annons
annons

Nyheter

Google riskerar EU-böter på 6 miljarder euro

När du googlar efter bästa erbjudandet på Google blir svaret oftast ”Google” anser konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Ända sedan Google grundades har mottot varit ”don’t be evil”. Men håller idealen fortfarande eller utnyttjar Google sin dominanta position för att främja sina egna intressen när besökarna söker efter bra erbjudanden på internet?

google-shopping-logo-460x321
Framhäver Google sin egen Google Shopping i sökresultaten?

Det anser EU-kommissionen som i dag klockan 12 skickade ett så kallat ”meddelande om invändningar” till Google. I detta anklagas Google för att ha fifflat med sökresultaten så att varor från Google Shopping visas överst i sökresultaten.

Misstankarna är inte nya. Granskningsförfarandet är resultatet av en undersökning som pågått ända sedan november 2010.

Google har tio veckor på sig att svara på anklagelsen och att försöka övertyga kommissionen om att den har fel.

”I fallet Google är jag orolig för att företaget har gett sin egen prisjämförelsetjänst en orättvis fördel, i strid med EU:s antitrustregler. Google har nu möjlighet att övertyga kommissionen om motsatsen. Om undersökningen bekräftar våra farhågor kommer det att få rättsliga konsekvenser för Google och ändra det sätt på vilket företaget bedriver sin verksamhet i Europa”, säger EU-konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Android kan pressa ut konkurrenter
Och det är inte allt. Vestager har dessutom satt igång en kartläggning av Googles roll på marknaden för mobiloperativsystem och appar. Även här är misstanken att Google utnyttjar sin position för att hålla konkurrenterna utanför. Det är ett faktum att mobiltelefoner och surfplattor som bygger på gratis-systemet Android står för merparten av försäljningen

Även om mobiltillverkarna slipper betala för själva operativsystemet så är det mer än svårt att tjäna pengar på Android-enheter. Förra året tjänade Android-leverantörerna bara 2,4 miljarder dollar i hela världen. Och Google har åtminstone inte lyckats pressa ut den stora konkurrenten Apple.

”Jag har också inlett en formell antitrustundersökning av Googles beteende när det gäller mobiloperativsystem, appar och tjänster. Smarttelefoner, pekplattor och liknande apparater spelar en allt större roll i många människors vardag och jag vill försäkra mig om att marknaderna på detta område kan blomstra utan att något företag begränsar konkurrensen”, säger Margrethe Vestager.

Läs också: Android-mobiler säljer mest – men tjänar inget

Om EU-kommissionen kommer fram till att Google är skyldig till olaglig kartellverksamhet kan det bli rekorddyrt. EU-böterna förväntas kunna uppgå till mer än 6 miljarder euro. Som jämförelse är det största bötesbeloppet hittills på 1,1 miljarder euro, vilket Intel tvingades betala för att ha utnyttjat sin dominans på processormarknaden.

Källa: EU-kommissionenNew York Times

Läs hela EU-pressmeddelandet här.

 

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-