhone

En illvillig hotspot kan locka din iPhone eller iPad i en fälla som är omöjligt att komma ur.

Av / 2015-04-24 - 09:41
Hacker-hotspot kan frysa din iPhone

På säkerhetskonferensen RSA i San Fransisco har forskare från säkerhetsföretaget Skycure demonstrerat en speciellt allvarlig säkerhetsbrist i iOS som automatiskt kan få iPhone- och iPad-enheter att krascha.

De två forskarna Adi Sharabani och Yair Amit kallar sin teknik för No iOS Zone. När en iPhone eller iPad kommer inom räckvidden för deras hotspot loggar den automatiskt på wifi-nätverket i tron att det handlar om ett officiellt nätverk från teleoperatören. Sedan kan den inte komma ur fällan.

Under demonstrationen visade Sharabani och Amit hur man kan få telefonen att hamna i en oändlig loop av krascher och omstarter. Och har man väl hamnat i den skadliga hotspoten så hjälper det inte att försöka stänga av anslutningen till trådlösa nätverk eftersom telefonen inte reagerar på kommandon.

Enda lösningen är att lämna hotspoten så att telefonen automatiskt kopplas från nätverket. Och hade det varit tal om en riktig hackerattack så hade telefonen varit i klorna på hackarna till dess.

De två forskarna hävdar att attacken till exempel kan användas för att förlama telefoner vid politiska möten eller i finanscentra.

Även om attacker av den här typen inte har utförts av riktiga hackare någon gång så tar Apple felet på allvar och samarbetar nu med Skycure för att täppa till säkerhetsluckan.

Källa: The Register

Här är en video som visar en iPhone som förlamas av No iOS Zone-attacken. Vi vill dock varna för de två forskarnas val av musik.

https://www.youtube.com/watch?v=PmgI0LaFYLA

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

0
Rulla till toppen