annonse
annonse
annonse

Första intrycket av iPhone 6

Räcker det med större skärm eller har Apple hamnat efter?

Som vanligt med iPhone-modellerna så innebär ett högre modellnummer ett tekniksprång medan tillägget S är en mindre uppdatering. I år får vi alltså en helt ny iPhone där allting är bättre än tidigare modeller. Snabbare processor, mer minne, förbättrad kamera, snabbare anslutning, bättre fingeravtrycksläsare och för första gången en riktigt stor skärm.

size comparison front
iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Mini 

Till det yttre har iPhone 6 alltså blivit större, och i fallet med iPhone 6 Plus rejält mycket större. Den vanliga modellen med sin 4,7-tums skärm är ungefär lika stor som nya Samsung Galaxy Alpha, medan Plus-modellen med 5,5-tums skärm är en riktig phablet i klass med Galaxy Note. Däremot har båda modellerna blivit tunnare än iPhone 5S.

iphones thickness

Hantering
Vad gäller formen har man gått ifrån den kantiga stil som präglat de senaste modellerna och har istället gått tillbaka till de runda former som de första modellerna hade. Det gör att de fortfarande är sköna att hålla i trots att det större formatet kräver ett fastare grepp. Apple har även gjort volymknapparna större och flyttat avstängningsknappen till sidan så att man lättare ska nå den utan att byta grepp.

iphone 6 plus screen
Större skärm ger plats för en extra rad ikoner

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Just detta med att kunna nå allting har ju tidigare varit Apples argument för varför man inte gjort mobiler med större skärm. Lösningen på det är att man nu kan få den övre delen av skärmen att glida ner tillfälligt genom att trycka snabbt två gånger på hemknappen. Därmed kan man komma åt de översta ikonerna eller knappar i överkanten utan att behöva flytta handen. Visst är det praktiskt emellanåt, men man kan inte komma ifrån att Plus-modellen fortfarande mer eller mindre har samma hanteringsproblem som alla phablets. Det känns alltså inte som att Apple på något magiskt sätt har löst detta, utan snarare att man har gett efter på kravet om större skärmar.

Prestanda
Den nya A8-processorn är utan tvekan en snabb rackare visar våra preliminära tester. Både beräkningar och grafikprestanda i spel och andra tunga tillämpningar flyger fram som aldrig förr. Även uppkopplingshastigheten har tack vare stöd för Wifi ac-standarden fått sig en rejäl skjuts. Vi återkommer med detaljerade siffror i vårt fullständiga test efter helgen.

iphone 6 camera

Även kamerorna har fått sig en rejäl översyn. Apple håller visserligen fortfarande fast vid 8 megapixel, men mer behöver man egentligen inte. Däremot har man en ny bildsensor som fokuserar väldigt snabbt och exakt, både för stillbilder och video. Bildkvaliteten får vi återkomma till när vi haft tid att fingranska fotona. Men spontant så känns det som en steg upp från tidigare. Framför allt är vi spända på den optiska bildstabiliseringen i 6 Plus som ska ge bättre bilder i svag belysning.

Bendgate
De senaste dagarna har nätet exploderat av upprörda användare och retsamma konkurrenter efter att det kommit rapporter om att 6 Plus kan böjas om man har den i framfickan. En videobloggare hakade på och böjde på ett spektakulärt sätt telefonen med sina bara händer.

iphone 6 plus bendgate
Inte så lätt att böja trots allt 

Så kan man böja iPhone 6 Plus? Ja, säkert. Det är en stor och väldigt tunn mobil byggd i aluminum. Men då får man också utsätta den för påfrestningar som inte är normala. Faktum är att man säkert kan ha sönder många andra mobiler med samma nivå av våld. Vi har försökt böja den med en mer “normal” påfrestning och det hände ingenting. Enligt Apple har endast 9 köpare hört av sig om problemet och med tanke på hur många som har sålts så är det här troligen inte är något som man behöver oroa sig över om man är normalt försiktig.

Första intrycket
Å ena sidan känns det inte som att Apple längre leder loppet. Man är absolut sist ut med att erbjuda stora skärmar och man har inte egentligen löst problemet med att det gör dem svårare att hantera. Formen är bekväm men den känns mer lik konkurrenterna och baksidan är inte klockrent snygg. Visst är den snabb och kameran än bättre, men inte på något spektakulärt bättre sätt än konkurrenterna.

size comparison back
Större är trots allt bättre 

Å andra sidan är det kanske just det här med den större skärmen som kan locka nya eller återvändande kunder. Har man velat ha en phablet har det ju inte funnits något annat än Android tidigare. Och efter det dygn vi har använt dem så har vi blivit så vana vid storleken att det känns otänkbart att gå tillbaka till iPhone 5S. Den känns liten men ändå klumpig i jämförelse. iPhone 6 är smäcker och läcker.

 

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Audio Pro A40
Exklusivt och exceptionellt

Jubileums-högtalaren Audio Pro A40 är ett crescendo av 40 års högtalarbyggande.

test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
annonse
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.