Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Apples kurs störtdök

Efter ett katastrofalt kvartal reagerade marknaden kraftigt.

Av / 2016-04-27 - 17:07
Apples kurs störtdök

Igår släppte Apple sin rapport för andra kvartalet. Omsättningen låg på 50,6 miljarder dollar med ett resultat på 10,5 miljarder dollar. Det låter kanske bra, men inte jämfört med ett år sedan då siffrorna var 58 miljarder respektive 13,6 miljarder dollar.

Marknaden reagerade med besvikelse och kursen dök hela 8 procent. Det är snudd på den värsta börsdagen i företagets historia. Bakgrunden är att det inte bara varit ett dåligt kvartal, utan andra kvartalet i följd som man inte når analytikernas förväntningar.

Huvudproblemet är att iPhone-försäljningen viker. Under kvartalet sålde man 51,2 miljoner enheter, jämfört med 61,2 miljoner under samma period förra året. Även iPad-försäljningen går ned. Från 12,6 miljoner för ett år sedan till 10,3 miljoner detta kvartal.

För att göra marknaden nöjd måste man visa nya produkter och tjänster som har potential att få upp intäkterna igen. Om den nyligen lanserade 9,7-tums iPad Pro och den nya budgetmobilen iPhone SE räddar försäljningen nästa kvartal får vi se.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen