annonse
annonse
annonse

10 nyheter i iOS 10

De tio viktigaste nya funktionerna till iPhone.

Om bara ett par veckor, i början av september, lanserar Apple med stor sannolikhet deras nya iPhone, som i skrivande stund kallas för iPhone 7. Den blir den första Apple-produkten som redan från början har iOS 10, operativsystemet som det kaliforniska bolaget presenterade redan i juni i samband med den årliga utvecklarkonferensen WWDC.

Lagom till den årliga lanseringen av en ny iPhone brukar Apple släppa den senaste mobila operativsystemversionen så att äldre iPhone-modeller kan uppdateras. Så oavsett om du tänker köpa Apples nya iPhone eller bara uppdatera din nuvarande så kan du läsa den här artikeln och få reda på vilka vi tycker är de tio viktigaste nyheterna och funktionerna i iOS 10.

Kompatibilitet
Du kan ladda ner och köra iOS 10 på följande Apple-enheter: iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5, iPad Pro, iPad Air 2, iPad Air, iPad 4, iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2, iPod touch 6.

Meddelanden
Du kan se förhandsvisningar av länkar, videor och musik som någon skickar till dig, men länkar och bilder kan också skickas så att de är dolda. Mottagaren måste då svepa på skärmen för att se innehållet. Det kommer också en större uppdatering av emojis och det går till exempel att anpassa pratbubblornas utseende, skicka meddelanden med din egen handstil eller lägga till animationer eller så kallade ”stickers” till dina meddelanden. Meddelanden påminner alltså mer och mer om chat-appar som Whatsapp och Facebook Messenger.

Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple

Siri
Stöder numera andra appar än Apples egna. Det betyder att man kan skicka meddelanden med exempelvis Whatsapp eller Messenger. Det går att boka en taxi eller Uber, börja eller anpassa sin träning och skicka pengar – allt via Siri och röststyrning.

Foto: Apple
Foto: Apple

Släng sk-ten!
Nu kan du äntligen radera alla Apple-appar du aldrig använder. Det gäller standard-appar som Aktier, Kalkylator, Kalender, Kompass, Kontakter, Kartor, FaceTime, Find My Friends, Home, iBooks, iClod Drive, iTunes Store, Mail, Musik, Nyheter, Anteckningar, Podcaster, Påminnelser, Videor, Röstmemon, Watch och Väder. Jippii!

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Foto: Apple
Foto: Apple

Ny låsskärm
Nu behöver du bara lyfta mobilen för att skärmen ska vakna och visa dina notiser och widgetar. Notiserna blir dessutom mer interaktiva och stöder 3D touch-kommandon – till exempel för att acceptera mötesinbjudningar eller chatta.

Foto: Apple
Foto: Apple

Kartor
Apples rival till Google Maps får massor av nya funktioner. Till exempel genom att appen nu vet vilka vägar som har biltullar och kan föreslå billigare rutter. Kartor blir rent allmänt bättre på att lära sig dina vanor och gissa vart du ska åka. Appen har också öppnats för tredjepartsutvecklare så nu kan du till exempel beställa bord på en restaurang eller skaffa en taxi till din destination direkt från Kartor-appen.

Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple

Bilder
Nu finns avancerad bildanalys direkt i mobilen. Som känner igen ansikten och föremål i bilderna och vad motivet föreställer. På så sätt kan den gruppera bilder efter placering, personer och tidpunkter. Det går att automatiskt göra små filmer av minnena.

Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple

Safari
Nu går det att öppna ett oändligt antal flikar i Safari-webbläsaren.

Tangentbord
Här finns massor av små nyheter. Till exempel går det att skriva på flera språk i en mening utan att växla mellan tangentbord hela tiden. Knappljuden har också ändrats och är nu olika för bland annat bakåt-tangenten, mellanrum, retur och skift.

Foto: Apple
Foto: Apple

Apple Music
Tjänsten har fått en helt ny design som ska underlätta att hitta just den musik du vill lyssna på. Rent grafiskt fokuserar designen på albumomslag, få och enkla menyer och massor av plats. Det kommer fler rekommenderade spellistor – och till och med sångtexter så att du kan sjunga med i musiken! Det blir också enklare att se vilken musik du har laddat ner till din mobil – och en inställning som begränsar hur mycket minne som ska användas till nedladdad musik (8, 16, 32 eller 64 GB).

Foto: Apple
Foto: Apple

Kontrollcenter 
Funktionerna som du får fram genom att svepa med fingret nedifrån och upp på skärmens nederdel får ett mindre rörigt gränssnitt. Först och främst försvinner hela blocket med styrning av musik och det blir färre ikoner längst ned. De fem knapparna längst upp – bland annat Flygläge, Wifi och Bluetooth – är färglagda så att man kan se om en funktion är av eller på.

Foto: Apple
Foto: Apple

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.