Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Google-app vill få dig att äta sundare

Räknar kalorier i matbilder.

Av / 2015-06-23 - 15:48
Google-app vill få dig att äta sundare

Du vet alla de där matbilderna du gillar att ladda upp på Instagram och Facebook? Nu är Google på gång med en app som kan snabbt kan få dig att hamna i skamvrån. Den räknar nämligen ut hur många kalorier maten har bara genom att analysera bilden.

Algoritm räknar kalorier
På en mässa i Boston berättade Google-forskaren Kevin Murphy om sitt arbete med att ta fram en ny algoritm som analyserar stillbilder på mat och sedan räknar ut hur många kalorier som ligger på tallriken. Algoritmen har fått kodnamnet Im2Calories och i ett exempel kunde den se på en bild och räkna två ägg, två pannkakor och tre baconskivor. Sedan räknade den ut hur stor varje ingrediens var genom att jämföra storleken på tallriken och andra saker, till exempel en ketchupflaska som stod bredvid.

Im2Calories behöver inte högupplösta bilder, det räcker med en vanlig Instagram-bild.

Forskningsprojekt
Ännu så länge är algoritmen bara ett forskningsprojekt och det är inte säkert att den någonsin kommer att släppas till vanliga användare. Men med tanke på att Google har patenterat tekniken, och hur långt söktekniken har kommit på nätet, så skulle det förvåna oss om det inte kommer en variant av tekniken i en lättanvänd mobil-app så småningom. Och då blir det kanske enklare att välja sundare mat.

Källa: PopSci

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen